Smýkal (SPOZ): Pocit minimálního ohrožení

28.04.2013 16:30

Vstup naší republiky do Severoatlantické aliance je jednou z příčin odtržení naší společnosti od zajištění obrany státu. Postupně se projevila skutečnost, že obrana státu přestala být vnímána jako povinnost všech jeho občanů.

Smýkal (SPOZ): Pocit minimálního ohrožení
Foto: SPOZ
Popisek: Logo Strany práv občanů - Zemanovců

Je to jeden z důsledků profesionalizace armády, zpolitilizovaného nasazení armády v zahraničí a mediálního zpochybňování její potřeby, úrovně a vybavení.

Zcela bylo opomenuto, že zajištění svrchovanosti, územní celistvosti a nezávislosti naší vlasti, ale i demokratického právního státu a základních práv a svobod, je úkolem stálým, nikdy nekončícím, všech jejích občanů. Zřejmě z nedostatku finančních prostředků, ale i z důvodů nekoncepčnosti dokumentů, týkajících se bezpečnosti a obrany státu, dramaticky pokles počet občanů a prostředků připravených k obraně státu. Až na výjimky se zcela zastavilo cvičení záloh a příprava občanů k obraně státu.

Ke zlepšení tohoto stavu a případné obrany České republiky by měly významně přispět tři materiály schválené vládou začátkem letošního roku. Vycházejí z Bezpečnostní strategie ČR (2011) a z Obranné strategie ČR (2012). Jedná se o Koncepci aktivních záloh ozbrojených sil ČR, o Koncepci mobilizace ozbrojených sil ČR a o Koncepci přípravy občanů k obraně státu.

V každém z uvedených dokumentů jsou popsána a zhodnocena východiska ze současného stavu a navržena řešení. Jejich realizace bude požadovat legislativní změnu řady zákonů dotýkajících se nejen resortu obrany, a ty jsou v nedohlednu.

Při KV Praha byla  zájemci o tuto problemitiku zřízena odborná komise pro obranu. V současnosti má 7 členů, všichni jsou členy SPOZ, seznamují se s výše uvedenými strategickými dokumenty a koncepcemi. Současně se podílejí na zajištění operativních úkolů, uvažuje se o pořádání odborných seminářů, apod.

Zájemci z celé republiky o činnost v této odborné komisi se mohou přihlásit na adrese : obranaspoz@seznam.cz.

Ludvík Smýkal
odborná komise obrany KV SPOZ Praha

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SPOZ

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Přijetím eura bychom přišli o ekonomickou suverenitu

6:16 Fiala (SPD): Přijetím eura bychom přišli o ekonomickou suverenitu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k euru.