Luhačovice: Obnova kolonády nejlepším projektem roku 2020

13.03.2021 19:03

Národní památkový ústav už posedmé uděloval ceny Patrimonium pro futuro za nejlepší počiny v oblasti památkové péče za rok 2020.

Luhačovice: Obnova kolonády nejlepším projektem roku 2020
Foto: wikipedia
Popisek: Luhačovice

Cílem ocenění je upozornit na pozitivní příklady v památkové péči a poděkovat těm, kteří se podílejí na uchovávání kulturního dědictví. Odborná porota sestavená z členů vědecké rady Národního památkového ústavu, Mezinárodní rady pro památky a sídla a dalších spolupracujících institucí vybírala z 23 nominací ve čtyřech hlavních kategoriích.

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

V kategorii Obnova památky/restaurování komise ocenila Lázně Luhačovice, a.s., za obnovu lázeňské kolonády s halou Vincentka. „Ocenění od samotných památkářů nás těší dvojnásob, protože sladit během rekonstrukce naše představy s jejich požadavky, nebylo vždy jednoduché.“ říká generální ředitel Lázní Luhačovice, a.s. E. Bláha.

Porota vyzdvihla komplexní přístup k obnově i prostupování přírody do architektury, které je pro Luhačovice typické. Ocenila také respekt k materiálům i kvalitu stavebních a restaurátorských prací.

„Obnovu lázeňské kolonády s halou Vincentka jsme ocenili nejen proto, že samotná obnova byla provedena příkladně jak z hlediska použitých materiálů, tak stran vysoké kvality řemeslného provedení, ale rovněž proto, že obnova přinesla celkovou kultivaci prostoru,“ říká Ing. arch. Naděžda Goryczková, generální ředitelka Národního památkového ústavu a dodává: “Luhačovická kolonáda se opět stala reprezentativním centrem tohoto lázeňského města i širší krajiny. Velmi oceňujeme také nadstandardní přístup investora, který k prezentaci hodnot areálu přistupuje dlouhodobě s citem a respektem.“

Luhačovický kolonádní komplex, který je kulturní památkou ČR, se celkově sestává ze tří vzájemně propojených objektů – haly Vincentka a Velké a Malé kolonády, které se nachází přímo v lázeňském areálu nominovaném na zápis do Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Objekt od září 2018 do listopadu 2019 prošel náročnou revitalizací, která cílila především na maximální zachování původních prvků, pečlivé repliky i celkové citlivé architektonické zapojení do okolní krajiny. Rekonstrukci za více než sto milionů korun, která do kolonády přinesla život, příznivě hodnotí také návštěvníci lázní.

V říjnu loňského roku získala revitalizace kolonády a haly Vincentka již také Cenu hejtmana Zlínského kraje v soutěži Stavba roku 2019 Zlínského kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…