Český Těšín: Zahrada dvou břehů po deseti letech končí

24.09.2019 11:38

"Měl jsem tu čest být u prvopočátku rozsáhlé myšlenky na proměnu společného těšínského nábřeží, která začala v roce 2006 projektem Zahrada dvou břehů/Těš se Těšínem. To byly tři roky společného plánování, projektování a přípravy na čerpání evropských dotací. Nyní, po celé dekádě intenzivního budování, předáváme občanům k užívání poslední etapu Zahrady dvou břehů, kterou jsme nazvali Open Air Museum," říká místostarosta Vít Slováček.

Český Těšín: Zahrada dvou břehů po deseti letech končí
Foto: tesin.cz
Popisek: Český Těšín

Na rozdíl od minulých etap, které se zaměřily na revitalizaci parků, relax všech věkových kategorií, sport a budování koutků pro děti, jsme tentokráte kladli důraz i na vzdělání, zvýšení povědomí o městě, regionu i přírodě.

Proto v tomto úseku nábřeží najdou návštěvníci nespočet informačních panelů, na české straně jsme přidali i zajímavé skulptury v podobě babylonské věže nebo lavičky s citací z písně Jaromíra Nohavici. Nově zde návštěvníci najdou i model zajateckého tábora pro válečné vězně, který zde býval.

A opět tento projekt využívá synergického efektu. Nekopírujeme se navzájem, česká i polská strana nabízí něco výjimečného, pro co má smysl jít na druhou stranu hranice a poznávat se navzájem. Překročit tu hranici, která byla pro nás po desetiletí uzavřena a nyní – dvanáct let po společném vstupu do Schengenského prostoru – ji ani nevnímáme.

Během deseti let jsme dokázali proměnit společné nábřeží k nepoznání a čerpali na tyto projekty dotace v souhrnné výši zhruba půl miliardy korun. Je to výsledek mnohaleté práce celé skupiny lidí, kterou jsme dovedli vytvořit a které tímto velmi vřele děkuji.

Mimořádné poděkování patří Václavu Laštůvkovi, který s tímto nápadem přišel, inspiroval nás a byl nám po dlouhá léta oporou jako ředitel české části Euroregionu Těšínské Slezsko.

Věřím, že se i vám proměna parků kolem řeky líbí a užíváte si to vše, co projekt do našeho života přinesl.

Věřím, že každý, kdo se podívá na archivní fotografie zachycující zanedbaný park Adama Sikory, kde ve starém amfiteátru bydleli bezdomovci; Masarykovy sady, které zcela zničila vichřice; nábřeží, kde jsme škobrtali po děravých chodníčcích - a když to srovnáme s dnešním stavem, kdy naše děti mají na výběr z několika atraktivních koutků, kdy se můžeme prohánět na bruslích a kolech po cyklostezkách nebo se jen tak procházet či relaxovat mezi novými výsadbami, kdy nám slouží nová lávka a mosty jsou opravené, můžeme si posedět u nové fontány, pak je to propastný rozdíl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…