Tajemníci z Černé Hory na zkušené v Pardubicích

02.12.2010 19:49

Pardubice v těchto dnech hostí devítičlennou skupinku návštěvníků z Černé Hory.

Tajemníci z Černé Hory na zkušené v Pardubicích

Tajemníci tamních městských úřadů zde sbírají praktické zkušenosti s fungováním veřejné správy. Pardubice totiž patří tradičně k těm českým městům, která se ochotně dělí se zahraničními partnery o zkušenosti z této oblasti. „Není to tak dávno, co jsme vítali každou radu či pomoc ze strany měst na západ od našich hranic. Jsem ráda, že už jsme v situaci, kdy máme co nabídnout, kdy se jiná města učí od nás," řekla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Po projektech pro bulharský Pernik a kosovské město Gjakova se Pardubice podílejí na dalším projektu společnosti Mepco (Mezinárodní poradenské centrum obcí), jehož cílem je předávání dobrých zkušeností z rozvoje veřejné správy v České republice zástupcům municipalit Černé Hory. „Projekt je placen z prostředků Rozvojového programu OSN, město Pardubice přispívá zejména zajištěním odborných školení a seminářů," vysvětlil Michal Zitko, který je jedním z lektorů projektu.

V Černé Hoře v tomto roce již dvakrát vedl semináře o fungování veřejné správy v Pardubicích. Nyní mají Černohorci možnost konfrontovat informace nabyté během seminářů s praxí.  Během svého pobytu v Pardubicích se seznámili s prací různých odborů magistrátu, ale měli také možnost nahlédnout „pod pokličku" politického vedení města. Sešli se s primátorkou a jejími náměstky, ale zúčastnili se rovněž jednání samosprávných orgánů. „Jsme velmi rádi, že jsme mohli vidět zasedání zastupitelstva i rady města, protože systém veřejné správy u vás a v Černé Hoře je v některých oblastech odlišný," řekl hlavní koordinátor projektu rozvojového programu Vladimir Djurkovic.

Zbytek pobytu v ČR stráví Černohorci v Praze. V programu mají vzdělávací semináře na ministerstvu pro místní rozvoj, Svazu města a obcí ČR a návštěvu poslanecké sněmovny. Projekt bude ukončen počátkem příštího roku návrhem řešení pro černohorské samosprávy.

Nataša Hradní

oddělení vnějších vztahů

Dále čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Mesto-pardubice.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…