Šarapatka (TOP 09): České potraviny versus české továrny

31.03.2013 18:20

Komentář poslance Bořivoje Šarapatky

Šarapatka (TOP 09): České potraviny versus české továrny
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec za TOP 09 Bořivoj Šarapatka

Je jí málo a neustále jí ubývá, přitom jsme na ní zcela závislí. Kvalitní půda ovlivňuje produkci našich potravin, její ochrana ale není ideální. V posledních deseti letech dochází ke zhoršení kvality půd z řady příčin, především v důsledku eroze, která ohrožuje přibližně polovinu ploch zemědělské půdy v naší zemi. Významné jsou i další degradační faktory. Nerespektování jejich vlivu může mít dalekosáhlé důsledky jak pro životní prostředí, tak pro zemědělství a potravinovou bezpečnost státu.

Je nutné si uvědomit i to, že podle odhadů Organizace pro ekonomický a hospodářský rozvoj bude třeba pro zabezpečení výživy obyvatel do roku 2030 zvýšit výměru orné půdy v zemích EU ze současných 40 % na 50 % z celkové plochy. Vzhledem k přirozenému úbytku orné půdy je proto třeba ji chránit, nikoli ulehčovat její zábor a upřednostňovat zájmy průmyslu.

Právě konflikt těchto dvou přístupů nyní vznikl v Parlamentu. Narazila na sebe totiž senátní novela, která de facto usnadňuje zábor kvalitní zemědělské půdy ve jménu průmyslových zájmů, a představa, že půdu pro produkci potravin u nás musíme naopak chránit.

TOP 09 a Starostové se přitom jako takřka jediná skupina poslanců ve Sněmovně postavili proti senátnímu návrhu. Zástupci ODS společně s ČSSD zamítnutí nepodpořili. A to přesto, že senátní návrh vznikl v době, kdy ministerstvo životního prostředí dokončuje vlastní novelu dotčeného zákona, která řeší problematiku ochrany půdy komplexně a nezaměřuje se pouze na odvody za odnímanou půdu.

S odvody, které jsou ekonomickým nástrojem ochrany půdy, senátní novela nepočítá pro některé stavby, např. pro dopravu, elektroenergetiku, plynárenství a teplárenství a dále pro průmyslové zóny.

Považuji proto za nezbytné se v dalších fázích legislativního procesu snažit o co nejkoncepčnější řešení a o naplnění požadavků odborné veřejnosti na ochranu kvalitní zemědělské půdy v celé EU. Cílem musí být taková zákonná úprava, která přinese prospěch všem občanům nejen nyní, ale i generacím budoucím.

Bořivoj Šarapatka
poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.