Paroubek: Prezidentovo vystoupení bylo obsahem i formou zajímavé a inspirativní

07.05.2013 17:54

Stanovisko k vystoupení prezidenta Zemana v Poslanecké sněmovně

Paroubek: Prezidentovo vystoupení bylo obsahem i formou zajímavé a inspirativní
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Prezidentovo vystoupení ve sněmovně bylo obsahem i formou zajímavé a inspirativní.

Považuji jej za velmi dobrý příspěvek prezidenta ke společenské debatě. Priority, které zmínil ve svém projevu M. Zeman, zejména pokud jde o boj proti korupci a s tím související zákon o prokázání původu majetku a boj s nezaměstnaností, považuji za správně, trefně zvolené.

Obecně od prezidenta republiky očekávám schopnost duchovně-morálního vedení země. Nastolování témat pro diskusi ve společnosti považuji proto za přínosné. Je smutné, že se sdělováním témat pro takovou diskusi nejsou schopny přicházet zavedené parlamentní strany. 

Je škoda, že nebylo možné k prezidentovu projevu vést diskusi. Byl bych na prvém místě zmínil a odsoudil dezinterpretace projevu prezidenta k výročí povstání českého lidu 5. května v dnešním denním tisku.

Nesdílím prezidentův pohled:

1. na prezidentské kompetence v oblasti zahraniční politiky: zavedená praxe je, že ministerstvo zahraničí velvyslance navrhuje, vláda schvaluje a prezident velvyslance funkcí pověřuje – není to v opačném pořadí.

2. spotřebu obyvatelstva v situaci, kdy již tři roky stagnuje či klesá a propadá se také životní úroveň, považuji za důležitý růstový faktor. Nevidím za spotřebou obyvatelstva sociální dávky, ale zejména potřebný růst mezd zaměstnanců a valorizaci důchodů. Jednostrannou preferenci investic a potlačení spotřeby nepovažuji za rozumné.

3. na změnu volebních zákonů: zejména panošování ve volbách do sněmovny nevidím jako rozumné. Myslím, že uplatnění tohoto prvku ve volbách do sněmovny by vedlo nutně k rozvolnění vazby mezi zvoleným poslancem a volebním programem „jeho“ politické strany. Určitě by to posílení důvěry veřejnosti v parlament neprospělo.

Chtěl bych jako ekonom od prezidenta vysvětlit, jaký je rozdíl mezi 13. důchodem v roce, kdy se neuskuteční valorizace důchodů (což byl rok 2010), a valorizací důchodů jako takového. To je politické klišé, ke kterému by se prezident neměl uchylovat.

Chci také říci, že je potřeba poněkud poopravit vyjádření prezidenta, pokud jde o český politický systém. Ano, „máme parlamentní demokracii“, jak se vyjádřil prezident, ale premiérského typu jak musím dodat. Tedy s jasnou prioritou vlády republiky ve výkonné moci.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…