Karlovy Vary: Studentský parlament zahájil svou třetí sezónu

27.09.2014 8:27

Poprvé v novém školním roce zasedl karlovarský Studentský parlament. Během prázdnin prošel částečnou generační obměnou, do jeho práce je stále zapojeno 11 karlovarských základních a středních škol. Jejich zástupci mají každé dva měsíce možnost diskutovat o svých názorech na dění v Karlových Varech s představiteli města.

Karlovy Vary: Studentský parlament zahájil svou třetí sezónu
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Tématem prvního zasedání třetí sezóny parlamentu bylo mimo jiné zřizování nových přechodů pro chodce a úpravy stávajících, které jsou z pohledu žáků nebezpečné. Školákům se dostalo vysvětlení, že zřizování nových přechodů často naráží na nesouhlasný postoj dotčených orgánů z důvodu nedostatečné intenzity chodců nebo proto, že vytipovaná místa nesplňují normové požadavky na zřízení bezpečného přechodu. Z těchto důvodů se například prozatím nepodařilo zřídit přechod na Moskevské ulici v blízkosti ZŠ Poštovní. Úpravou ale projdou přechody v Bezručově ulici a nový přechod bude zřízen v Americké ulici v rámci její rekonstrukce.

Žáci ZŠ J. A. Komenského přivítali informaci o chystané rekonstrukci jejich školní budovy. Město získalo dotaci na její zateplení a výměnu oken a dveří. Jedna z největších investičních akcí u školních budov za zhruba 30 milionů korun bude připravena k realizaci v roce 2015.

Podněty žáků a studentů se týkaly také chování motoristů v okolí škol. Městská policie se proto zaměří na dodržování předepsané rychlosti a dopravních předpisů v blízkosti školských zařízení.

Diskuse Studentského parlamentu se také dotkla sankce vyměřené městu v souvislosti s výstavbou KV Areny, tvorby programové nabídky KV Areny nebo problematického provozu MHD na části rekonstruované Vítězné ulice.

Studentský parlament je jednou z aktivit, v rámci kterých vedou představitelé města přímou debatu s veřejností a odpovídají na konkrétní dotazy a podněty. Další aktivitou jsou diskusní fóra, která v průběhu roku probíhají v jednotlivých městských částech. Občané se také mohou obracet přímo na primátora města, a to v rámci primátorských dní, které probíhají zpravidla jednou měsíčně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: karlovyvary.cz

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Pravda o zeleném šílenství pro ĆR

Pane Fialo, díky za vaši iniciativu, tak, aby se občané dozvěděli pravdu. Jen mě mrzí, že konference proběhne v poslanecké sněmovně , tyto opravdové odborníky bychom měli slyšet v diskusi bud ve veřejnoprávní české televizi, kterou si všichni platíme, nebo v jiné komerční televizi, ale obávám se, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: První ročník outdoorového závodu vyhrála ZŠ ze Štípy

7:37 Zlín: První ročník outdoorového závodu vyhrála ZŠ ze Štípy

Ve čtvrtek 23. května 2024 mohli vůbec poprvé změřit své fyzické i vědomostní síly žáci osmých roční…