Jičín: Plán rozvoje sociálních služeb reflektuje dopady stárnutí populace

29.06.2019 11:49

Zastupitelstvo města na doporučení Rady města schválilo Plán rozvoje sociálních služeb 2019 – 2022. Jedná se již o v pořadí pátý zpracovaný plán. Pojmenovává potřeby a stanovuje krátkodobé cíle pro rozvoj sociálních služeb. Dokument má necelých 100 stran. Komplexně analyzuje aktuální situaci v sociálních službách na Jičínsku.

Jičín: Plán rozvoje sociálních služeb reflektuje dopady stárnutí populace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Trend hovoří jasně: Předpokládá udržení provozu všech hlavních organizací poskytujících sociální služby a nezbytné je v mnoha případech navýšení kapacity pro klienty nebo zavedení nových zařízení. Dokument byl sestavován a schválen zástupci obcí, veřejnosti, Královéhradeckého kraje, organizací poskytujících sociální služby a Odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Jičín.

Protože populace stárne, největší výzvou je péče o seniory. Plán upozorňuje, že je třeba zřídit v daném období 135 lůžek v domově pro seniory. Dále je třeba posílit tzv. odlehčovací službu o 30 lůžek, zřídit 4 denní stacionáře pro seniory o 60 místech a založit zařízení pro osoby se stařeckou, Alzheimerovou demencí o kapacitě 25 lůžek. Také je třeba navýšit kapacitu stacionáře Domovinka z 20 na 30 osob

Plán řeší i péči o osoby s tělesným, mentálním či kombinovaným postižením. Je třeba navýšit kapacitu Pečovatelské služby Jičína a Charitní pečovatelské služby Jičín v součtu o přibližně 250 osob v celém správním území města Jičín. V regionu by měl také vzniknout týdenní stacionář s kapacitou 35 lůžek.

Uvedený výčet není kompletní, poukazuje však na nutnost sociální služby rozvíjet. Město Jičín se snaží požadavek po navýšení kapacit naplňovat. Například bývalé budovy kasáren se promění v domov pro seniory, provozovaný firmou Senecura s.r.o. Největší investicí je probíhající přestavba budovy „bývalé VZP“ na autobusovém nádraží na Polyfunkční komunitní centrum, kam se přesune hned několik sociálních služeb. Tím se uvolní místo v objektu Vrchlického čp. 823 a 824, které bude poskytnuto pro službu chráněného bydlení. Jičín také řeší rekonstrukci sídla stacionáře Domovinka, pro kterou brzy požádá o stavební povolení.

„Česká republika stárne, na Jičínsku jsme v rámci celorepublikového průměru napřed. Křivka bude v Jičíně kulminovat dříve než ve většině republiky. Vyspělá společnost se musí umět postarat o seniory a nemohoucí občany. To je základ a mám radost, že na plánu sociálních služeb spolupracovali odborníci i veřejnost. Plán stanovuje priority, za kterými v Jičíně dlouhodobě jdeme. Všechny čtyři hlavní záměry, kterými jsou výstavba polyfunkčního centra, rekonstrukce Domovinky, domov pro seniory v kasárnách i úprava prostor v objektu Vrchlického, jsou v různých fázích realizace,“ uvedl místostarosta Mgr. Petr Hamáček, který má sociální tematiku v gesci.

Prioritní investice v rámci sociální služeb

Domovinka
Denní stacionář poskytuje péči těžce zdravotně postiženým občanům, hlavně seniorům. Jeho současná kapacita je 20 osob denně a je zcela naplněna. Plánovaná rekonstrukce ji rozšíří o 15 míst, tedy na 35 osob denně. Rekonstrukce zlepší stav budovy a přinese celkové povýšení úrovně služeb. Investorem bude Jičín. Veškerá projektová dokumentace je připravena a město se chystá požádat o stavební povolení. Stacionář je součástí příspěvkové organizace města Sociální služby města Jičína.

Polyfunkční komunitní centrum
Rekonstrukce „bývalé VZP“, která je v majetku města Jičína, je s náklady cca 48 milionů Kč bez DPH největší investiční akcí roku 2019. S financováním pomohou hned tři dotace v celkové výši přibližně 35 milionů Kč. Zcela se změní vnitřní dispozice budovy i vnější obálka, která rovněž bude zateplena. Do objektu se nastěhují sociální služby, konkrétně Oblastní charita Jičín, Občanské poradenské středisko, Péče o duševní zdraví a Tyflocentrum. Počítá se rovněž s Pedagogicko-psychologickou poradnou a s informační kanceláří firmy BusLine. Rekonstrukce bude dokončena na podzim 2020.

Dům Vrchlického čp. 823, 824
Rozlehlá budova na křižovatce ulic Vrchlického a Husova je známá jako sídlo několika sociálních služeb. Po dokončení rekonstrukce „bývalé VZP“ najdou sídlo v novém Polyfunkčním komunitním centru u autobusového nádraží, tudíž tento dům se uvolní. Rada města již v září 2016 schválila záměr úpravy vnitřních prostor v této budově, aby ji šlo využít pro tzv. chráněné bydlení, či přesněji řečeno pro odlehčovací služby pro zdravotně postižené občany. Jde především o seniory.

Přestavba bývalých kasáren
Dvě budovy bývalých kasáren v lipové aleji se změní v domov pro seniory. Rekonstrukci zajistí firma Senecura, která plánuje domy spojit krčkem a která se i stane provozovatelem zařízení. Město objekty prodalo na podzim 2017 na základě nabídkového řízení za 11 653 200 Kč. Dle informací soukromý investor, který v ČR a Evropě provozuje řadu domovů pro seniory, pracuje na projektové dokumentaci. Dohoda jej zavazuje k zachování vnější fasády a rázu střech. Domov pro seniory nabídne na 120 lůžek, včetně míst pro klienty trpících Alzheimerovou nemocí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

19:27 Zlín: Boněcký rybník. Nová čtvrť pro kvalitní bydlení

Celkem 400 bytů, z toho 280 na městských pozemcích a 120 na parcelách soukromých investorů nabídne n…