Ministryně Müllerová: Nedostatek míst ve školkách? Nabízíme řešení

23.04.2013 17:14

Jen málokterý úřední dopis rodina očekává s takovým napětím. Ten kus papíru může zásadně změnit život celé rodiny. Jaký že to je? Rozhodnutí, jestli bylo dítě přijato do mateřské školy.

Ministryně Müllerová: Nedostatek míst ve školkách? Nabízíme řešení
Foto: top09.cz
Popisek: Bývalá senátorka Ludmila Müllerová

Právě v těchto dnech je školka téma pro tisíce rodičů. Pokud ještě nemáte děti nebo jsou ty vaše už dospělé, možná vám to přijde zvláštní. Ale pro rodiny s malými dětmi to má obrovský význam. Může zásadně změnit chod rodiny a také její finanční situaci. Přijetí nebo nepřijetí dítěte do školky mnohdy rozhoduje o tom, zda se bude moci matka po skončení rodičovské dovolené vrátit do zaměstnání, a rodina tak získá stabilní příjem. Pro naprostou většinu rodin je velmi důležité, aby vlastní příjem měli oba rodiče. V případě osamělých rodičů je návrat do práce pak naprostá nezbytnost.

Chodit do školky má velký význam i pro samotné dítě. Často se poprvé vydává mimo bezpečí svých rodičů a učí se zvládat nové situace. Poznává, jaké je to být mezi mnoha vrstevníky, seznamuje se s celou řadou nových věcí a získává nové dovednosti. Rodiče pak s radostí – a také samozřejmě s velkou pýchou - sledují, jaké pokroky dělá jejich dítě a co nového se dokázalo během krátké doby naučit. Sama ráda vzpomínám na okamžiky, kdy mi moje vlastní dcery nadšeně popisovaly, co s učitelkami a novými kamarády zažily.

Realita? V mnoha českých a moravských městech a vesnicích velmi krušná. Mateřské školy ve větších městech a jejich okolí bývají plné. Šance na přijetí dalších dětí jsou velmi malé. Soukromé mateřské školy znamenají zásah do rodinného rozpočtu. Rodina se totiž může dostat do situace, kdy by měla platit až dvacetinásobek školného v běžné obecní školce. Mnoho rodin si soukromou mateřskou školu jednoduše nemůže dovolit. A žena? Ta se po skončení rodičovské dovolené stává nedobrovolně nezaměstnanou, protože její šance najít si práci, když nemá zabezpečenou celodenní péči o děti, jsou prakticky nulové.

Velmi dobře si uvědomuji, jak náročné je to pro rodiny s malými dětmi rozhodnutí. Proto považuji za klíčové, že Ministerstvo práce a sociálních věcí chce ty, kteří zaměstnávají, podpořit, aby nabídli svým pracovníkům jeden nový zajímavý benefit. Zajištění péče o jejich děti. Podporujeme vznik zařízení péče o předškolní děti, tzv. dětských skupin, které mohou vytvořit úřady, firmy i neziskové organizace přímo na pracovišti. Přes operační program Lidské zdroje a zaměstnanost mohou o podporu žádat všichni zaměstnavatelé mimo Prahu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…