Obec Hlubočky na Olomoucku zkrášlí nová obecní vlajka a kolekce reprezentativních komunálních symbolů

12.03.2015 10:00

Hlubočky na Olomoucku mají novou obecní vlajku, kterou jim navrhla firma Alerion specializující se na heraldické návrhy a výrobu komunálních symbolů.

Obec Hlubočky na Olomoucku zkrášlí nová obecní vlajka a kolekce reprezentativních komunálních symbolů
Foto: Hlubocky.eu
Popisek: Hlubočky

Svůj obecní znak si přitom obec nechala navrhnout již v roce 1992. Nyní využila možnosti zažádat také o udělení obecní vlajky a podala návrh na Podvýbor pro heraldiku a vexilologii, kde jí byla obecní vlajka oficiálně schválena a následně udělena předsedou Poslanecké sněmovny ČR k užívání. Obec si také nechává vyrobit slavnostní vyšívané symboly a další insignie, které zkrášlí důležitá místa a dodají jim punc důstojnosti a majestátu. Již nyní významné obecní budovy zdobí smaltované ovály s nápisem a obecním znakem. Místní občané tyto změny přivítali a nová obecní vlajka se většině z nich líbí.

„Obec Hlubočky jako největší obec Olomouckého kraje a jedna z největších obcí v ČR si zaslouží mít své vlastní obecní insignie,“ říká starosta PhDr. Ivo Černík. „Reprezentativní komunální symboly dodají místu vážnost a jsou také jistým atributem velikosti obce. Navíc je vhodné a důstojné, aby byly tyto symboly užívány při slavnostních příležitostech v životě obce, například prapor při udělení čestného občanství nebo vlajka při oslavách různých výročí. Znak obce umístěný v zasedací místnosti obecního úřadu zase dodává místu slavnostní a jedinečný ráz,“ vysvětluje starosta, proč se rozhodli do ucelené kolekce komunálních symbolů investovat.

Jak vznikala nová obecní vlajka?

Novou obecní vlajku navrhl firmě PhDr. Zdeněk Kubík, heraldik brněnské firmy Alerion, která se návrhy a výrobou komunálních symbolů zabývá. „Při navrhování slavnostní vlajky obce Hlubočky jsem vycházel z platné podoby užívaného znaku obce, který navrhl náš nestor české heraldiky Jiří Louda.“ Jiří Louda je tvůrcem státních symbolů České republiky a celoevropsky uznávanou a velice respektovanou osobností české heraldiky. „Znak obce Hlubočky symbolicky zobrazuje místní reálie, tedy okolní lesy zelenou barvou, údolí řeky Bystřice modrou barvou a železářské tradice plamennou mísou,“ říká Zdeněk Kubík. Obci předložené varianty vlajky využívaly úplnou podobou znaku jeho převedením do listu vlajky s doplněním o vhodné vexilologické figury. „Z pěti verzí si nakonec představitelé obce vybrali vlajku, kde jsou všechny figury znaku umístěny v prostředním svislém pruhu a v žerďové i vlající části se pak střídají červené a žluté vodorovné pruhy dle barev plamenů šlehajících z modré mísy,“ doplňuje heraldik.

Místní si nový vzhled obce chválí

Obec Hlubočky si nechává vyrobit slavnostní vyšívané vlajky ze sametu a hedvábí, nástěnný vyšívaný slavnostní znak s názvem obce, celkem 13 venkovních vlajek, které v období státních svátků ozdobí všechna významná místa v obci, dále 15 smaltovaných oválů na všechny významné budovy (např. na obecní úřad, základní školu, kulturní dům, obecní policii apod.) i dopravní značky k vjezdům do obce s uvítáním. „Většina našich občanů si viditelné změny v obci chválí a nový vzhled obce se jim líbí,“ dodává starosta. „Například smaltované ovály, kterými jsou již označeny všechny obecní budovy, nebo znak obce umístěný v zasedací místnosti, jsou přijímány velmi kladně.“

Nově vyrobené symboly obec nejen zkrášlí, ale přispějí i k lepší orientaci. Pro turisty a návštěvníky zesílí atraktivitu místa, kteří si díky tomu obec lépe zapamatují. Hlubočky tak nenápadnou a hezkou formou podporují cestovní ruch v kraji. „Každý znak a vlajka si s sebou nesou svůj příběh o vzniku města či obce, jejich rozvoji, životě místních obyvatel i významných událostech. Právě symboly obcí umí nejlépe vyprávět o historii, legendách a uchovat zdejší mystiku i jedinečný příběh," říká majitel firmy Alerion Tomáš Pokorný. "Máme proto velkou radost, že obec Hlubočky tak navazuje na tradice a svou jedinečnou historii znovuoživuje."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

22:28 Turnov: Ovce na dvoře i prevence šikany

Experti na školství vyrazili za inspirací do holandských škol. Třicet osm zástupců škol z celého Čes…