Andrej Babiš prezidentem, důležitá role USA... Poslední výpad šéfa ANO proti Zemanovi může mít i tyto důvody

09.04.2015 16:45

POLITOLOGOVÉ Kritická vyjádření předsedy hnutí ANO Andreje Babiše na adresu prezidenta Miloše Zemana kvůli cestě do Moskvy a střetu s americkým velvyslancem nevnímá politolog Jan Kubáček jako důkaz existence zahraniční politiky hnutí ANO, ale jako pokus hnutí šéfa ukázat se ve vztahu k hlavě státu jako samostatný hráč. Profesor Oskar Krejčí je zase přičítá tomu, že si vicepremiér uvědomuje, že k funkci premiéra nebo prezidenta potřebuje podporu Velkého bratra.

Andrej Babiš prezidentem, důležitá role USA... Poslední výpad šéfa ANO proti Zemanovi může mít i tyto důvody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman a Andrej Babiš

Až dosud se předseda hnutí ANO Andrej Babiš velice přesně trefoval do vkusu, nálad a postojů těch, kteří přicházejí do úvahy jako jeho voliči. To už ale neplatí pro dvě jeho čerstvá vyjádření na adresu prezidenta Miloše Zemana. „Pan prezident určitě neměl říkat, že zavřel dveře velvyslanci Spojených států. Shodou okolností jedu v pondělí na týden na služební cestu do Spojených států. Mám jednání v New Yorku, Washingtonu a v Silicon Valley. Samozřejmě ta situace není příjemná. Nejlepší by bylo, kdyby si to pan prezident rozmyslel,“ komentoval Andrej Babiš vyjádření hlavy státu.

A nezůstalo jen u toho. Vicepremiérovi se totiž nezamlouvá ani úmysl Miloše Zemana zúčastnit se v Moskvě oslav konce druhé světové války. „Ta cesta, pokud ji pan prezident uskuteční, jen zbytečně vyvolá negativní emoce v našich médiích a ve světě,“ prohlásil Andrej Babiš. Když se tato vyjádření objevila na Facebooku hnutí ANO, dostalo se předsedovi hnutí nepříznivé odezvy i od těch, co mu dosud fandili. Lidé poukazovali na to, že uctění památky obětí druhé světové války je namístě, jiné pobouřilo to, jak podlézavě se Andrej Babiš staví ke Spojeným státům.

Předseda hnutí ANO se chtěl připomenout jako samostatný hráč

Nabízí se otázka, zda jde ze strany nejpopulárnějšího politika o to vymezit se vůči hlavě státu, nebo vyjádřit zahraničně-politický postoj. „Spíš si myslím, že je to do značné míry takový symbol ve vztahu k Miloši Zemanovi. Vždy, když se začne mluvit o nějaké vazbě Miloš Zeman - Andrej Babiš, tak přijde nějaký výpad, aby Andrej Babiš ukázal, že je samostatný hráč, že stojí mezi Bohuslavem Sobotkou a Milošem Zemanem a že jeho vztahy jsou opravdu velice pragmatické a na obou hráčích nezávislé,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček z Katedry marketingové komunikace a PR Institutu komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK.

Politolog přiznává, že zatím nepostřehl žádný Babišův výrok, který by byl opravdu vázaný zahraničně-politickou orientací. „Zkrátka se ukazuje, že pro volební marketing a pro voličstvo hnutí ANO není klíčovou otázkou zahraniční politika, nýbrž to vypořádání se se starými pořádky a určitá razance. Dokud se neobjeví nějaké silnější téma, dlouhodobější požadavek, případně dokud nebude mít kandidátka europoslanců hnutí ANO snahu se zviditelnit, připomenout se, uchopit téma, tak se dá čekat jen minimální rétorika postavená na určitém glosátorství, ale nebude mít žádný přesah do konkrétní každodenní, ale hlavně promyšlené zahraniční politiky,“ domnívá se Jan Kubáček.

Zahraniční politika je jasná od začátku a její tváří je Telička

Vysvětluje si to tím, že Andreje Babiše téma zahraniční politiky očividně netlačí, není voliči ani požadováno a ukazuje se, že zatím nezajímá ani řadové členstvo. „Dokud se něco nezmění, bude se na ni nahlížet zcela prozaicky a vycházet z logiky méně je více, neboli čím víc mlčím, tím méně soupeřů mě může napadnout, tím méně mohu být ´popotahován´ za své názory. Navíc Andrej Babiš si sám také uvědomuje, že v Evropské unii nemá úplně na růžích ustláno, že zatím nejpropracovanější rozbor střetu zájmů a potencionálního střetu zájmů přišel z Evropského parlamentu a z Evropské komise. Takže na sebe nechce zbytečně upozorňovat a chce zůstávat jenom tím odborníkem přes čísla, daně, ekonomiku,“ míní politolog.

Jeho názor souzní s často se opakujícími hlasy, podle nichž je zahraniční politika v hnutí ANO zcela na vedlejší koleji. „Hnutí ANO zahraniční politiku nemá,“ napsal k tomu dokonce v analýze zahraniční politiky za loňský rok think tank Evropské hodnoty. „Naše hnutí mělo vždy zahraniční politiku. A je jasná od počátku hnutí, tváří je pan Telička, který ji jasně formuloval,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz předseda hnutí ANO a vicepremiér Andrej Babiš na taková tvrzení.

Žádná jiná strana nezhmotnila zahraniční vztahy do jedné persony

„Tak to přesně vystihuje tu podstatu. Jiní standardní politici anglosaského střihu by se okamžitě začali odvolávat na program, na nějaké hodnotové desatero, na nějaký kompas hodnot a pohledů na svět, nebo zkušenost, případně i osobní toho dotyčného lídra. Ale tady vlastně jediný argument je, že zahraniční politikou pro nás je Pavel Telička. Neznám žádnou politickou stranu, která by přímo zhmotnila zahraniční vztahy, vztah k Evropě, vztah ke světu do jedné persony, do jednoho politika vyjma hnutí ANO. Takže v tomhle je to opravdu velice zvláštní, že v podstatě na všechno má univerzální odpověď a je tím symbolem Pavel Telička,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček.

V té souvislosti zmiňuje, že zanedlouho to bude už rok, co je Pavel Telička europoslancem a lídrem evropské skupiny hnutí ANO. „A co jsme od té doby slyšeli? Přitom se řešila zásadní témata. Řecko, otázka eurozóny, budoucnost eura, otázka imigrace, spousta věcí v ekologické politice, zemědělství. Tady se právě dostáváme do situace, že někdy to mlčení Pavla Teličky a Andreje Babiše zavdává spíše podezření, že Pavel Telička je dále osobním lobbistou Andreje Babiše na to, aby mu umetal cestičku v evropských strukturách a aby pro něj vytvářel lepší přijetí u evropských institucí než proto, aby reprezentoval dlouhodobě, systematicky, viditelně a propracovaně české zájmy,“ upozorňuje politolog.

Hnutí ANO se začíná profilovat, třeba i na jinou koalici

Vzniká tak dojem, že české zájmy ani neexistují, nebo je řeší pouze premiér Bohuslav Sobotka. „To je hodně zvláštní. Každý stát to řeší na vícero úrovních, aby byl úspěšný. Proto je potřeba, aby politici, úředníci, důležití významní reprezentanti jednotlivých členských států u témat mezi sebou mluvili. A mluvili průběžně a intenzívně. U nás se zahraničí a evropská politika tak trochu scvrkly pouze na Bohuslava Sobotku, občas na Lubomíra Zaorálka, což v situaci těch několika zamrzlých konfliktů je opravdu alarmující a nebezpečné. A Pavel Telička se tak trochu stal jen takovým vrchním vyjednávačem Andreje Babiše a symbolem zahraniční politiky a diplomacie hnutí ANO,“ poznamenává Jan Kubáček.

Jeho dojem, že zahraniční politika u Andreje Babiše a hnutí ANO zcela chybí, ale nesdílí politolog Oskar Krejčí. „Myslím, že si Andrej Babiš už tak dva měsíce připravuje stínového ministra zahraničních věcí, a to europoslance pana Teličku. Všimněte si, kolikrát s ním byl v mainstreamových médiích v poslední době rozhovor. Rozhodně nadstandardně ve srovnání s jinými europoslanci. Pan Telička se během své politické kariéry postupně posouval doprava a jeho vyjádření třeba k Rusku jsou zcela jednoznačná. Pokud se nemýlím v té přípravě pana Teličky, tak to znamená, že se hnutí ANO profiluje. Profiluje se třeba i na jinou koalici a posunuje se doprava,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz profesor Oskar Krejčí.

Pro další politický postup potřebuje Andrej Babiš podporu Velkého bratra

Své úvahy o motivaci a možných úmyslech předsedy hnutí ANO v zahraničně-politických vyjádřeních ještě rozvádí. „Andrej Babiš ví, že když bude chtít pokračovat dál ve své politické kariéře, to znamená k premiérství nebo k prezidentství, tak potřebuje podporu Velkého bratra. Ta zkušenost už u něj je. Když začínal, tak tuhle zkušenost neměl, zato teď už to ví,“ myslí si politolog.

Ale právě přehnanou vstřícnost vůči Spojeným státům mu i jeho příznivci na Facebooku hnutí ANO vyčítali. „Otázka je, které voliče Andrej Babiš sbírá. Protože on nepotřebuje sto procent voličů. On se evidentně rozhodl, že bude sbírat voliče od středu doprava, takže ta zahraniční politika – řekněme protiruská, i když to je samozřejmě mnohem širší pojem – činí tu orientaci konzistentní. Je klidně možné, že i když to je třeba i účelové, ten jeho osobní posun doprava, tak ta skupina kolem něho to myslí upřímně a on si ji vybral,“ upozorňuje profesor Oskar Krejčí.

V případě předčasných voleb by se šéfovi ANO mainstreamová média hodila

Zatímco Andrej Babiš se jen minimálně vyjadřoval k otázkám týkajícím se situace na Ukrajině a postupu Ruska, dělostřeleckou palbu za něj obstarával komentátor jeho Lidových novin Jan Macháček svými silně protiruskými a proamerickými vyjádřeními. Ten je zároveň předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost, tedy uskupení, které má mimo jiné vychovávat nové politiky a experty, kteří by se zapojili do hnutí ANO. „Institut pro politiku a společnost je nezávislý think tank,“ odmítá pro ParlamentníListy.cz Andrej Babiš spojovat názory představitelů této instituce s postoji hnutí ANO.

Tuto možnost, že by v budoucnu mohla zahraniční politika hnutí ANO vycházet z protiruských a proamerických výroků Jana Macháčka, který v poslední době na jejich intenzitě ještě přidal, připouští profesor Oskar Krejčí. „Určitě je to příprava. Nechci říkat, že je to plán A, ale jako plán B se to jeví velice reálně. Kdyby byly mimořádné volby, kdyby se po příštích volbách přeskupovala koalice, kdyby se vypisovaly třeba předčasné prezidentské volby, tak k tomu potřebuje Andrej Babiš podporu mainstreamových médií, a ta jsou v tomto směru jednoznačně vyprofilovaná,“ tvrdí politolog.

Jde o otestování některých názorů a témat mezi českou veřejností

Podle Jana Kubáčka je Institut pro politiku a společnost institucí, která má mít významné místo ve veřejném prostoru. „Má být určitou platformou, jak oslovovat lidi, kteří nejsou úplně zařazeni v politickém životě, kteří se nechtějí přímo stranicky angažovat. A je to samozřejmě platforma, která má vytipovat témata. Takže já chápu působení Institutu jako otestování určitých témat mezi českou veřejností, mezi opinion makery, mezi novináři, mezi veřejně angažovanými osobami, osobnostmi, občany a zároveň i jako snahu vtáhnout některé z nich, kteří nechtějí být spojeni bezprostředně s Andrejem Babišem nebo se stranickou průkazkou hnutí ANO,“ vysvětluje Jan Kubáček.

Existence Institutu pro politiku a společnost představuje pro Andreje Babiše výhodu v tom, že může odrážet jeho smýšlení, ale pokud by některé vyjádření bylo „nebezpečné“ a mohlo by ho poškodit v některých zájmech a v ekonomické politice, tak se může odvolat na to, že to není jím řízená instituce, ale jenom partnerská. „Takže si musíme uvědomit, že Andrej Babiš, respektive jeho holding, zejména v oblasti zemědělství má to zorné pole vedle evropských institucí samozřejmě i v zemích východních. To znamená logicky i v Rusku a v oblastech, které k němu mají ekonomicky velmi blízko,“ poznamenává politolog.

Při politické vyhraněnosti by mohl Andrej Babiš ekonomicky tratit

A z toho musí předseda hnutí ANO a špičkový byznysmen Andrej Babiš vycházet. „Vždy bude provázen tím, že buď bude politicky vyhraněný a bude ekonomicky tratit v těchto oblastech a věcech, nebo zůstane dál ani ryba, ani rak a v tu chvíli bude ekonomicky prosperovat. Proto i některá témata jakoby vědomě opouští, protože v současnosti se politika začíná stávat poměrně viditelnou, ale tím i rizikovou. Prostě už nefunguje jenom takové to pověstné neutrální bene, ale už to něco přináší, ale také to bere,“ dodává Jan Kubáček, ředitel agentury Phoenix research on-line.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…