MSp: Tvrzení, že ministr spáchal trestný čin, je nesmyslné a nezakládající se na pravdě

15.05.2013 10:23

Reakce na trestní oznámení na ministra spravedlnosti

MSp: Tvrzení, že ministr spáchal trestný čin, je nesmyslné a nezakládající se na pravdě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek na kongresu ODS

Důrazně se ohrazujeme proti tvrzení, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek nedodržel zákony a mezinárodní dohody v jakémkoli extradičním řízení.  Tvrzení, že souhlasem s vydáním A.Torubarova do Ruské Federace spáchal ministr spravedlnosti trestný čin, považujeme za nesmyslné a nezakládající se na pravdě.

Přípustnost vydání A. Torubarova před rozhodnutím ministra posuzovaly a potvrdily celkem tři soudy - krajský, vrchní a následně i Ústavní soud ČR. Tedy o přípustnosti vydání do Ruské federace (tj. o souladu vydání se závazky České republiky vyplývajícími z mezinárodního práva) rozhodly nejen Krajský soud v Brně a Vrchní soud v Olomouci, ale překážku vydání neshledal ani Ústavní soud České republiky (ve svém usnesením sp. zn. ÚS 48/13 ze dne 29. 1. 2013), když ústavní stížnost pana Torubarova napadající rozhodování českých soudů pro údajné porušení jeho ústavně zaručených základních práv (zakotvených v čl. 7 odst. 2 a čl. 36 odst. 1 Listiny základních práv a svobod, čl. 3, čl. 6 a čl. 13 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod a čl. 3 Úmluvy proti mučení a jinému krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení či trestání) odmítl jako neopodstatněnou.

Vzhledem k tomu, že veškeré informace a okolnosti tohoto případu, včetně názorů a podkladů od organizací jako Help a Man a dalších, měly k dispozici již výše uvedené soudy a od jejich rozhodnutí do rozhodnutí ministra se neobjevila žádná nová relevantní informace, která by vedla k opačnému závěru, rozhodl rovněž ministr spravedlnosti o povolení vydání jmenovaného.

Extradice A. Torubarova byla realizována 2. května 2013. Vzhledem k tomu, že bylo ministerstvu dne 2. 5. 2013 ráno sděleno, že ve věci byl na poslední chvíli podán návrh na odklad vykonatelnosti rozhodnutí ministra o povolení vydání a že je zde možnost, že Ústavní soud vydá usnesení o odkladu vykonatelnosti, ministerstvo do poslední chvíle u Ústavního soudu zjišťovalo, zda vykonatelnost odložena byla, či nikoliv. K usnesení o odkladu vykonatelnosti však nedošlo, proto bylo vydání dokončeno. Dne 7. 5. rozhodl Ústavní soud o návrhu podaném právním zástupcem vydávané osoby tak, že jej odmítl.

Je také potřeba připomenout, že řízení o vydání v Rakousku nebylo dokončeno, neboť rozhodnutí soudu prvního stupně bylo Vrchním zemským soudem ve Vídni zrušeno a nové rozhodnutí již nebylo vydáno, neboť jmenovaný odcestoval z rakouského území.

Vzhledem k tomu, že v trestním oznámení pan Stanislav Torubarov tvrdí, že ministr spravedlnosti spáchal trestný čin: „nezákonným povolením vydání mého otce Alexeye Torubarova k trestnímu vydání do Ruské federace, aniž by bylo rozhodnuto o azylové žádosti mého otce v ČR,“ považujeme za nutné vysvětlit a zdůraznit, že ministr spravedlnosti rozhoduje o povolení vydání na základě trestního řádu, přičemž dle § 393 b) vydání osoby do cizího státu je nepřípustné, jestliže jde o osobu, které byla v ČR udělena mezinárodní ochrana, v rozsahu ochrany poskytnuté této osobě zvláštním právním předpisem nebo mezinárodní smlouvou. Jmenované osobě ke dni vydání  (tj. 2. 5. 2013) nebyla mezinárodní ochrana udělena. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo spravedlnosti

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…