Mír podle Zelenského: Už první bod na summitu narazil. Oskar Krejčí o pokusu Západu, který nevyšel

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
07.08.2023 20:43 | Rozhovor

„Až válka skončí, bude tu spousta lidí, kteří se budou snažit na hrůzu zapomenout. Tak jako na válku v Afghánistánu.“ Kyjev se dostal podle politologa Oskara Krejčího do nevýhody, kdy musí za každou cenu útočit, aby naplnil svá prohlášení i přání západních spojenců. „Cena je ale strašná,“ zhodnotil profesor aktuální dění na ukrajinské frontě. Upozornil na dubnové prognózy Mezinárodního měnového fondu a Šanghajskou organizaci spolupráce, která zahrnuje v současné podobě nejen čtyři jaderné mocnosti.

Mír podle Zelenského: Už první bod na summitu narazil. Oskar Krejčí o pokusu Západu, který nevyšel
Foto: Jiří Skupien
Popisek: Prof. PhDr. Oskar Krejčí, CSc

V saúdskoarabské Džiddě uzavřeli jednání diplomatů a vládních poradců asi čtyř desítek zemí, jehož cílem bylo dohodnout základní principy ukončení ruské války na Ukrajině. Alespoň to jsme se dočetli v českých médiích. Zajímavé je, že bylo avizováno i to, že závěrečné prohlášení zřejmě „nebude“, a šlo zejména o „výměnu názorů a úhlů pohledu“. Už jsou dostupná prohlášení?

Závěrečná prohlášení z takovýchto „oťukávacích“ konferencí se objevují zřídka. Vzpomeňte na předcházející červnovou schůzku tohoto typu v dánské Kodani. Je tu ale i problém významu prohlášení z jednání o míru na Ukrajině bez Ruska. V podstatě se jednalo o snahu Západu získat státy globálního Jihu na svou stranu, což se zdá nereálné. Dát jako základ takovéto konference desetibodový návrh ukrajinského prezidenta, to samo o sobě vytváří problém. Vždyť země jako Čína nebo Brazílie, ale ani Saúdská Arábie jako hostitel nepřistoupily na výchozí bod Zelenského „formule míru“ začínající požadavkem stažení ruské armády na hranice z roku 1991 a předložily vlastní návrhy. Zatím to vypadá, že při takovém přístupu není možné dosáhnout míru jinak než velkými úspěchy na bojišti nebo posunem Západu k názoru, že je nutné zbavit se Zelenského.

Řekněme si to otevřeně: podle řady stratégů je přijatelné, když Ukrajina krvácí za zájmy Západu, ale je zcela nepřijatelné, aby Západ krvácel kvůli Ukrajině. Proto také poslední summit NATO nepřistoupil na požadavky Kyjeva stanovit podmínky či termín přijetí Ukrajiny do Aliance.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Krejčí , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePutin z Putimi , 08.08.2023 0:56:01
V jednom s panem Krejčím bezvýhradně souhlasím, totiž, že přijde brzy doba, kdy všichni ti, co si pořizují dnes selfie se Zelenským, tak si budou sypat popel na hlavu, jako desítky, možná stovky vrcholných politiků před nimi, když se v průběhu historie z hrdinů stali grázlové, např. takoví jako Husajn, Kaddáfí nebo Bin Ládin. Jednu chvíli kamarádi od kterých si mnozí západní politici nechávali financovat volební kampaně a obratem krvaví diktátoři a teroristé. Se Zelenským to nebude jiné. Začíná se vymykat kontrole, začíná hryzat do rukou, které ho živí a drží při životě a začíná být nebezpečím pro celý svět, který se snaží zatáhnout do třetí světové války o kterou nemají zájem ani samotné USA.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…