Český Těšín: Hasiči převzali nový požární zásahový automobil

21.08.2019 10:04

Všechny jednotky sborů dobrovolných hasičů na území města Český Těšín mají k dispozici nové dopravní automobily. Poslední z nich, JSDH Český Těšín – Horní Žukov, který dosud používal starou Avii, dnes převzal moderní lehký zásahový požární automobil na podvozku Renault Master.

Český Těšín: Hasiči převzali nový požární zásahový automobil
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

„Tímto jsme dokončili obměnu vozového parku pěti jednotek SDH, které na území města máme. Nový požární automobil bude členy JSDH Český Těšín – Horní Žukov využíván kromě zásahů u požárů, záchranných a technických akcí při větrných smrštích, povodních, námrazách či likvidaci bodavého hmyzu, ale také ke zdokonalování fyzické přípravy jednotky, mimo jiné formou požárního sportu,“ uvedla starostka města Gabriela Hřebačková s tím, že toto byla poslední AVIE u JSDH v Českém Těšíně, všechna stará vozidla jsou dnešním dnem nahrazena novými dopravními automobily.

Náklady na pořízení vozidla dle potřeb sboru a požadované technické specifikace činí 1.645.600 korun. Městu se podařilo získat individuální investiční dotaci Moravskoslezského kraje ve výši 450 000 korun.

V roce 2013 získala nové auto jednotka SDH Č. Těšín – Mosty v roce následujícím přišla řada na Stanislavice. Hned v roce 2015 JSDH získal nové auto sbor Č. Těšín – Město (zápůjčka kraje). V roce 2017 převzali nový dopravní prostředek hasiči z Mistřovic.

Ale to není vše. Zatímco v některých obcích musí dobrovolníci přebírat vyřazenou výstroj profesionálů, město Český Těšín programově realizuje systematický nákup a obměnu věcných prostředků požární ochrany, moderních přileb, zásahových obleků, obuvi, rukavic, staničních obleků pro jednotky PS II atd. „Od roku 2016 jsme pořídili pro naše dobrovolné hasiče vybavení v hodnotě dosahující 1,3 milionu korun,“ uvedl místostarosta a krajský radní Vít Slováček s tím, že jednotky SDH všech kategorií jsou důležitou součástí záchranného systému, ale v okrajových částech města také středem dění. Dobrovolní hasiči nejen pomáhají, ale také organizují pro své spoluobčany řadu akcí, věnují se dětem a mládeži v rámci požárního sportu.

Kromě běžných výdajů na provoz JSDH (osobní výdaje, energie, běžná údržba budov a vozového parku, školení, revize atd.) financovalo město v poslední době rozsáhlé opravy hasičských zbrojnic v celkové hodnotě přes dva miliony korun.

Opravou střechy a komínů a také odvodněním základů a výměnou oken prošla zbrojnice v Mistřovicích, ve Stanislavicích a Mostech mají rekonstruované vytápění a také nová okna a garážová vrata. Stanislavičtí získali nové sociální zázemí. Hasičská základna v Masarykových sadech, která i po stěhování profesionálů nadále slouží dobrovolným hasičům, má nová okna. Budova zbrojnice v Horním Žukově má zajištěnou statiku.

Většina z těchto investic snížila energetikou náročnost budov a navazuje na rok 2015, kdy město poskytlo prostředky na zřízení plynového vytápění v těchto budovách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…