Tábor: Obnova Staré radnice přispěje k oslavám založení města

28.08.2019 18:18

Součástí oslav 600. výročí založení města Tábor v příštím roce bude i dokončení rozsáhlé opravy Staré radnice na Žižkově náměstí původně postavené v letech 1440 až 1516 (pravděpodobným stavitelem byl Wendel Roskopf).

Tábor: Obnova Staré radnice přispěje k oslavám založení města
Foto: mesto-tabor.cz
Popisek: Tábor

Oficiálně se stavba jmenuje: Obnova národní kulturní památky Stará radnice v Táboře. Tak zní i dotační titul, který získal na investici peníze. Finanční objem řemeslně náročné zakázky je 45 milionů korun včetně daně, z toho 85 procent tvoří dotace poskytnutá Ministerstvem pro místní rozvoj ČR. Aktuálně je proinvestováno asi 25 milionů korun. Většina vnějšího pláště radnice je stále pod lešením, v novém hávu už ale „vykukuje“ novogotická věž. Radnice byla totiž v letech 1876-78 novogoticky přestavěna Josefem Niklasem.

Gotický sál zútulní

Autorem projektu obnovy je ing. arch. Jan Stach, který sdělil podrobnosti o rozsahu prací. Ty se, kromě dříve rekonstruovaného přízemí interiéru, týkají celého historického komplexu, včetně věže a přilehlého domku č.p.23 s cimbuřím. Rekonstruuje se obvodový plášť, tj. fasády včetně oken a dveří, všechny střechy a krovy.

Co se týče vnitřků, opravy zahrnují první patro včetně slavného gotického sálu, který je po Vladislavském sále Pražského hradu druhou největší gotickou profánní (světskou, nenáboženskou) prostorou v zemi. V gotickém sálu se odehrávají nejdůležitější restaurátorské práce, ale také praktická vylepšení. „Sál byl vždy neútulný, studený, teď získá podlahové topení,“ uvedl architekt. Kvůli rekonstrukci podlahy se na čas přestěhovala Žižkova jezdecká socha.

Obnovy se dočkají omítky včetně historických nápisů, dále kamenické, kovářské a dřevěné prvky. Všechny kamenné prvky budou kolorovány. Nová podlaha vzniká z ruční keramické dlažby. Restaurátoři zakonzervují a zčásti doplní o chybějící prvky gotický kamenný znak města z počátku 16. století s podobami Jana Žižky a Jana Husa. Stavba zrepasuje všechny okenní otvory, které získají nové kování. Některá okna budou zdvojena.

Nové budou veškeré elektroinstalace. V plánu je rekonstrukce osvětlení, které získá především stojanová a lištová galerijní svítidla, což je hlavní prvek zkvalitnění iluminace.

Transfer stropu

Během investice se podařil husarský kousek - přesunutí  (tzv. transfer) goticko-renesančního stropu, který byl schovaný v půdním prostoru (pod krovem) nad někdejší rychtářskou místností. Monochromní strop se dvěma mezilehlými průvlaky zdobenými vyřezáváním se podařilo přesunout do vedlejší plochostropé místnosti prvního patra. Podle architekta nikdo nepozná, že tam dříve nebyl. „Je to jedna z nejstarších konstrukcí, která se tu zachovala,“ uvedl Jan Stach. Celý strop restaurátoři demontovali, tzv. protézovali  (nahradili chybějící části) a znovu zavěsili.

Diskuse nad barvami

V nové kráse se turistům a návštěvníkům ukazuje věž, která byla původně nižší, ale byla novogoticky dostavěna. Špička věže získala novou břidlicovou krytinu, vynikají nárožní bosáže. Na východní straně je už vidět pozlacený ciferník s jednou rafičkou a 24hodinovým cyklem.  Opravy se dočkal hodinový stroj, uvnitř věže jsou nové schody. „Vedla se debata kolem barevného řešení fasády věže. Výsledkem je světlý okr,“ uvedl architekt. Co se týče barevného vyznění gotického sálu, restaurátoři objevili jeho původní barevnost. Výsledné ladění kamenných prvků bude do cihlového odstínu. Změní se také střecha. Až dosud na ní ležely betonové tašky, které nahradí keramické prejzy. Stejné jsou vidět na děkanském kostele Proměnění Páně i na Bechyňské bráně.

Projekt obnovy pochází z roku 2016, v roce 2017 byla přidělena dotace, loni se konalo výběrové řízení na stavební firmu. „Až obnova Staré radnice skončí, dotvoří se celkový obraz centrálního prostoru Starého města Tábora,“ shrnul význam investice Jan Stach.

Zpřístupnění skrytých míst

Starou radnici, která je majetkem města, má v trvalé zápůjčce Husitské muzeum v Táboře. Jak sdělil ředitel muzea Jakub Smrčka, jedním z cílů obnovy je zlepšení podmínek pro návštěvníky Staré radnice a dojde i na zpřístupnění některých dosud skrytých míst. „Především se jedná o možnost uspořádat několikrát do roka speciální prohlídky historického krovu a věže radnice,“ uvedl ředitel. Ke zhodnocení sálů výstavní galerie přispívá transfer a prezentace záklopového stropu, ale i nová, historicky věrnější podlaha a kvalitní galerijní osvětlení. „Sám gotický sál s jeho historickými prvky a kamenným znakem města bude díky pečlivé restaurátorské práci mnohem lépe vnímán jako exponát či historický artefakt, jakým je ostatně celá budova radnice,“ zdůraznil Jakub Smrčka.

Nadále se zde budou konat také koncerty a slavnostní shromáždění. Otevření rekonstruovaného gotického sálu a galerie ve Staré radnici v roce 2020 bude doprovázeno výstavou Tábor 600 let, která bude obsahovat zejména doklady novější historie města a jeho odraz ve výtvarném umění, zatímco starší minulost husitské pevnosti bude připomínat nová stálá expozice v rovněž rekonstruované Bechyňské bráně. „Město Tábor, jeho obyvatelé a návštěvníci tak získají k významnému výročí hned několik kulturních počinů najednou,“ sdělil ředitel Husitského muzea.

Slovo starosty závěrem

Obnovu Staré radnice vítá starosta Tábora Štěpán Pavlík. „Měl jsem tu čest ve své původní profesi částečně být u projektování této akce. Schody do věže, prostory krovu, různá mezipatra a provizorní sklady, to se nezapomíná. Perličkou je přímé propojení gotického sálu nízkými dveřmi do gotického salónku kanceláře starosty. Mám radost z tak zásadní opravy cenné památky a vítám její maximální možné otevření veřejnosti,“ uvedl táborský starosta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

7:04 Písek: Na náplavce začaly vyrůstat první dvě sochy z písku

Sochaři začali ve středu pracovat na prvních dvou obřích pískových sochách. Ráno nákladní auto přive…