Seďa (ČSSD): Kocourkov na ministerstvu práce a sociálních věcí

15.03.2012 10:34

V naší zemi se vžila představa označovat Kocourkov za symbol neefektivního a netransparentního hospodaření. Podobným způsobem lze charakterizovat i hospodaření ministerstva práce a sociálních věcí pod vedení pana ministra J.Drábka.

Seďa (ČSSD): Kocourkov na ministerstvu práce a sociálních věcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

A u něj je to ještě o to horší, protože zároveň hovoří o nutných úsporných opatřeních v sociální oblasti. Včetně toho, že jím prosazená sociální reforma přivedla tisíce těch nejpotřebnějších lidí do chudoby.

Největším problémem samotného ministra je nevypsané výběrové řízení na systém výplaty sociálních dávek. Pan J.Drábek totiž nemá pravdu, když se odvolává na čtyři roky starou smlouvu mezi ministerstvem vnitra a společnosti Fujitsu. Ta se totiž týkala pouze dodávek na nákup licencí Microsoft. A existuje precedens, kdy před dvěma roky přišel o místo ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu T.Révész. Protože on sám se také snažil obejít výběrové řízení a chtěl využít stejnou smlouvu s Fujitsu.

A že ministerstvo pana Drábka nehospodaří efektivně a transparentně ukazují další nákupy. Například na více jak 65 milionů korun na systemizaci rezortu MPSV. Opravdu by mne zajímalo, co bude výsledkem této zakázky a zda tuto systemizaci občané potřebují. Dalším problémem je 40,4 milionů korun na informační systém o průměrném výdělku, a to přesto, že takový systém již existuje na Českém statistickém úřadě. Dalších téměř 21 milionů vynaloží MPSV na dodávku komunikačních a propagačních aktivit, a to v době dalších rozpočtových škrtů. Snad nejhorší a nejnáročnější zakázkou je Národní centrum podpory transformace sociálních služeb za téměř 100 milionů korun. A nikdo neví, k čemu toto centrum bude sloužit.

Ať již stojí za těmito všemi zakázkami pan ministr osobně či pouze jeho úředníci, ukazuje se, že MPSV nehospodaří s péčí řádného hospodáře. A pan ministr by měl převzít svoji politickou odpovědnost a měl by odejít. Jinou kauzou je vědomé obcházení výběrového řízení a tady má zřejmě pan ministr i trestně právní odpovědnost. Očekávám, že orgány činné v trestním řízení nebudou nečinné a kauzu důkladně prošetří. Očekává to totiž nejenom široká veřejnost, ale zejména ti občané, kterým pan ministr svými nepřipravenými sociálními  zákony způsobil zhoršení životní úrovně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…