Jablonec nad Nisou: Primátor navštívil slavnosti v partnerském městě

18.07.2019 10:51

Primátor Milan Kroupa navštívil partnerské město Jablonce nad Nisou Kaufbeuren v době, kdy se tam konala tradiční městská slavnost Tänzelfest. Obě města si letos v září připomenou deset let od podpisu partnerské smlouvy.

Jablonec nad Nisou: Primátor navštívil slavnosti v partnerském městě
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

„Tänzelfest nazývají místní pátým ročním obdobím a nesmí na něm, podle jejich slov, nikdo chybět,“ říká Kateřina Hujerová, která má na jabloneckém magistrátě na starosti partnerské vztahy. Jablonecká delegace absolvovala oblíbený Lagerleben, neboli večerní a noční historický trh s táborovými leženími různých spolků, institucí, škol apod. „Tábor-stánek Jablonce byl v Ludwigstrasse v sekci partnerských měst mezi italskou Ferrarou a maďarským Szombathely. O zábavu se staral Spolek jabloneckých dam a pánů – s harmonikou a houslemi dokázala hrstka tanečníků vytvořit uvolněnou pouliční atmosféru začátku 20. století,“ popisuje Hujerová a dodává, že kolemjdoucí kromě české muziky mohli ochutnat také svatební koláčky, chleba se škvarky, víno či sirupy od firmy Kitl.

„Líbilo se mi sobotní vystoupení dechových orchestrů. Sedm místních kapel rozšířilo také několik muzikantů od nás z Jablonce, kteří společně s kolegy z Neugablonz zahráli Jaguar-Marsch. Pak se začlenili do velkého orchestru, který dirigoval kaufbeurenský primátor Stefan Bosse,“ vzpomíná primátor Kroupa a zve na oplátku do Jablonce. „V září naše města slaví deset let od podpisu partnerské smlouvy. Toto jubileum si připomeneme o Jabloneckých podzimních slavnostech, kam budou pozvána i další partnerská města. V kulturním programu se pak objeví kaufbeurenská dechovka Musikvereinigung Neugablonz a současný Kaufbeuren představí výstava fotografií v Domě česko-německého porozumění.“

Partnerství Jablonce a Kaufbeurenu je velmi živé. Na začátku července se v Neugablonz slavilo 100. výročí založení jabloneckého fotbalu. V přátelském zápase se utkaly BSK Neugablonz a FK Jablonec (junioři), v němž zvítězili domácí 3:2. Ve stejnou dobu měřili v Kaufbeuren své síly i házenkáři a opět vyhráli domácí.

Druhý z projektu Bunter Bus
Petra Laurin z rýnovického Domu česko-německého porozumění pořádala pro veřejnost zájezd Po stopách Jablonečanů. „Letos je to již druhý autobusový zájezd z Jablonce do Kaufbeurenu – ten první se uskutečnil v dubnu a účastnili se ho především jablonecké děti a teenageři. Jednalo se o pokračování projektu Bunter Bus, který za Jablonec organizovala římsko-katolická farnost v čele s Borkem Tichým a Petrou Handlířovou,“ připomíná Kateřina Hujerová s tím, že do Jablonce brzy zavítají dva autobusy z Kaufbeuren, jeden v září, druhý v říjnu.

Tänzelfest (Tanečková slavnost)
má několikasetletou tradici, je vůbec nejstarší dětskou oslavou v Bavorsku a trvá dva týdny. Letošní ročník byl věnovaný 700. jubileu kostela sv. Blažeje a patronem slavností se stal farář Bernhard Waltner. Vedle oblíbeného dopoledního dětského trhu, kde nejmenší obyvatelé města v historických kostýmech předvádí různá řemesla a nabízí vlastnoručně vyrobené zboží, je hlavním tématem návštěva císaře Maxmiliána I., který do Kaufbeurenu zavítal na přelomu 15. a 16. století. Tuto událost připomíná slavnostní průvod, v němž pochoduje 1600 kaufbeurenských dětí od 3 do 16 let v dobových kostýmech, 150 koní a 35 alegorických vozů. Pivní stan na okraji města nabízí pravé allgäuské speciality v podobě křupavého kolena či vepřové pečeně s typickým bramborovým knedlíkem a zelím. To vše se zapíjí tuplákem bavorského piva ze zdejšího pivovaru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…