Profesor Žaloudík o ricinu: Směšné, bondovka. A třicetiletý politik řeší otázku vlasovců! Lidé mimo Prahu mají jiné starosti

16.05.2020 20:00

ROZHOVOR „Ti, kdo nesli hlavní tíhu války v první fázi, bylo Rusko a v druhé fázi i Anglie, která byla ve válce rok sama, i když spíše letecky. Nechal bych to kvalifikovaným historikům a nedělal bych z toho politiku,“ komentuje výročí konce druhé světové války a diskusi kolem senátor za ČSSD, profesor Jan Žaloudík. Fašisté byli podle jeho slov zblázněný německý národ, ale sám není příznivcem omluv za to, co současné generace neprovedly ani nezažily. A připomněl, že mimo metropole řeší lidé úplně jiné problémy, jako je kanalizace, vodovod či doprava.

Profesor Žaloudík o ricinu: Směšné, bondovka. A třicetiletý politik řeší otázku vlasovců! Lidé mimo Prahu mají jiné starosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., senátor

Připomínali jsme si 75. let od ukončení druhé světové války. Jak jste si výročí připomněl vy?

Nemohu si ho připomenout vlastní pamětí. Beru to jako historickou událost a událost velkého významu pro přestavbu světa. Tentokrát nebyl prostor někam chodit s věnci, ale byla škoda, že jsme se v této době nemohli více zamyslet, protože druhá světová válka, stejně jako ta, která k ní vedla – to je první světová válka – a všechny souvislosti by se měly rozebírat spíše analyticky a spíše pro mladší generaci. Už jsem si o tom dost přečetl a leccos slyšel, ale mladá generace třeba nemá ten pocit. Když se to bude omílat pořád dokola, není to na škodu, je to historie.

Anketa

Byl by šéf ODS Petr Fiala dobrým premiérem?

3%
97%
hlasovalo: 33538 lidí

Staré známé přísloví říká, že národ, který se nepoučí z historie, bude nucen si ji zopakovat...

A ono se tak i děje.

Kancléřka Angela Merkelová spolu s Německem děkovala za osvobození od nacismu. V českých médiích v případě nacistických vojsk a zločinů mluvíme o zlé ideologii nacismu, nikoliv o Němcích. Lze oddělovat nacismus od Německa?

Já, protože se celoživotně zabývám medicínou a rakovinou, rád bych k tomu přistoupil s rozumem a citem. Německo určitě bylo v roli agresora a myslím, že mírem po první světové válce bylo dotlačeno kamsi do kouta. Věci mohly vypadat jinak. Je otázka, jak se v tom cítila tehdejší oligarchie, která musela Hitlera také nějakým způsobem podporovat, je to hodně složitá věc. Němci si to probrali, mají na to dost historiků. Nejsem přílišným příznivcem kroků, kdy se třeba po šesti stech letech omluví Vatikán za Mistra Jana Husa. My se budeme omlouvat za něco, co jsme nezažili a co jsme nezpůsobili?

Realita je, že v druhé světové válce Němci představovali agresora – můžeme říkat fašisti, ale fašisté byli zblázněný německý národ. Určitě tam byla i určitá hrstka naprostých antifašistů, ale pak to byl zblázněný národ. Když se národ zblázní, je to vždy složité. Nakonec si vše odtrpěli celým tím výsledkem války. Co mě na tom nikdy nepřestane dojímat, je utrpení potom na frontě, ale také utrpení civilistů a v rodinách. Rozebírat po 75 letech nějakou válku mezi těmi, kteří ji neprožili, je možná laciný efekt, nechtěl bych v tomto příliš politikařit. Angela Merkelová určitě ví o situaci v Německu více než já, a respektoval bych, co říká.

Nejenom tato minulost je složitá. Složitý je poslední dobou i celý výklad viny a pomoci. Diskutuje se, jak moc nám nakonec pomohl a uškodil Sovětský svaz, jaká byla role vlasovců v osvobození, kdo měl jaký podíl na Pražském povstání, zatýkání a odvážení lidí po válce Sověty a tak dále. Jak k tomu celému přistupovat, když to stále vyvolává tak bouřlivé diskuse? A čím to je?

Bouřlivé diskuse to vyvolává zejména tehdy, když to uchopí média nebo lokální politik, který má třeba třicet let a začne řešit otázku vlasovců. Historici v tom mají poměrně jasno, pokud jsou objektivní, a nikoliv ideologičtí. Sami Němci v tom udělali velký kus práce. Dovedu si představit, že při německé agresi trpěla celá Ukrajina a půlka Ruska, národy na západě Evropy, a rovněž Němci. Byla tam spousta nespravedlivých potrestání. Ti, kdo nesli hlavní tíhu války v první fázi, bylo Rusko a v druhé fázi i Anglie, která byla ve válce rok sama, i když spíše letecky. Nechal bych to kvalifikovaným historikům a nedělal bych z toho politiku.

Anketa

Která TV teď přináší nejlepší zpravodajství? (Ptáme se od 12.5.2020)

9%
67%
14%
hlasovalo: 13643 lidí

Nemohu si nevšimnout narážky na starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného. Spisovatel a novinář Martin Komárek mi řekl, že nastala doba, kdy bude v politice více bavičů, jakým je třeba Pavel Novotný, protože lákají voliče. Co si o tom myslíte?

Mám velice prostý názor, a to, že v demokracii může být kdokoliv politikem. Pokud se lidem líbí, je showman, vystupuje v médiích a chtějí ho volit, pak je to pořádku. Když volí starosty na venkově, tak se spíše starají, zda mají zajištěnou kanalizaci, vodovod a zda tam jezdí doprava. Mám pocit, že intelektuálština vede k tomu, zda je někdo bavič, nebo filozof. Opravdu to jinak vypadá v metropolích a jinak na venkově. Já jezdím mezi oběma, a tak mám pocit, že co trápí pražské čtvrti, vůbec netrápí venkov.

V tom se shodujete se senátorem Jiřím Čunkem, který mi říkal to samé. Podotkl, že je vidět, že v Praze žádné extra velké problémy, jako v některých obcích a regionech, nemají. Proto prý řeší věci jako sochy a pomníky.  

Jsem rád, že se shodujeme zrovna s kolegou Čunkem, ačkoliv jsme se nijak nedomluvili. Rozumím tomu, proč on to tak cítí, protože Valašsko a Zlín řeší úplně jiné problémy.

Jinak to vidí politici metropolitní, a jinak ti z regionu. Cítíte ten rozdíl v Senátu?

Senát má poměrně velké zastoupení starostů, respektive lidí, kteří mají zkušenosti nebo jsou angažováni v komunální politice. Rozdíly a spory ale způsobuje rozpočtové určen daní. Např. Spojené státy mají odjakživa dané, co je federální, co státní a co lokální daň, a mají to jasně vyjádřeno v procentech. Některé regiony v České republice se právem cítí ošizeny nebo upozaděny. Teď je to například otázka nemocnic.

V rámci česko-ruských vztahů nemůžeme ignorovat informaci, se kterou přišel týdeník Respekt, tedy že do Prahy údajně přicestoval ruský agent s jedem ricinem v kufru. Následně jednal sněmovní bezpečnostní výbor, média vyzpovídala diplomata, který má být oním agentem. Jaký vliv to má na česko-ruské vztahy, navíc v době takového výročí?

Anketa

Máte důvěru v Bezpečnostní informační službu (BIS) ?

4%
96%
hlasovalo: 18676 lidí
Nemám žádné informace. Trochu bych se pousmál nad tím, že by se velká mocnost s velmi vyspělými službami jak zahraničními, tak zpravodajskými, chovala takto primitivním způsobem. To bych se divil. Jsem zvyklý, že máme informace, dezinformace, informace pro dezinformace, dezinformace těch dezinformací… Nemám dost podkladů k celé věci, ale jestli něco napsal týdeník Respekt, tak to mne trápí nejméně. Máme na to zpravodajské služby, kontrarozvědné orgány, ať to vyřeší na úrovni velvyslanectví, ale není třeba z toho dělat humbuk, a určitě to nepřidává na vztazích zejména v tomto citlivém období.

Právě, že tato doba je citlivá. Ať už byla informace s agentem pravdivá, či nikoliv, dochází k dalším akcím politiků, ať už jde o odstranění sochy maršála Koněva nebo přejmenování náměstí s ruskou ambasádou.

Představte si, že jsem vysoce postaveným funkcionářem tajných rozvědných služeb Ruska. Skutečně si myslíte, že kvůli třem naprosto bezvýznamným politikům, kteří zlobí, budete dělat velké zpravodajské akce a vyskytovat se na území cizího státu s jedem? Mně to zní trochu jako bondovka. Je to směšné. Jde o to, že někdo informaci pustil, někdo tím něco sleduje, pravděpodobně narušování vztahů. A je jedno, jestli je to Rusko nebo někdo jiný. Zejména v této době se to nesluší a nesluší se to ani v době oslav 75 let od ukončení války. Ignoroval bych to.

Rusko to bohužel neignoruje. Jak by se k tomu měla postavit česká vláda, případně ministerstvo zahraničí, aby vztahy zůstaly v pozitivním slova smyslu zachovány?

Pro to máme zpravodajské služby, které mají buď jasné důkazy, nebo nemají. Máme velvyslance, diplomatický styk, lze to řešit na úrovni až po premiéra. Určitě to nebude řešit novinář přes týdeník Respekt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…