Chomutov: Územní plán rozhoduje o vašem sousedství, zapojte se do jeho tvorby

04.08.2015 8:28

Rozhodujete se o stavbě rodinného domu, koupi pozemku nebo o otevření obchodu? Nebo vás zajímá, jaké stavby mohou vzniknout ve vašem sousedství? Pak je pro vás velmi důležitý územní plán města.

Chomutov: Územní plán rozhoduje o vašem sousedství, zapojte se do jeho tvorby
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

DŮLEŽITÁ POZN.:  K návrhu občané mohou podat námitku nebo připomínku. V současné době už to může být pouze k těm změnám, které nastaly oproti návrhu v loňském roce.

Chomutov připravuje nový územní plán, tento týden byl vyvěšen na internetu, je přístupný občanům i vytištěný ve vchodu do starobylé radnice. Blíží se totiž jeho veřejné projednávání, do kterého může zasáhnout každý z obyvatel či vlastníků pozemků a nemovitostí. Veřejné projednání je naplánováno na 9. září 2015, připomínky a námitky můžete posílat už nyní.

Územní plán občanům pomůže v případě, kdy chtějí koupit pozemek či změnit užívání stávající stavby. „Pokud chtějí například vystavět domek, měli by si přijít k nám na odbor zjistit, jestli je vybraný pozemek určen k výstavbě rodinných domů. Mohou se také podívat, jestli okolo nepovede velká komunikace, dále se dozví koncepci vývoje v okolí svého budoucího bydlení,” říká vedoucí oddělení rozvoje města Lenka Petříková.

Plánem se musí řídit i občan, který by chtěl podnikat. Problematické může být zřízení například obchodu, který je náročný pro zásobování či nemá možnost vybudování vlastního parkoviště pro zákazníky.

Územní plán je zveřejněn na úřední desce od 27. července do 17. září, na webu města pod složkou Rozvoj města a ve vchodu do starobylé radnice na náměstí. Občané mají možnost do něj nahlédnout a až do 16. září mají možnost podat své připomínky a námitky, ale pouze písemně s potřebnými identifikačními údaji a podpisem osoby, která je uplatňuje, adresované Magistrátu města Chomutova, Odboru rozvoje, investic a majetku města. Rovněž se lidé mohou na plán zeptat po předchozí telefonické nebo emailové domluvě přímo na radnici na oddělení rozvoje města.

Chomutov má původní územní plán z roku 1996. Od svého vzniku byl jedenáctkrát změněn. Územní plán je společný pro Chomutov a pro Jirkov. Novela stavebního zákona požaduje, aby každá obec měla svůj územní plán samostatný. „Zastupitelstvo tedy v roce 2010 rozhodlo o pořízení nového územního plánu, který se v současné době projednává. První veřejné projednání se uskutečnilo v květnu 2014, následně byly vyhodnoceny došlé námitky a připomínky. Podle toho se upravil návrh územního plánu a v září bude znovu veřejně projednán,” říká vedoucí oddělení rozvoje města Lenka Petříková.

Co je územní plán

Územní plán je strategický dokument města, který se zabývá rozvojem celého území a patří spolu se Strategickým plánem rozvoje města ke stěžejním dokumentům. Těmi by se měl rozvoj města řídit. Územní plán je závazný pro další rozhodování stavebního úřadu, orgánů ochrany životního prostředí, orgánů státní památkové péče. Bez něho nepostavíte dům, výrobní halu, ani neproměníte rodinný domek na truhlárnu. Řídit se jím musí každý vlastník pozemku, tedy i město, a do jeho tvorby může zasáhnout každý občan.

Jak se s ním seznámit

Územní plán je k dispozici na webu města v sekci Rozvoj města. Při rozkliknutí občané objeví stávající plán i nově připravovaný. Územní plán je vystaven i ve vstupní hale historické radnice nebo se občané mohou přijít na územní plán zeptat po telefonické nebo e-mailové dohodě přímo na radnici na oddělení rozvoje města. Všechny změny v návrhu, které se uskutečnily od minulého projednání, představí architekt, který je tvůrcem nového územního pláu, na veřejném zasedání 9. září.

Jak se zapojit

Každý má právo se k návrhu územního plánu vyjádřit. Je to možné na veřejném projednávání dne 9. září od 16 hodin v zasedací místnosti historické radnice. K návrhu občané mohou podat námitku nebo připomínku. V současné době už by to mělo být pouze k těm změnám, které nastaly oproti návrhu v loňském roce.  „Námitky mohou podat pouze vlastníci pozemků, které jsou dotčeny návrhem, případně to může být zástupce veřejnosti, který zastupuje občany, kteří mají stejnou připomínku. Připomínky (ne námitky) mohou podat jednotliví občané, kteří pozemek nevlastní,” vysvětluje Petříková.

O námitkách se rozhoduje v rámci schvalování územního plánu. Připomínky se po vyhodnocení buď zapracují, nebo se odmítnou. Návrh rozhodnutí o námitkách a vyhodnocení připomínek se projedná s dotčenými orgány z hlediska ochrany přírody, zemědělského půdního fondu, památek, nerostného bohatství atd. a následně jej schvaluje zastupitelstvo při schvalování územního plánu.

Územní plán je zveřejněn na úřední desce od 27. července do 17. září. Občané mají možnost do něj nahlédnout a po celou dobu až do 16. září mají možnost podat své připomínky a námitky, ale pouze písemně s potřebnými identifikačními údaji a podpisem osoby, která je uplatňuje, adresované Magistrátu města Chomutova, Odboru rozvoje, investic a majetku města.

Jak se v něm vyznat

Územní plán je zpracován nad katastrální mapou. Vlastníci i kupci pozemků se mohou podívat přímo na svůj pozemek a pomocí legendy zjistí možné využití pozemku. Výkresy také ukazují, na kterých plochách bude potřeba udělat před zahájením staveb územní studie, jaká jsou zastavitelná a přestavbová území. Výkres veřejně prospěšných staveb vyznačuje pozemky určené k vyvlastnění, jež jsou určené k výstavbě komunikací, vedení inženýrských sítí, rekonstrukci železnice a pro veřejná prostranství.

Pokud by někdo chtěl studovat územní plán více do hloubky, jsou k dispozici výkresy týkající se systému koncepce dopravy, zásobování inženýrskými sítěmi, limitů využití území - záplavových území, chráněných ložiskových území či tras inženýrských sítí.

Čísla pozemků ani názvy ulic v územním plánu nejsou, takže je důležité, aby se vlastník pozemku v mapě zorientoval podle toho, kde se jeho pozemek nachází. Každý pozemek je členěný tak, jako v katastru nemovitostí. Podle barvy a legendy daného pozemku lidé poznají, jaké je využití území.

Podrobné informace k jednotlivým druhům pozemků jsou uvedeny v tabulce regulativů v  šesté kapitole textové části návrhu, kde jsou uváděny charakteristiky zástavby, důležité hodnoty v území, jaké je přípustné využití, výjimečně přípustné a jaké je nepřípustné. Uvedené jsou tu podmínky prostorového uspořádání -  omezení výšky, rozsah zastavitelné části a jaká plocha má zůstat na zeleň.

NEJVĚTŠÍ ZMĚNY

Oproti stávajícímu chystaný územní plán přináší několik změn. Mezi nejzásadnější patří:

V areálu bývalých válcoven trub se počítá ve výhledu 50 až 70 let s postupným ústupem výrobních ploch ve prospěch městotvorných prvků, tedy s bydlením, službami a obchodními plochami. Proces už začal v lokalitě pod Vinohradskou ulicí vedle bývalé polikliniky. Toto území je již nyní vybouráno.

Návrh propojení lokality kolem Spořické s lokalitou u Kadaňské, který počítá s komunikačním propojením přes nádraží. Zda to bude tunelem či nadjezdem je otázkou budoucnosti.

Zachování zeleného pásu okolo Chomutova. Pás je již tvořen úpatím Krušných hor, Podkrušnohorským zooparkem, plochami mezi Otvicemi a Chomutovem, plochami určenými do budoucna pro rekreační využití mezi Údlicemi a Chomutovem - údlickým  doubím, nivou Chomutovky a zalesněnými pozemky v Dukelské a Pražské ulici, a na druhé straně plochami po důlní činnosti v okolí Pražského pole. Celý pás by měl být zakončen zeleným prostranstvím u Droužkovic a Spořic. Vytvoření zeleného pásu je hlavním myšlenkou územního plánu.

DALŠÍ ZMĚNY V ÚZEMNÍM PLÁNU

Jedná se o změny, které proběhly mezi projednáním v loňském roce a letošním zářijovým.

Rozšíření průmyslové lokality u Sandviku

Rozměrové změny ploch pro výstavbu rodinných domů u Otvic na Zadních Vinohradech, u Kačáku a v sadech na Březenecké.

Lokalita Sady Březenecká

Oproti návrhu projednanému v květnu se již neuvažuje s výstavbou velkého obchodního domu v této lokalitě. Nově zde mohou být jen rodinné domky a malé komerční objekty.

Přesunutí hlavního nádraží do centra města. Nový územní plán blokuje pozemky v území ohraničeném ulicemi Lipská a Bezručova, silnicí 1/13 a nákladovou kolejí. V tomto prostoru, který bude podroben územní studii o reálnosti záměru, by mohlo v budoucnosti vzniknout hlavní vlakové nádraží, které by tak bylo přístupnější pro obyvatele. Jednou z variant je propojení autobusového a vlakového nádraží. Územní plán řeší i takto odvážné myšlenky, záleží pak ale na podmínkách realizace, zda se také uskuteční.

Byly upraveny velikosti zahrádkářských chat v koloniích. Povolená je velikost zastavěné plochy domečku 35 metrů čtverečních, zahrádkáři musí zároveň myslet na požadavek, aby na pozemku zbylo 80 procent zeleně.

Změna umisťování ubytoven pro sociální účely. Nově mohou být pouze na plochách určených pro výrobu a drážní dopravu a navíc omezeny maximálně 20 lůžky.

Upřesnil se regulativ pro umisťování prodejen do stávající bytové zástavby. Nyní jsou jen výjimečně přípustné za podmínky, že je vyřešeno zásobování a parkování na vlastním pozemku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

22:28 Jablonec nad Nisou: Město zaslíbené podnikání

Jablonci nad Nisou se ve vysoké konkurenci podařilo obhájit loňské krajské prvenství. Druhou příčku …