Já covid podceňoval. Už ne! Šéf špitálu: Zlomit odpor odpíračů. A ještě něco

02.11.2020 4:44

ROZHOVOR „Na jaře jsem i já pandemii vnitřně trochu podceňoval. Teď už ne! Od jara dal covid ve světě jasně najevo, že není důvod ho podceňovat,“ říká ředitel nemocnice ve Strakonicích a senátor Tomáš Fiala. Popisuje, jak to vypadá konkrétně v této jihočeské nemocnici. A řekl, jestli se bojí tzv. „italského scénáře“. Svůj názor sdělil i k opatřením proti epidemii a zmínil i očkování. Na závěr se vrátil ještě ke schůzce Romana Prymuly s Jaroslavem Faltýnkem.

Já covid podceňoval. Už ne! Šéf špitálu: Zlomit odpor odpíračů. A ještě něco
Foto: archiv T. Fiala
Popisek: Tomáš Fiala

Počet pozitivně testovaných na koronavirus, stejně jako počet úmrtí, stále roste. Jak aktuální situaci vnímáte a jak to vypadá konkrétně v nemocnici ve Strakonicích, kde jste ředitelem?

Anketa

Věříte novému ministru Blatnému víc než Prymulovi?

hlasovalo: 16700 lidí

Ve strakonické nemocnici jsme původně začali přijímat covid-pozitivní pacienty s dechovými obtížemi na naše plicní oddělení, tedy na Oddělení tuberkulózy a respiračních onemocnění. Po jeho naplnění následovalo vyklizení jedné stanice chirurgie, pak neurologie. Od 29. 10. následuje vyklizení gynekologie. S tím souvisí útlum odkladné péče. K 28. říjnu máme 70 pozitivních pacientů, z toho 4 v nejtěžším stavu na ARO. Zhruba 30 vyléčených pacientů je už doma. Co se týče zaměstnanců – v izolaci je teď 40 zaměstnanců, v karanténě 9. Z toho jasně plynou starosti, složité obsazování směn… Naštěstí se nám hlásí i dobrovolníci z řad mediků i studentů a studentek zdravotnických škol.

Máte vy, jako lékař, obavy z tzv. „italského scénáře“?

Situace je jiná než na jaře. Nyní je české zdravotnictví více připraveno a lékaři už lépe znají typický průběh nákazy SARS-CoV-2. Ale hlavně – připravují se kapacity pro odsun pacientů z akutní péče, sociální ústavy celkem spolupracují a podle pandemického plánu jsou aktivovány náhradní prostory.

Jan Hamáček zhruba v půlce října řekl, že otevření škol bylo chybou, že se ukazuje, že školy byly silným zdrojem šíření. Nemáte pocit, že v tomto případě vláda tak trochu zaspala? Od hygieniků přece musela mít čísla, která jasně uvádějí, kde se nákaza šíří nejvíc, například tady na jihu Čech podle zpráv z hygieny počty případů související se školstvím rozhodně už v minulých týdnech zanedbatelné rozhodně nebyly...

Ne všechna opatření stávající vlády schvaluji a souhlasím s nimi. Všechno je o kompromisech. Zavřené školy přinášejí vzdělávací problémy, starosti s hlídáním dětí, absenci jejich rodičů v zaměstnání. Navíc, chránit je nutno opačné věkové spektrum občanů – seniory. Jihočeská hygiena pracuje a spolupracuje dobře, zřejmě se tedy školy měly zavřít dříve. Ale, víte jak je to s generálem po bitvě, ani já na to nemám úplně jasný názor. Byť se ten můj názor na covid-19 od jara ještě pořád vyvíjí.

Máme tady další opatření proti šíření koronaviru, např. zákaz nočního vycházení a uzavření obchodů v neděli. Budou mít právě tato nařízení, podle vás, nějaký smysl? Co by proti šíření viru opravdu pomohlo?

Všechna tato opatření směřují k tomu, abychom se vyhnuli totálnímu lockdownu. Ten by znamenal největší ránu pro ekonomiku, pořád se mu podvědomě bráníme. Jestliže se ovšem na jaře podařilo nástup epidemie poměrně přísnými opatřeními zploštit, měla by současná opatření pomoci i na podzim.

Nejvíc zřejmě pomůže kvalitní očkování. Samozřejmě důkladně odzkoušenou, přísně ověřenou bezpečnou vakcínou. Bude úlohou veřejného zdravotnictví přesvědčit naše občany k vakcinaci. Překonat odpor tradičních českých odpíračů bude složité, ovšem pro komunální imunitu bude nutná zřejmě až 70% proočkovanost!

„To je šílené,“ vypálil Babiš u víkendových fotek z pražské náplavky, kde se rameno na rameni tísnily stovky lidí. Babiš zdůraznil, že takto s epidemií bojovat nejde. Můžeme si za současné problémy sami? Máte pocit, že lidé nebezpečí kolem pandemie stále podceňují?

Jak kteří... na sociálních sítích i na náměstí Republiky či na Staroměstském náměstí se názory střetávají. Upřímně, na jaře jsem i já pandemii vnitřně trochu podceňoval. Teď už ne! Od jara dal covid-19 ve světě jasně najevo, že není důvod ho podceňovat. Bohužel, těch podceňovačů a šiřitelů nejrůznějších hoaxů a dezinformací je hodně.

Je podle vás přijatelné sledování obyvatel pomocí mobilních telefonů a platebních karet, jak navrhoval profesor Flegr? A měla by vláda do dalšího boje zapojit profesora Flegra? Ukázal čas, že měl v něčem pravdu?

Pan profesor je evoluční biolog. Jeho doporučení jsou ostrá, přímá a konkrétní. Některé jeho předpoklady se víceméně naplňují. Legalizace sledování přes mobily a karty je ovšem silné kafe, to mi nesedí. S čím souhlasím jednoznačně, je jeho podpora omezení kouření, resp. prostě vůbec nekouřit.

Obrovskou diskusi vyvolala v minulých dnech informace o schůzce Romana Prymuly s Jaroslavem Faltýnkem, kteří se i přes vládní nařízení sešli v pozdních večerních hodinách v restauraci. Fotografové Blesku je navíc zachytili bez roušek. Co vy na celou tu aféru říkáte?

Že se pánové nechali „chytit“, je jejich chyba, v podstatě však šlo o malé provinění. Daleko důležitější je, proč tam byli, co domlouvali, proč se museli schovávat. Šlo o pozici generálního ředitele VZP? Mimochodem, ten současný, Ing. Zdeněk Kabátek, se na své pozici osvědčil. Jeho věcný a přitom naléhavý styl vedení má úspěchy!

Premiér Babiš ihned požádal ministra Prymulu, aby odstoupil, s tím, že pokud se tak nestane, odvolá ho. Bylo to dobré rozhodnutí?

Je v tom symbolika. Roman Prymula má dodržovat sám sebou vydaná pravidla. Někdo zřejmě novináře pozval. Současně ovšem předseda vlády hodlá profesorových služeb využívat dál, potřebuje ho.

Odstoupení Romana Prymuly z pozice ministra zdravotnictví požadovala ihned i opozice. Jeho počínání označila za „papalášství“. Souhlasíte s takovým hodnocením?

Úkolem opozice je upozorňovat na chyby a úlety, nesouhlasit s vládou, být slyšet. Provinění ministra Prymuly bych označil jednoznačně za chybu.

O tom, co se kolem dnes už bývalého ministra zdravotnictví odehrálo, se samozřejmě diskutuje i na sociálních sítích. Někteří lidé Romanu Prymulovi nemohou přijít na jméno, další ale upozorňují, že je to člověk na svém místě, který ví, co dělá, a zda nám jeho výměna v této vyhrocené situaci spíše neuškodí. Někteří v této souvislosti odsuzují i novináře, kteří o středeční schůzce informovali. Jak vy toto vidíte?

S profesorem Prymulou jsem se potkával na odborných konferencích. Je to zkušený epidemiolog. Znám ho coby předsedu České vakcinologické společnosti. Myslím, že lidé citlivě reagují na jeho vojenskou minulost a s ohledem na to i na nedodržení nastavených pravidel, které by mu jako vojákovi nemělo dělat problémy. V jeho výměně je symbolika, ale novináři přece tohle mají v popisu práce, ne? Mají své kontakty, postupy, je to jejich core-business.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…