Praha 6: Základní škola Hanspaulka slaví 85 let od založení

09.11.2017 15:15

Základní škola na Hanspaulce je jednou z nejoblíbenějších škol v Praze 6. Dlouhodobě si drží titul Excelentní jazyková škola, má skvělé renomé a zájem rodičů o přijetí dětí do prvních tříd přesahuje kapacitní možnosti školy. Letos škola slaví 85 let od svého založení.

Praha 6: Základní škola Hanspaulka slaví 85 let od založení
Foto: praha6.cz
Popisek: Logo Prahy 6

O škole na Hanspaulce se ví, že je vždy o krok napřed. V roce 2003 se ZŠ Hanspaulka stala jednou z pilotních škol, které s předstihem ověřovaly tvorbu školních vzdělávacích programů, a to díky výuce etické výchovy. Osobnostní výchova byla zařazena do učebního plánu jako povinný předmět od 1. do 9. třídy. Od roku 2009 probíhá ve škole program Angličtina napříč předměty, která přivedla do školy rodilé mluvčí. Dnes se tento vzdělávací program nazývá UpWord a prolíná se předměty i jednotlivými ročníky již od předškoláků. Nejen proto získává škola nepřetržitě od roku 2009 titul Excelentní jazyková škola Prahy 6. Od stejného roku je také fakultní školou PedF UK. Sedmým rokem také probíhá ve škole výuka matematiky metodou Hejného, v současnosti i na 2. stupni. Ve škole úspěšně běží projekt Tablety do škol. Učitelé i žáci tablety a smart TV využívají napříč všemi ročníky, a to i na zahradě v zelené učebně.

Velkou zásluhu na plynulém rozvoji školy má Marie Pojerová, která školu řídí již sedmnáctým rokem. „Ředitelkou jsem se stala v roce 2000. Školu v té době navštěvovalo 500 dětí, jejich počet klesal až na 416 ve školním roce 2003/4. Od té doby počet žáků školy rostl až k naplnění kapacity 600 dětí loňském školním roce. V tom letošním jsme mohli přijmout pouze děti ze spádové oblasti a některým jsme, bohužel, nemohli vyhovět,“ komentuje zájem o školu Marie Pojerová. Tento stav podle ní způsobil nejen nárůst počtu dětí v Praze 6, ale také skvělá práce celého učitelského sboru.

Nabídka volnočasových aktivit pro děti se rozšířila z původních 18 na více jak 30 kroužků. „Navýšení pomohla i tzv. Burza kroužků, na které mohou prezentovat svoji nabídku zaměstnanci školy i externí subjekty, kterým pronajímáme prostory školy,“ uvedla ředitelka. Škola se několik let intenzivně věnuje integraci. V roce 2013 získala dotaci z evropských fondů na podporu vzdělávání dětí integrovaných a dětí se speciálními vzdělávacími potřebami a v roce 2015 grant na začleňování žáků s odlišným mateřským jazykem.

Třídní kolektivy 6. – 9. tříd vyjíždějí pravidelně na zážitkové kurzy, které pozitivně ovlivňují vztahy mezi dětmi i mezi dětmi a učiteli. Také kolektiv učitelů se společně vzdělává i tráví volný čas. Dvakrát ročně se také pedagogové vypravují na SES Teacher – učitelské zážitkové kurzy. „Společně strávený čas prospívá dobrým vztahům i klimatu školy,“ hodnotí Marie Pojerová.

Škola v srdci Hanspaulky se během let stala místním společenským, kulturním i sportovním centrem. Pro děti, rodiče i veřejnost postupně vznikaly dnes již tradiční akce jako je pochod Šárecký okruh, Hanspaulské dovádění, sportovní Hanspaulcup a Hanspaulská dvojka, školní Akademie i Hanspaulský festival hudební festival, jehož výtěžek podporuje Speciální základní školu Rooseveltova z Prahy 6. V počítačové učebně se každoročně konají kurzy práce s počítačem nejen pro seniory. Školní knihovna nabízí knihy k zapůjčení, ale i prostor pro setkávání a besedy pro rodiče i veřejnost. Schází se zde i redakční rada časopisu Hanspaulka, kterou vede místní knihovnice.

V létě 2005 se uskutečnila zásadní rekonstrukce školy, která znamenala její proměnu na školu hodnou 21. století. Opraveny byly všechny podlahy, renovací prošly „historické“ toalety, nevzhledné šatny vystřídaly moderní šatní skřínky a schodiště prosvětlila nová okna. V následujících letech probíhala postupná výměna oken a v létě 2012 prošla modernizací varna školní jídelny.

Den Otevřených dveří

23. 11. 16–18 hodin
ZŠ Hanspaulka slaví narozeniny Dnem otevřených dveří spojeným se školním jarmarkem. Zváni jsou bývalí absolventi i učitelé. Třídní kolektivy si mohou přijít zavzpomínat na školní léta nad školními fotografiemi, potkat se se současnými pedagogy. Dopoledne je možné navštívit výuku (1. – 3. vyučovací hodinu). Více ZDE.

Z historie školy

S výstavbou školy se započalo roku 1931. Autorem návrhu budovy je architekt Alois Dryák, stavbu provedl Josef Ležal. 1. září 1932 obsadila obecná škola chlapecká a dívčí 10 tříd. Dne 28. října1932 se spojila oslava státního svátku s otevřením nové školní budovy. Řídícím učitelem se stal Josef John, redaktor dětských časopisů. Nová budova zanedlouho nestačila vzrůstajícímu počtu dětí, bylo zavedeno střídavé vyučování a o prázdninách 1937 byl na dvoře školy postaven pavilon a stejné pavilony byly postaveny podél ulice Fetrovská. V 50. letech bylo v budově školy ve tvaru L přistaveno nové křídlo se šesti třídami. Z původní haly a chodby v suterénu se postavila provizorní školní jídelna. Nedaleko od školy ve Fetrovské ulici č. 2 byla zřízena školní družina.

Ve školním roce 1961/1962 bylo ve škole 37 tříd s neuvěřitelným počtem 1387 žáků, což bylo nejvíc v celé historii školy a se směnným vyučováním.

V roce 1993 se rozhodlo o rozsáhlé rekonstrukci, dostavbě a půdní vestavbě, která by řešila havarijní stav kotelny a topného systému, hygienicky závadných pavilonů, nevyhovující jídelny a družiny, a nahradila plánovanou výstavbu nové školy v Neherovské ulici. V roce 1996 byla slavnostně otevřena nová budova s jídelnou, školní družinou a ubytováním pro učitele.

Od roku 1998 se ze Základní školy Sušická stala Základní škola na Hanspaulce a od 1. 1. 2000 ZŠ Hanspaulka. V roce 2001 se součástí školy stala MŠ Kohoutek. Od 1. 9. 2007 je úplný název školy Základní škola Hanspaulka a Mateřská škola Kohoutek, Praha 6, Sušická 29.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…