Rusnok (SPOZ): Spočítal jsem dopady daňové reformy a vyšla mi generální stávka

14.07.2011 13:12

Nedávno bylo ukončeno připomínkové řízení k návrhu zákona o změně zákonů v souvislosti se zřízením jednoho inkasního místa. V tomto článku bych chtěl upozornit na možné nepříznivé dopady na zaměstnance s průměrnou a nižší mzdou.

Rusnok (SPOZ): Spočítal jsem dopady daňové reformy a vyšla mi generální stávka

Nedávno bylo ukončeno připomínkové řízení k návrhu zákona o změně zákonů v souvislosti se zřízením jednoho inkasního místa. Materiál je dostupný na
http://eklep.vlada.cz/eklep/page.jsf. Já bych se ale spíše než na JIM, zaměřil na změnu daňových a pojistných zákonů.

V tomto článku bych chtěl upozornit na možné nepříznivé dopady na zaměstnance s průměrnou a nižší mzdou.Modelovým případem je zaměstnanec s mzdou 23000 Kč hrubého bez dětí.

Podle platných zákonů tento člověk dnes zaplatí měsíčně na dani 2665 Kč, na sociálním a zdravotním pojištění 2530 Kč. Jeho čista mzda je tedy 17 806. Dalších 7820 Kč na sociálním a zdravotním pojištění za něj zaplatí jeho zaměstnavatel.Navíc dnes tento zaměstnanec dostane od zaměstnavatele měsíčně cca 900 Kč na stravenkách, ze kterých podle dnešní právní úpravy nemusí platit a odvádět pojistné zaměstnanec ani zaměstnavatel. Celkem tedy zaměstnanec s průměrnou mzdou měsíčně utrží cca 18 706 Kč.

Podle návrhu se má zaměstnancům zvýšit o 2 % odvod na zdravotní pojištění z dnešních 4,5 % na 6,5 %. Zároveň se má zrušit daňové osvobození stravenek, které má být nahrazeno slevou na dani 250 Kč měsíčně. Sazba daně z příjmů se má zvýšit z dnešních 15% na 19% při současném zrušení zdaňovaní tzv. superhrubé mzdy. Když to tedy přepočítame na zaměstnance s hrubou mzdou 23 000 Kč měsíčne, vyjde nám toto: 2050 Kč daň z příjmů po slevách( 2070 Kč na poplatníka + 250 Kč tzv. zaměstnanecký paušál), 2990 Kč zdravotní a sociální pojištení. Čístý příjem tedy vychází na 17 960 Kč, a to je o tedy oproti dnešnímu stavu o 746 Kč měsíčně méně. Celkem tedy vlivem Kalousky daňové reformy ročně příjde zaměstnanec o 8952 Kč!!!

Na závěr je ještě třeba dodat, kdo na této reformě daní vydělá. Jsou to zaměstnavatelé a OSVČ. Zaměstnavatelům se zruší odvody na zdravotní a sociální pojištění a nahradí se tzv. daní z úhrnu mezd. Sazba této daně z úhrnu mezd bude 32,5%. Což je ale o 1,5 % méně oproti dnešním odvodům na zdravotní a sociální pojištění.( 25% sociální + 9 % zdravotní).

Osobám samostatně výdělečně činným klesne sazba sociálního pojištění o 8,1 %.( z 14,6% na 6,5%). To tedy znamená, že dojde i při zvýšení daně z příjmů na 19% k poklesu jejich celkového daňového zatížení o 4,1%. Tímto opatřením se tedy ještě prohloubí rozdíly ve zdaňovaní zaměstnanců a OSVČ.

SLEDUJEME TÉMA Stávka

Dále čtěte:
Agresivní odboráři poslali Hegera do pr... Pak došlo i na Kalouska
Den "D" odborářů je tu. Poteče prý krev. Začíná lov politiků

Dotaz Michalu Rusnokovi můžete položit ZDE

##MINIPAS 3914##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Rusnok - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.