Rouček (ČSSD): EP schválil České republice pomoc z Fondu solidarity

09.04.2011 10:24

Europoslanci definitivně schválili pomoc z evropského Fondu solidarity pro ČR, kterou v květnu a červnu loňského roku zasáhly prudké přívalové deště a následně ničivé povodně. K nejpostiženějším regionům tehdy patřil zejména Libererecký kraj.

Rouček (ČSSD): EP schválil České republice pomoc z Fondu solidarity

Česká vláda, která vloni Evropské komisi zaslala oficiální žádost o pomoc z Fondu solidarity, vyčíslila celkové škody ve výši 204 miliónů EUR. I když se vzhledem k výkonu a síle české ekonomiky nejednalo o "závažnou přírodní katastrofu", kterou by naše země nedokázala sama zvládnout, Komise nakonec uznala nárok České republiky na finanční pomoc poukazem na to, že stejnými povodněmi byly zasaženy i sousední země Polsko a Slovensko.

Česká republika tak z Fondu solidarity obdrží částku ve výši 5,1 miliónů EUR.

Poslanci Evropského parlamentu za Českou stranu sociálnědemokratickou již v srpnu loňského roku přispěli občanům postiženým touto povodní finanční částkou ve výši 100.000 korun. Po konzultaci s libereckým hejtmanem Stanislavem Eichlerem se příjemcem této pomoci stala obec Heřmanice v Libereckém kraji, která patřila vůbec k nejpostiženějším.

Dva europoslanci za ČSSD, Jiří Havel a Zuzana Brzobohatá, svým hlasem českou žádost podpořili již na samém počátku jejího projednávání, a to ve dvou výborech Evropského parlamentu - rozpočtovém a regionálním. Při dnešním hlasování v plénu EP pak pro podporu České republice hlasovalo všech sedm českých sociálních demokratů.

Evropský Fond solidarity byl založen roku 2002 v reakci na katastrofální povodně, které postihly střední Evropu, tedy i Českou republiku. Vláda pod vedením tehdejšího premiéra Vladimíra Špidly dokázala z fondu vyčerpat značné finanční prostředky, zejména na obnovu povodní postižené infrastruktury.

Ve Štrasburku, dne 6. dubna 2011

##MINIPAS 3347##

Dále čtěte:
Miliardy z EU může mít ČR už v dubnu. Díky Kalouskovi
Běžte za dveře, pobízí Čechy EU

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.