Šilar: Evropská občanská iniciativa? Jako hra „člověče, nezlob se“

24.03.2012 17:15

O tomto víkendu dojde opět ke změně času. Posuneme ručičky na hodinkách o hodinu vpřed, a tak si znovu zpřeházíme přirozený stav našich hodin vnitřních.

Šilar: Evropská občanská iniciativa? Jako hra „člověče, nezlob se“
Foto: Senat.cz
Popisek: Senátor Petr Šilar (KDU-ČSL)

Po letech však konečně nastala doba, kdy můžeme tento byrokratický výmysl odstranit. Občanská iniciativa ONLY ONE TIME - JEN JEDEN ČAS, pod záštitou senátora Petra Šilara k tomu směřuje. Dosáhnout toho ale musí složitou administrativní procedurou, nazvanou Evropská občanská iniciativa.

Senátor Petr Šilar, známý svým bojem za jeden čas, k tomu říká:"Abychom dosáhli kýženého výsledku jednoho času, bez jarního a podzimního střídání, musíme přesně splnit všechny náležitostí a formální požadavky Evropské občanské iniciativy (EOI). Musíme se držet přesně stanoveného harmonogramu připraveného Evropskou komisí. Nesmíme si dovolit chybu nebo manipulaci s podpisy a s čísly identifikačních dokladů jednotlivých signatářů naši občanské iniciativy JEN JEDEN ČAS. Na cestě k vytouženému cíly nás čeká mnoho překážek. Celý postup je jako hra "Člověče nezlob se" - na každém kroku na nás číhá nebezpečí, že se budeme muset vrátit zpět na začátek celé "hry". Kromě toho hrozí stotisícové finanční sankce a trestní postih," varuje Petr Šilar.

Přesto věří v úspěch celé akce. Široká veřejnost tomuto projektu projevuje podporu. Důležité je mít na paměti, že Evropské občanské iniciativy bude možné registrovat až od 1. dubna 2012. Až tehdy vstoupí v platnost nařízení stanovující příslušné postupy a podmínky.

Nejprve čeká iniciativu ONLY ONE TIME - JEN JEDEN ČAS příprava a ustanovení výboru občanů, tzn. sedm občanů z EU zastupujících sedm států (zde rozhoduje bydliště) mohou mít stejné občanství, od 18 let (v Rakousku je spodní věková hranice 16 let) a v žádném případě to nesmí být poslanci Evropského parlamentu. Jakmile vznikne výbor, tak si volí zástupce a náhradníky a ti jsou poté určeni pro komunikaci s EU.

Časový plán, který je dán EU pro realizaci Evropské občanské iniciativy (EOI) vypadá přibližně takto:

* 1.4.2012 - registrace iniciativy (do 2 měsíců má Komise odpovědět)
* 1.6.2012 - potvrzení použitelnosti elektronického systému pro sběr prohlášení o podpoře (1 měsíc)
* 1. 7. 2012 - Sběr prohlášení o podpoře - signatáři musí poskytnout k podpisu EOI číslo svého identifikačního dokladu, každý stát EU má svá specifická pravidla (po dobu 12 měsíců)
* 1.7.2013 - ukončení sběru podpory, zahájení ověřování prohlášení o podpoře (3 měsíce)
* 1.10.2013 - předložení občanské iniciativy komisi, Posouzení komisí a odpověď (3 měsíce)
* 1.1.2014 - Pokud komise rozhodne návrhem se zabývat, začíná legislativní proces EU

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…