Litoměřice: Zrekonstruovaný dům U Pěti panen získal ocenění v soutěži Památka roku

07.02.2021 20:12

Výsledek loni realizované rekonstrukce domu U Pěti panen (čp. 42/20), jenž je jednou z nejkrásnějších staveb na Mírovém náměstí v Litoměřicích, získal obdiv odborníků.

Litoměřice: Zrekonstruovaný dům U Pěti panen získal ocenění v soutěži Památka roku
Foto: litomerice.cz
Popisek: Litoměřice

Měšťanský dům uspěl v krajském kole soutěže Památka roku 2020, z níž si odnáší první místo. Postoupil tak do celostátního kola soutěže, které bude vyhlášeno na konferenci Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska na konci března.

„Vlastní rekonstrukce probíhala za dozoru pracovníků Národního památkového ústavu z Ústí nad Labem, kdy byl kladen důraz na užití tradičních postupů. Na fasádu tak byla využita vápenná omítka, přičemž i štukové zdobení je zpracováno vápenným tmelem. Barevnost vycházela z provedeného stratigrafického průzkumu. Nevhodná betonová střešní krytina, na objekt umístěna v polovině 20. století, byla nahrazena tradiční taškou bobrovkou režné barvy s korunovým krytím,“ informovala Andrea Křížová, vedoucí odboru školství, kultury, sportu a památkové péče městského úřadu.

Anketa

Koho z těchto kandidátů byste volili za prezidenta republiky?

hlasovalo: 13182 lidí

„Unikátnost domu spočívá v tom, že se jedná o vrcholně barokní přestavbu realizovanou na gotické parcele. To znamená, že dům je velice úzký a dlouhý do vnitrobloku. Byl postaven patrně pro políra (stavbyvedoucího) Vojtěcha Kislinka, který vedl například stavbu litoměřického kostela sv. Václava. Zajímavostí je rovněž to, že převýšené zvlněné průčelí domu do určité míry adaptuje portikus, či jednodušeji řečeno štít konventního chrámu v Oseku,“ uvedl litoměřický radní a historik Filip Hrbek.

Dům U Pěti panen dominuje západní straně náměstí. Nejstarší písemný záznam o něm je z 31. ledna 1653 v lokalizační formuli sousedního domu čp. 41. Jedná se o významný, v jádru gotický dům, jehož adaptace na barokní měšťanský dům proběhla s největší pravděpodobností za Octaviana Broggia v průběhu první čtvrtiny 18. století. Samotnou průčelní fasádu s vysokým kompozitním řádem a členitou štukovou dekorací lze označit za jednu z nejkvalitnějších měšťanských vrcholných barokních fasád severozápadních Čech. Na fasádě je umístěno pět maskaronů – ženských obličejů. Odtud pak pochází název domu, který obdivují místní obyvatelé i turisté.

V prvním a druhém patře památkově chráněného objektu se v současnosti nachází byty, v přízemí pak obchod (trafika).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…