Cheb: Jak vypadá městský rozpočet na rok 2018?

23.01.2018 21:16

Město Cheb by letos mělo hospodařit s finančními prostředky v celkovém objemu přes 1 miliardu korun.

Cheb: Jak vypadá městský rozpočet na rok 2018?
Foto: archiv města
Popisek: Náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu

Město Cheb by letos mělo hospodařit s finančními prostředky v celkovém objemu přes 1 miliardu korun. Tento údaj vyplývá z rozpočtu města na rok 2018, který schválilo zastupitelstvo na svém prvním letošním zasedání. Celkové příjmy mají dosáhnout výše 757 milionů korun. Saldo příjmů a výdajů tak činí přibližně 265 milionů korun. Rozdíl mezi příjmy a výdaji je vyrovnán především zapojením přebytků z minulých let.

„Oproti původnímu návrhu rozpočtu, který nebyl schválen na prosincovém jednání zastupitelstva, jsme snížili kapitálové výdaje odboru investic z 316 na 249 milionů korun. Už před projednáváním původního návrhu jsme upozorňovali na to, že je nesystematicky vynakládán velký objem finančních prostředků, které město nastřádalo v minulých letech, a to nejen z prodeje pozemků v průmyslovém parku, aniž by se realizovala nějaká významnější akce - rekonstrukce kláštera Dominikánů, přístavba knihovny nebo příprava pozemků pro výstavbu rodinných domů v bývalých kasárnách na Zlatém vrchu. V této souvislosti jsme dále konstatovali, že odbor investic není schopen kapacitně připravit a zrealizovat navrhované investiční akce i kvůli připravenosti, či přesněji nepřipravenosti některých investic. Zvýšily jsme naopak kapitálové výdaje majetkoprávního odboru, a to o 10 milionů korun. Město každým rokem dostává řadu nabídek na odkoupení různých objektů a pozemků, které z hlediska využitelnosti musí zastupitelstvo vždy důkladně zvážit, a proto je třeba vyčlenit v rozpočtu poměrnou finanční částku. Přesto tato částka nemusí být vůbec vyčerpána. Celkově tedy došlo ke snížení výdajů o 58 milionů. Původní návrh rozpočtu počítal s tím, že se proinvestují prakticky veškeré uspořené finanční prostředky z minulých let a město by nemělo k dispozici žádnou finanční rezervu, se kterou by mohlo v případě nutných výdajů disponovat,“ uvedla místostarostka Eva Horná.

V letošním roce budou pokračovat rekonstrukce a opravy dalších chebských komunikací a chodníků. „V plánu je například rekonstrukce ulic Zemědělská a Židovská nebo zahájení revitalizace sídliště Spáleniště, kde chceme po projednání s občany doprojektovat a poté zahájit úpravy ulic V Zahradách a Kosmonautů. Oproti původnímu návrhu jsme naopak vyřadili rekonstrukce ulic Havlíčkova, Kamenná a Písečná, kde jsme si ověřili, že tyto akce nejsou dostatečně realizačně připraveny. Například rekonstrukce Písečné měla s ohledem na to, že ještě není hotový ani projekt, začít někdy v září. Když si uvědomíme, že předláždění Jateční trvalo 3 měsíce, tak je nereálné, aby se pak do zimy stihla kompletní rekonstrukce Písečné včetně okružní křižovatky ulic Písečná a Osvobození,“ sdělil místostarosta Michal Pospíšil.

„V případě ulice Havlíčkova chceme její rekonstrukci spojit s vybudováním parkovací plochy na sousedním pozemku po někdejším zahradnictví, který město nedávno koupilo. Je třeba si také uvědomit, že se plánuje zasíťování bývalých kasáren a k napojení dojde právě v Havlíčkově. Kdybychom ji teď opravili, tak ji zanedlouho opět rozkopeme. A takto se přeci řádný hospodář chovat nemá. Kamennou pak nemůžeme uzavřít současně s Židovskou, protože to jsou jediné dvě ulice, kterými se vyjíždí z náměstí. Rekonstruovat se tedy bude v příštím roce,“ upřesnil starosta Zdeněk Hrkal.

Investovat se bude také do výstavby cyklostezek či do úprav vnitrobloků a parků. Počítá se mimo jiné se zahájením výstavby posledního chybějícího úseku cyklostezky z Chebu do Waldsassenu a cyklostezky do Podhradu, vybudováním první části stezky pro pěší a cyklisty do Dolních Dvorů, rekonstrukcí vnitrobloku za panelovými domy v Májové ulici nebo se zahájením revitalizace Sadů míru u autobusových zastávek na Křižovatce.

Stranou nezůstanou ani opravy městského bytového fondu a nebytových prostorů. „V plánu je oprava modrého věžáku, kde budou převážně menší byty, nebo prázdného bytového domu Mánesova 23. Jeho rekonstrukce v původním návrhu rozpočtu úplně chyběla, bytů je přitom v Chebu nedostatek. Dojde také k částečné rekonstrukci panelových domů Matěje Kopeckého 5 a 6, kde se počítá s výměnou výtahů a nevyhovujících částí zateplení. Na dílčí opravy bytů a nebytových prostorů je pak v rozpočtu vyčleněno dalších 12 milionů korun,“ doplnil starosta Zdeněk Hrkal. „Z dalších velkých akcí bych zmínil propojení města se Švédským vrchem, kdy má dojít k demolici stávající lávky, dokončení projektové přípravy lávky nové a k úpravám trasy pro pěší z Pivovarské a Wolkerovy ulice. Dále se počítá také s dokončením zateplování 1. ZŠ na Skalce, pokračováním rekonstrukce sportovního areálu Lokomotivy, další etapou postupné revitalizace hradu nebo realizací projektu Brána do nitra Země, kdy dojde k dalšímu zatraktivnění území od přehrady Skalka směrem ke Komorní hůrce.“

Pokračovat bude také projektová příprava velkých investičních akcí, s jejichž realizací se počítá v následujících letech. Jde například o vybudování moderní přístavby knihovny, nové využití areálu bývalých kasáren na Zlatém vrchu nebo přestavbu minimálně využitého kláštera Dominikánů v Kamenné ulici. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

22:09 Třebíč: Revitalizace zámeckého parku začíná

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravn…