Jičín: Cesta valdštejnských architektů obstála, lodžii čeká rozsáhlá rekonstrukce

03.04.2019 12:26

Jičín získal dotaci přibližně 15,6 milionu Kč z programu přeshraniční spolupráce Interreg V-A Česká republika - Polsko. Projekt Cesta valdštejnských architektů, který bude podpořen, Jičín předložil společně s polskou nadací zámku Gorzanów.

Jičín: Cesta valdštejnských architektů obstála, lodžii čeká rozsáhlá rekonstrukce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Dotace je v celkové výši 1 148 423,05 eur a rozdělí se mezi tyto dva spolužadatele. V případě kladského Gorzanówa prostředky poslouží na financování rekonstrukce tamějšího zámku, v případě Jičína půjdou peníze do Valdštejnské lodžie.

Historická památka v blízkosti proslulé jičínské lipové aleje se tak dočká další finanční injekce. Rekonstrukce bude rozsáhlá. Týká se severovýchodní části Čestného dvora a budov. V nich bude zrekonstruováno osm místností a opraveno schodiště, vstupní portál do sklepa a sklepní prostory. V objektu vznikne víceúčelový sál s kompletním vybavením, audiovizuální technikou, zásuvným hledištěm, šatnou, zázemím, foyer a skladem. Vstup do sálu bude možný zvenku i zevnitř. Bude používán pro účely cestovního ruchu a pro rozličné kulturní akce. Ve dvoře budou vydlážděny cesty.

Celková cena této rekonstrukce je před výběrovým řízením odhadována na 17 milionů Kč bez DPH. Nyní je třeba schválit financování akce, posléze bude vypsána veřejná zakázka. Pokud vše půjde podle předpokladů, práce by mohly začít v listopadu 2019 a probíhaly by do podzimu 2021. Otevření prostor by následovalo na začátku jara 2022.

U polského partnera dojde v rámci stavebních prací k obnově nádvoří zámku Gorzanów a přilehlých budov, kde budou po úpravách k dispozici výstavní prostory včetně potřebného zázemí. Vznikne zde i nové informační místo pro turisty. Otevření kompletně zrekonstruovaných prostor zámku Gorzanów je plánováno na podzim 2022.

Projekt se zabývá činností Giovanniho Pieroniho a jeho následovníka Carla Luraga

Projekt Cesta valdštejnských architektů je vlastně příběhem. Architekti, spojení s mecenášem a vévodou Albrechtem z Valdštejna, putovali regionem Jičínska a Kladska, ovlivňovali se ve svém myšlení a díle a zanechávali po sobě objekty, jež nyní obdivujeme coby historické památky. Vévoda Valdštejn do našeho regionu přilákal italská esa. Tito architekti zásadně ovlivnili české baroko. Projekt se zabývá činností Giovanniho Pieroniho a jeho následovníka Carla Luraga.

Protože projekt je především příběhem, rekonstrukce zámku Gorzanów a Valdštejnské lodžie není jeho jedinou součástí. Neméně důležitá je totiž právě cesta, kterou si každý zájemce rád projde. Do projektu tak budou zapojena i další místa spojená s barokní architekturou, konkrétně zámky Humprecht a Náchod a muzeum Kłodzko, a dojde ke zhotovení informačních a propagačních materiálů, zvoucích k navštívení těchto památek a projití Cesty valdštejnských architektů. V plánu je vydání cestoknížky, pohlednic a novin, chystá se natáčení propagačního filmu a bude vytvořen nový quest do stávající mobilní aplikace Skryté příběhy. V rámci projektu také proběhnou různé doprovodné akce na obou stranách hranice. Ještě letos v červnu město Jičín uspořádá prezentaci, na níž bude projekt představen všem zájemcům a která se bude konat patrně v Biografu Český ráj – termín a podrobnosti budou upřesněny.

„Když skončily poslední stavební práce ve Valdštejnské lodžii, bylo potřeba rozhodnout jak pokračovat dál. Proběhla diskuze s veřejností, která vyústila v potřebu vybudování víceúčelového sálu v lodžii. Jeho projekt zpracoval architekt města, žádost pak byla dána dohromady ing. Kolcovou a paní Faruzelovou. Na projektu si tak velmi cením, že město po velmi dlouhých a intenzivních přípravách získalo dotaci vlastními silami. Navíc náš projekt nevymýšlí nové propojení s Polskem, ale odhaluje právě společnou historii, tím ho považuji za velmi zajímavý. Probíhala dlouhá, vzájemná jednání s polskou stranou i poskytovatelem dotace v rámci přípravy projektu, snaha se ale vyplatila,“ uvedl místostarosta Mgr. Petr Hamáček. „Ve skutečnosti jsme teď na počátku dlouhé cesty,“ dodal.

Úspěch Jičína a Gorzanówa s žádostí k česko-polskému projektu je o to větší, uvážíme-li, že žadatelů bylo 45. Status „doporučeno k financování“ získalo pouze 13 nejlépe hodnocených projektů. Poděkujme tedy krátce italským architektům, kteří i po téměř čtyřech stoletích zvyšují prestiž našeho regionu. Zvláštní poděkování věnujme Ing. arch. Petru Uličnému, který na projektu spolupracuje a který pomohl osvětlit Cestu valdštejnských architektů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…