Chrudim: Nová studie areálu za Muzeem vytváří dojem „lesního kina“

21.04.2019 17:03

V květnu uběhne 12 let od chvíle, kdy Rada města Chrudimi rozhodla o trvalém zrušení provozu letního kina a záměru revitalizovat celé území v rozsahu od budovy Muzea až po soutok s náhonem. Během následujících let však došlo k přehodnocení tohoto rozhodnutí.

Chrudim: Nová studie areálu za Muzeem vytváří dojem „lesního kina“
Foto: chrudim.eu
Popisek: Chrudim

Představeno bylo několik možných řešení, ustavena pracovní skupina, proběhlo několik projednání s veřejností. Aktuální studii představí občanům městský architekt Marek Janatka, a to v úterý 23. dubna 2019 v 17.30 hodin ve velkém sále Muzea.

Od června 2011 byl areál vypůjčen občanskému sdružení MaChr za Chrudim malebnou za účelem provozování kulturních, společenských a zájmových akcí. V průběhu následujících let došlo k řadě jednání mezi zástupci města a sdružením ve snaze najít kompromis mezi projektem zpracovávaným Ateliérem K2 a požadavkem na zachování provozu letního kina.

Na základě výstupů a připomínek z veřejných projednání proběhlo několik setkání zástupců pracovní skupiny vzájemně i s architektem Václavem Škardou a na konci března 2018 se všichni shodli na návrhu konceptu řešení areálu za Muzeem, ve kterém zůstává zachován areál letního kina, zadlážděný prostor nádvoří i koncept parku ve zbývající části poloostrova. Nyní tedy představujeme finální návrh řešení tohoto území.

Území se nachází v těsné blízkosti centra města, prostor za muzeem působí jako poloostrov, vytvořený mezi řekou a náhonem. Vévodí mu monumentální budova Chrudimské besedy s velkým společenským sálem, zadní venkovní schodiště propojuje vstupní prostor budovy s přírodním poloostrovem, kterému svojí centrální polohou dominuje areál letního kina s pevnou promítací plochou o rozměru 21,5 x 10,5 metrů a stupňovitě vystupující hlediště.

„Navrhované úpravy by měly z areálu učinit významný veřejný prostor města s plochami otevřenými široké veřejnosti. Prostor, kde budou lidé trávit volný čas, setkávat se, chodit na procházky,“ říká František Pilný, starosta města.

Poloostrov bude rozdělen na dvě propojené části – městskou a přírodní. První bude zpevněné nádvoří, přiléhající k budově Muzea, druhá pak městská zahrada s letním amfiteátrem. Nádvoří bude zaplněno kavárenskými stolky, návštěvníky s hrajícími si dětmi či hráči pétanque. Od zahrady bude odděleno nízkou zdí. Jeho část bude vydlážděna kamennou dlažbou se 14 parkovacími místy pro potřeby Chrudimské besedy, zbytek plochy bude z mlatu. Na kraji nádvoří bude umístěna nová promítací kabina, v přízemí této budovy bude bufet a zázemí.

Přírodní část má přímou návaznost na říční krajinu s přístupem k vodě. Letní kino uprostřed je zachováno, hlediště umožní univerzální využití od projekce letního kina, divadelních vystoupení, hudebních produkcí s taneční plochou až po vystoupení velkého hudebního tělesa. Hlediště využívá původní svahování, jeho kapacita bude kolem 300 míst k sezení na pevných lavicích a dalších asi 200 míst bude k dispozici na travnatých plochách kolem. Mezi jevištěm a hledištěm je rovná plocha určená např. pro tanec či umístění mobilního pódia.

V zahradě bude zachováno co největší množství stávajících vzrostlých stromů. Terén bude upraven přírodní formou a jedinou stavbou zde zůstane stávající konstrukce promítacího plátna. Plocha u Chrudimky bude místem pro odpočinek, pikniky, posezení na dekách. V trojúhelníkové ploše svahované k náhonu může být umístěné přírodní dětské hřiště, plocha u soutoku řeky a náhonu bude doplněna o prostor k sezení. Břehy zůstanou v původní podobě a přístup k řece usnadní přírodní terasy a schody. Cílem je vytvoření dojmu „lesního kina“ obklopeného stromy.

„Revitalizace areálu za Muzeem bude pravděpodobně rozdělena do několika etap. První stavební etapou by pak byla rekonstrukce letního kina a sadové úpravy poloostrova, v další etapě by bylo přestavěno nádvoří, vše bude ale záležet na finančních možnostech města v příštích letech,“ upřesňuje místostarosta Aleš Nunvář. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

20:27 Varnsdorf: Poplatky za odpad a psa nyní vyřídíte z pohodlí domova. Město spouští portál občana

Neřešte úřední hodiny a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky jednoduše pod kontrolou a …