Je jí málo a neustále jí ubývá, přitom jsme na ní zcela závislí. Kvalitní půda ovlivňuje produkci našich potravin, její ochrana ale není ideální. V posledních deseti letech dochází ke zhoršení kvality půd z řady příčin, především v důsledku eroze, která ohrožuje přibližně polovinu ploch zemědělské půdy v naší zemi. Významné jsou i další degradační faktory. Nerespektování jejich vlivu může mít dalekosáhlé důsledky jak pro životní prostředí, tak pro zemědělství a potravinovou bezpečnost státu.
Je nutné si uvědomit i to, že podle odhadů Organizace pro ekonomický a hospodářský rozvoj bude třeba pro zabezpečení výživy obyvatel do roku 2030 zvýšit výměru orné půdy v zemích EU ze současných 40 % na 50 % z celkové plochy. Vzhledem k přirozenému úbytku orné půdy je proto třeba ji chránit, nikoli ulehčovat její zábor a upřednostňovat zájmy průmyslu.
Právě konflikt těchto dvou přístupů nyní vznikl v Parlamentu. Narazila na sebe totiž senátní novela, která de facto usnadňuje zábor kvalitní zemědělské půdy ve jménu průmyslových zájmů, a představa, že půdu pro produkci potravin u nás musíme naopak chránit.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: TOP 09