Brno-sever: Ruiny a špínu na Vranovské 17 nahradilo 40 nových startovacích bytů

19.09.2014 21:33

V pondělí 22. září budou na Vranovské ulici 17a, b za účasti starosty městské části Brno-sever Rostislava Hakla a náměstka brněnského primátora Olivera Pospíšila slavnostně otevřeny dva zrekonstruované bytové domy. Po provedení stavebních prací za více než 70 milionů korun v nich vzniklo 40 startovacích bytů.

Brno-sever: Ruiny a špínu na Vranovské 17 nahradilo 40 nových startovacích bytů
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Okolí domů na adresách Vranovská 17a, b bylo donedávna nevábnou lokalitou, které se lidé po setmění raději vyhýbali. Zdejší bytové domy byly vybydlené a včetně vnitrobloku sloužily jako skládka a útočiště pro narkomany a bezdomovce. To vše se začalo měnit v říjnu 2012, kdy zastupitelstvo Brna-severu vzalo na vědomí záměr rady městské části zmíněné domy zrekonstruovat.

„Na nepořádek a nebezpečí v lokalitě nám pravidelně chodily stížnosti od občanů, což jsme vnímali jako o to závažnější, že v těsném sousedství stojí základní škola. Zvažovali jsme zboření domů s možností vybudování nových, po výroku statika o dobrém stavu obvodového pláště jsme ale tento záměr přehodnotili,“ popisuje úvahy vedoucí k rekonstrukci tehdejší místostarosta pro bytovou oblast a současný starosta městské části Brno-sever Rostislav Hakl.

Stavební práce začaly 1. července loňského roku a byly dokončeny s posledním dnem letošních prázdnin. O tom, jaký byl stav budov, svědčí to, že při rekonstrukci zbyly z původních staveb pouze obvodové zdi a schodiště. To také umožnilo změnit prostorové dispozice, a vybudovat tak v každém z domů 20 zcela nových bytů. Další podstatnou změnou, která zvýší komfort nájemníků, je nahrazení lokálního plynového vytápění vytápěním dálkovým, když o vybudování potřebné infrastruktury se postaraly Teplárny Brno.

„Byty jsme se rozhodli nabídnout jako startovací, což znamená, že přednost při jejich přidělení mají zejména mladé rodiny s dětmi,“ vysvětluje starosta. Obrovský zájem o nové byty přitom svědčí o tom, že měl pravdu, když před dvěma lety odmítl obavy některých zastupitelů, že v lokalitě nebudou chtít lidé bydlet. „Je vidět, že takzvaná „problémová“ zóna města už není to, co bývala, a rekonstrukce domů na Vranovské je jen dalším krokem k její kultivaci,“ dodává starosta nyní.

Slavnostní otevření domů, na jejichž rekonstrukci za více než 70 milionů korun se přibližně stejnou částkou podílely městská část Brno-sever a město Brno prostřednictvím, proběhne v pondělí 22. září za účasti starosty městské části Brno-sever a náměstka brněnského primátora. Už nyní je přitom připravována rekonstrukce sousedního domu na Vranovské 17c, která ovšem nebude vzhledem k jeho stavu zdaleka tak náročná.

Bc. Martin Ingr
pracovník vztahů k veřejnosti
ÚMČ Brno-sever

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…