Semelová (KSČM): Zásah ÚOOZ na pražské radnici vítáme

28.04.2013 21:02

Stanovisko Klubu KSČM k zásahu policie na pražské radnici v souvislosti s kartou Opencard.

Semelová (KSČM): Zásah ÚOOZ na pražské radnici vítáme
Foto: red
Popisek: Poslankyně a zastupitelka Prahy 1 za KSČM, Mgr. Marta Semelová

Projekt Opencard budil od samého počátku oprávněné pochybnosti. Již v minulém volebním období pražští zastupitelé za KSČM  jako první upozornili na fakt, že náklady na tento projekt se blíží právě jedné miliardě korun a že dochází k značnému plýtvání veřejných prostředků. Tehdy Rada hl.m. Prahy, tvořená jedinou politickou stranou, a to ODS, odmítla veškeré naše výhrady s tím, že vše je naprosto průhledné a pro hlavní město a jeho občany velmi výhodné.

Později  se prokázalo, že naše výhrady byly oprávněné. Do projektu Opencard šlo dokonce víc než 1 a čtvrt miliardy korun a přes společnost Haguess odtékaly peníze k dalším netransparentním firmám.

Přes všechny předvolební sliby o transparentnosti  pokračovala v neprůhledné politice a financování i nová radniční koalice ODS a TOP 09. Před necelým rokem vybrala v tzv. jednacím řízení bez uveřejnění znovu společnost Haguess jako správce projektu Opencard. Tato firma byla však vzápětí údajně prodána další neprůhledné nizozemské firmě Emoney Group. Cena dvouletého kontraktu: téměř 80 milionů korun. Žádosti klubu KSČM a opozice o projednání situace kolem těchto transakcí byly znovu na posledním ZHMP odmítnuty.

Proto klub KSČM vítá zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu  na pražské radnici a obvinění deseti radních včetně primátora, kteří  jsou podezřelí z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Doufáme, že tentokrát bude kauza řádně vyšetřena a nebude, jak tomu bylo v minulosti, zametena pod koberec jen obviněním některých úředníků. Od radních, jichž se to týká, očekáváme vyvození osobní odpovědnosti a odstoupení z vedení radnice nejen s ohledem na tuto kauzu, ale i s ohledem na jiné podezřelé kauzy, jako např. nečinnost při zjištěných pochybeních financování tunelu Blanka, nevyvození závěrů z prokázaných nedostatků v hospodaření Dopravního podniku, netransparentní výběr právních služeb pro hl. m. Prahu apod. K vzniklé situaci žádáme svolání mimořádného jednání Zastupitelstva hl. m. Prahy.

Marta Semelová,  předsedkyně klubu KSČM v Zastupitelstvu hl.m.Prahy

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…