Šťastný: To, čeho jsme v Praze svědky, jsem voličům nesliboval

27.04.2013 7:26

Rezignační projev poslance a zastupitele Borise Šťastného na 26. zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy.

Šťastný: To, čeho jsme v Praze svědky, jsem voličům nesliboval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

 

Vážené zastupitelstvo, 
milí hosté! 
 
od posledních komunálních voleb v Praze uplynulo už dva a půl roku.
 
Když jsem v létě 2010, po odstoupení Pavla Béma, převzal vedení pražské ODS, nacházela se na samotném dně volebních preferencí, sužována mediálními skandály za magistrátní politiku minulých období a pod frontální předvolební palbou dnešní opozice i našeho dnešního koaličního partnera, TOP09.
 
Nikdy před tím, v žádném z minulých volebních období, jsem nebyl členem pražského zastupitelstva. Nikdy před tím jsem nebyl ve vedení ODS. Na rozdíl od řady z vás, dnešních politických spojenců primátora Svobody, jsem neseděl ani zde, ani na tučných židlích v orgánech městských společností v Bémově éře. Je proto vyloučené a zcela nepřípustné mne spojovat s čímkoli z této doby. Kdo něco takového říká nebo píše –
a že se to občas stává – je buď lhář, nebo darebák, nebo je zkorumpovaný.
 
Místo kritiky minulosti jsem převzal odpovědnost za budoucnost, když nikdo jiný v ODS tu odvahu neměl. Vše, co jsem před volbami veřejně slíbil, to jsem také splnil. To já v první linii vytáhl ODS v posledních komunálních volbách pod zničující palbou ze všech stran z popela až zpět do městské rady a do křesla primátora. To já před volbami určil lídra a budoucího primátora Bohuslava Svobodu, ne on mne. To já osobně převzal odpovědnost za volební program a voličům garantoval jeho plnění a tolik žádanou změnu. Bez nároku na jakékoli křeslo nebo funkci pro sebe.
 
To, čeho jsme v Praze dnes svědky, to jsem ale já voličům nesliboval. 
 
Sliboval jsem profesionální správu a vedení města koalicí vzniklou na základě programového koncensu zodpovědných politických partnerů a plnění volebního programu, nikoli nefunkční svazek, ve kterém zuří gerilová válka politiků, kterým nejde o nic jiného než o funkce, moc a vlastní profit. 
 
Sliboval jsem transparentnost ne jen na papíře a titulcích novinových článků, když se v personální politice obcházejí nebo manipulují řádná výběrová řízení, ve veřejných zakázkách nevyhrává nejnižší cena a rozdávají se stovky milionů veřejných prostředků bez řádných soutěží.
 
Nesliboval jsem rozdělování tučných fleků v orgánech městských společností politikům a jimi dosazeným kámošům.
 
Nemohu nadále přehlížet netransparentní a nesystémové tahy v případě záměru na převod pražských nemocnic a snahu některá tato zařízení zašantročit, či rozprodat developerům.
 
Nemohu nadále přecházet prvním náměstkem primátora vytvořenou neexistenci jakéhokoli systému a řádu v územním plánování, nastolení stavu, který opět jen nahrává spekulantům a lobbistům developerů.
 
Čekal prosazení majetkových přiznání placených zastupitelů. Nestalo se.
 
Očekával jsem, že když už se město konečně v městské policii zbavilo Bémových Hamrů, nemůže se stát, že nový primátor nechá nakoupit stříbrné cihly za cenu zlatých.
 
Nemohu přehlížet, jak radní Václav Novotný za stovky milionů z veřejných prostředků nechá nejprve opravit zámek ve Ctěnicích, aby tento hotelový, kongresový a restaurační komplex potichu pronajal, jak jinak, než opět bez výběrového řízení za 1000 Kč měsíčně firmě s nedohledatelnými akciemi. Vysvětlete to!
 
Nepřijde mi v pořádku, že i vrabci na střeše si štěbetají, že pan Marek Hanč je novodobý Roman Janoušek primátora Svobody. Tak, jak jsem se v minulosti odmítal na magistrátu účastnit v éře pana Janouška, tak se odmítám dnes na magistrátu účastnit éry pana Hanče.
 
Věřil jsem, že ODS uhájí v Praze principy elementární pravicové politiky a správy majetku. Ale já vidím jen rostoucí dluhy, útlum investic a podniky propadající se do ztrát a zmítané neskutečným manažerským chaosem, jako třeba v případu Blanky nebo Dopravního podniku.  
 
Vidím neuvěřitelnou míru nekompetence, nedůslednosti, nezodpovědnosti a netransparentnosti při správě města. Obvinění celé rady v kauze Opencard, spojené s neomluvitelným provázáním zakázky s establishmentem TOP 09, o kterém bude dnes toto zastupitelstvo jednat, je pak už jen špičkou ledovce.
 
Dlouhou dobu jsem se na půdě zastupitelského klubu ODS i tohoto zastupitelstva pokoušel na tyto a mnoho dalších negativ zásadně poškozujících renomé ODS poukazovat. Marně. Za stávajícího rozložení hlasů nemám žádnou možnost, jak tyto věci změnit. Většina, držící se zuby nehty svých bohatě placených funkcí, superbů s šoféry, kamarádů dosazených do tučně placených pozic v městských firmách, či výhod daných obrovským ekonomickým potenciálem města, je zřejmě už tak zaslepená mocí, že nevidí, v jaké situaci se Praha a tato koalice a ruku v ruce s tím i pražská ODS nachází.
 
Odmítám nadále nést politickou i osobní odpovědnost za věci, se kterými zásadně nesouhlasím. Jsem přesvědčen, že nelze dlouhodobě setrvávat v pozici, kdy opouštím hlasování nebo jsem nucen hlasovat proti návrhům klubu ODS a představitelům vlastní strany a jimi preferovaným koaličním partnerům jen proto, že je pokládám za škodlivé, ideově zvrácené, netransparentní a někdy zřejmě i nezákonné.
 
Na konci tohoto zasedání zastupitelstva proto odstupuji z mandátu zastupitele hl. m. Prahy.
 
Děkuji Vám, voličům, kteří jste mne zvolili, a slibuji, že ze svých zásad nikdy neslevím a nadále budu tvrdě hájit Vaše zájmy z pozice pražského poslance. Děkuji za spolupráci těm zastupitelkám a zastupitelům,
kterým jde v první řadě o Prahu a ne o vlastní prospěch.
 
Boris Šťastný

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Primátor Svoboda: Pietní míst hrdinů Pražského povstání připomíná interaktivní mapa

9:15 Primátor Svoboda: Pietní míst hrdinů Pražského povstání připomíná interaktivní mapa

V těchto dnech si hlavní město opět připomíná povstání, které jej osvobodilo z nacistického područí.…