Jičín: MHD bude zajištěna i v druhé polovině letošního roku

07.06.2019 18:45

Rada města schválila nabídku společnosti BusLine KHK s.r.o. na provozování městské hromadné dopravy v Jičíně v období od srpna do konce letošního roku. Je tak vyřešena doprava v přechodné době. Od ledna 2020 už bude MHD řešena novou smlouvou, která vzejde z výběrového řízení na dopravce a která bude trvat deset let.

Jičín: MHD bude zajištěna i v druhé polovině letošního roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Stávající smlouva na dopravní obslužnost měla trvat až do konce letošního roku, tudíž na ní plynule měla navázat smlouva nová. Provozovatel, jímž je firma Busline KHK s.r.o., ale smlouvu vypověděl, přičemž výpovědní lhůta skončí k 31. červenci 2019. Na srpen, září, říjen, listopadu a prosinec tudíž nebyl zajištěn provozovatel, a proto zástupci města začali jednat s dopravci. Získali cenovou nabídku od dvou společností. Ta od Busline byla nižší a navíc je zde výhoda, že dopravce využije stávající, dobře známé vozidlo.

Cenová nabídka firmy BusLine je 46 Kč za ujetý kilometr. Celkové náklady za pět měsíců tak budou 575 tisíc Kč, což je o 200 tisíc více, než kolik by bylo podle původní – nyní vypovězené – smlouvy. Rozdíl se zdá být vysoký, avšak je v souladu se současnými obvyklými cenami za dopravní obslužnost. Od listopadu 2013, kdy smlouva byla uzavřena, došlo k významnému navýšení nákladů. Rozdíl bude uhrazen z rozpočtu města.

Veřejná zakázka na nového provozovatele městské hromadné dopravy stále probíhá. Město ji hodlá s vítězem výběrového řízení uzavřít na 10 let. O financování hromadné dopravy v příštích letech jednalo Zastupitelstvo města při posledním zasedání. Schválilo maximální cenu za MHD ve výši 1,75 milionu Kč ročně. Podstatné však je, jaké ceny budou ochotni nabídnout uchazeči o zakázku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havířov: Vedení města se sešlo s úspěšným hokejovým týmem AZ Havířov

16:31 Havířov: Vedení města se sešlo s úspěšným hokejovým týmem AZ Havířov

Poděkovat a příjemně si popovídat, to byl hlavní důvod setkání, které iniciovalo vedení města Havířo…