Polský novinář uvádí na pravou míru, co slyšíte z médií: Atmosféra houstne, opozice neustále štve lidi proti vládě. Až tohle skončí, najde si zase něco jiného

30.07.2017 9:34

ROZHOVOR „Rozeštvávání ze strany politiků skutečně rozdělilo polskou společnost na dva tábory a atmosféra mezi nimi stále víc houstne,“ konstatuje Arkadiusz (Arek) Gola, novinář z významného katovického deníku, který chce nyní na Slezské univerzitě v Opavě získat doktorát na Institutu tvůrčí fotografie. „Ještě před rokem to nebylo tak vyhraněné. Dnes mám obavy z toho, že by při demonstracích mohlo dojít i k nějaké tragédii způsobené násilím. Nedopusťte u vás v Česku, aby se společnost tak negativně polarizovala,“ dodává polský žurnalista.

Polský novinář uvádí na pravou míru, co slyšíte z médií: Atmosféra houstne, opozice neustále štve lidi proti vládě. Až tohle skončí, najde si zase něco jiného
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Reformu polského soudnictví schválily v nedávných dnech jeho zákonodárné orgány, tedy jak Sejm (obdoba české Poslanecké sněmovny), tak i Senát, ale vetoval ji prezident Andrzej Duda. V mnoha polských městech proběhly proti návrhu reformy soudnictví demonstrace, protože prý soudy by se staly ještě více závislými na politicích. A strana PiS (Právo a spravedlnost) by díky svoji reformě chtěla korigovat i příští volby. Je tomu opravdu tak? A co veřejnosti na soudní reformě nejvíce vadí? Jaký názor na to zastáváte vy sám?

Soudní reforma je v Polsku opravdu velmi potřebná, na tom se shodne valná většina lidí, protože soudy zatím fungují pomalu a v mnoha případech i dost špatně. A to i u takových základních věcí, jako jsou například majetkové spory, rozvodová řízení a podobně. Každá z důležitých politických stran, která se u nás zúčastnila voleb, vždy prohlašovala, že polský soudní systém potřebuje změny. Prezident Andrzej Duda ale všechny návrhy nyní vetoval, včetně toho, který se zabýval i úpravami na Ústavním soudu, a to hlavně z toho důvodu, že v materiálech byly chyby. Já s jeho rozhodnutím souhlasím.

Co se týká těch hromadných protestů lidí především ve větších městech, tak to je poněkud jinak. Bohužel Polsko je nyní rozdělené na dva tábory a opozice, zejména strana PO (Platforma Obywatelska), velmi nevybíravě manipuluje s lidmi a štve je proti vládní straně PiS. Samozřejmě opozice vždy kritizuje vládu, to je normální, ale v současné situaci je to už dost za hranou. Přitom sama nemá žádný konstruktivní program, jak všechny ty omyly napravit, jen pořád opakuje, že PiS jsou jako komunisté a že vezmou lidem občanské svobody.

Ono je sice pravdou, že státní správa dělá chyby, jelikož se snaží o dost změn, ale za vedení PO je dělala také a navíc jsme u nás měli i korupční aféry. Kdybych tedy celou situaci shrnul, tak z toho, co vidíte v Česku u vás v médiích, není to v Polsku zas až tak horké a určitě se nejedná o jednostranný problém, ale tu výbušnou, společenskou atmosféru nelze u nás určitě ignorovat či podceňovat.  

Jak jste uvedl, váš prezident Andrzej Duda, který je jinak civilní profesí právník, před několika dny prohlásil, že nové zákony připraví do dvou měsíců sám, tak, aby v nich už nebyly ty zmíněné chyby, a aby justice byla v Polsku spravedlivější. Věříte prezidentovi, že to tak skutečně provede, když je sám příznivcem současné vládní garnitury PiS? 

Máte pravdu v tom, že Andrzej Duda pochází ze strany PiS, ale nyní, jak jim ty návrhy nepodepsal, snesla se na něj z jejich strany velká vlna kritiky. Já osobně si ho vážím, protože to je prezident, který objíždí regiony a naslouchá lidem. Možná i proto tu reformu nyní hned nepotvrdil. Celý národ teď čeká, s čím novým přijde a jakým způsobem reformu soudnictví vlastně pojme.

Přestanou pak lidé v Polsku protestovat, kdyby se prezidentu Dudovi skutečně podařila nová, lepší koncepce reformy, jak slíbil?

Myslím si, že opozice si po soudní reformě najde rychle jiné téma, aby mohla dál nějaké protesty vyvolávat. Nevím sice, jaké budou, ale oni si určitě zas něco vymyslí.  Ono jim ani tak moc nejde o reformu soudnictví, jako o kritiku, která by je znovu vynesla do vládních křesel, to je jejich hlavní cíl.

Vy sám studujete i v Česku a tak trochu znáte český právní systém, kde jsou soudy nadřazeny politikům. V Polsku je to poněkud jinak, například polský ministr spravedlnosti je také vrchním prokurátorem (státním zástupcem). Tak se například v ČR stalo, že v důsledku aktivit orgánů činných v trestním řízení v roce 2013 poté padla česká vláda. Který z právních systémů se vám zdá spravedlivější, ten český, nebo polský? 

To je dost diskutabilní otázka. Nejdříve byl náš soudní systém tak trochu podobný tomu vašemu v Česku. Jenže soudcové se mnohdy dopouštěli vážných chyb, dokonce páchali trestnou činnost a byli prakticky doživotně nepostižitelní. Nebyl na ně žádný metr. A to přece není také dobře. Myslím si proto, že český systém soudnictví, jak jste mi to líčil, i ten polský, mají ještě rezervy. Mně by se například líbilo, kdyby soudci byli, stejně jako politikové, voleni jen na 4 roky a neměli své místo automaticky jisté, a také kdyby byli za své fatální přehmaty více odpovědní. Domnívám se, že by si pak dali v praxi daleko větší pozor a chovali by se profesionálněji.

Evropská unie chce Polsko potrestat sankcemi, pokud reforma soudnictví bude schválena v původním navrhovaném znění. Myslíte si, že EU má na to plné právo – nebo že to je zasahování do vnitřních záležitostí Polska, jak to tvrdí předseda strany PiS Jaroslaw Kaczynski, ale například i jeho zastánce maďarský premiér Viktor Orbán?

První velké pobouření v Polsku přinesl už i ten první návrh Evropské unie, že bychom měli být sankcionováni společně s Českem a Maďarskem za odmítnutí uprchlických kvót. Lidé se podivovali nad tím, že by nám měl někdo přikazovat, koho si k nám pustíme. Dokonce byly úvahy připravit na toto téma referendum. Jenže nakonec z toho sešlo, protože by to bylo naprosto zbytečné, téměř 100 procent lidí by kvóty odmítlo.  

Samozřejmě s postihem EU za reformu soudnictví také veřejnost nesouhlasí. Je rozšířený názor, že žijeme přece v demokracii, a pokud se PiS reforma nepovede a nebudou úspěšní, tak je prostě příště volit nebudeme, ale neměl by nám nikdo do toho mluvit a trestat všechny Poláky za to, že se něco nepovedlo jedné politické reprezentaci... 

Jak byste nyní charakterizoval vládní stranu PiS? Například Jaroslaw Kurski, jeden z novinářů listu Gazeta Wyborcza, údajně nejvýznamnějších polských novin, tvrdí, že se jedná o autoritářskou, nedemokratickou stranu, která si naklonila veřejnost velkými sociálními vymoženostmi, ale chce zasahovat stále více do jejich svobod. Jaroslawa Kaczynského pak přirovnal k politikům, jako jsou Vladimir Putin nebo Donald Trump. Strana PiS prý také rozdělila Polsko na dva tábory. Jedni jsou jejich zapálenými příznivci, ti druzí jejich tvrdými odpůrci. Má v tom novinář Kurski pravdu, nebo se mýlí?

Napřed bych chtěl upozornit, že Gazeta Wyborcza už není tím objektivním médiem, jako tomu bylo kdysi, ale je hlásnou troubou opozice, konkrétně strany PO. Právo a spravedlnost má zas svoje noviny – Gazeta Polska – kde se zcela pravdivé informace také nedozvíte. Když si koupíte oboje noviny a přečtete si je, tak máte dojem, že minimálně jedny z nich píšou o zcela jiné zemi než o Polsku, ty události jsou tam naprosto jinak prezentované. Pokud se chcete dozvědět aktuální nezkreslené informace, musíte sledovat daleko více novin i televizních programů. Ta manipulace je u nás opravdu už neúnosná!

Ohledně PiS je pravdou, že si získali mnoho lidí například kvůli štědřejším přídavkům na děti, kdy podle takzvaného programu 500+ dostanete na jedno dítě 500 zlotých. To určitě pomohlo zvláště mladým rodinám. Já to považuji za celkem správnou věc, i když Gazeta Wyborcza tento vládní krok tvrdě kritizuje. Běžnou populaci totiž moc nezajímají spory mezi PiS a PO ohledně úprav v Ústavě, protože jednak tomu moc nerozumí, jednak ty dvě strany se stejně neustále napadají a pomlouvají.

Pro lidi je především důležité a kladou na to důraz, jestli mají dobrou práci, kde uspokojivě bydlet, nízké ceny potravin a podobně. Strana PO sice dnes tvrdí, že PiS ubere lidem svobody, ale přitom když vládla, dělali jejich politici podobné chyby, pouze nyní cílenou propagandou dovedou lidi daleko lépe vyburcovat. Navíc za jejich vlády, jak už jsem řekl, se provalila i fůra afér.

Nejhorší však je, že toto rozeštvávání politiků skutečně rozdělilo polskou společnost na dva tábory a atmosféra mezi nimi stále víc houstne. Ještě před rokem to nebylo tak vyhraněné. Dnes mám obavy, že při demonstracích by mohlo i dojít k nějaké tragédii způsobené násilím. Nedopusťte u vás v Česku, aby se vám společnost takto negativně polarizovala!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…