„Pojďme vládnímu týmu všechno v euforii schválit.“ Rakušan využil zlatou z hokeje. Tvrdě narazil

28.05.2024 22:25 | Monitoring

„Pomůžu si atmosférou z víkendového úspěchu českého hokeje,“ tak hodlá ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan využít pozitivního naladění české společnosti k prosazování nepopulárního zvyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let. Opozicí ostře kritizovaný záměr označuje na sociální síti X za spravedlivý a udržitelný. Jak jeho argumentaci lidé skutečně vnímají, to mu dali silně pocítit v následné diskusi.

„Pojďme vládnímu týmu všechno v euforii schválit.“ Rakušan využil zlatou z hokeje. Tvrdě narazil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan

Poslanci se v úterý začali zabývat důchodovou reformou podle představ současné vlády Petra Fialy. Ta mimo jiné počítá se zvyšováním věku odchodu do penze nad 65 let podle prodlužování doby dožití. Což ostře kritizují nejen zástupci parlamentních opozičních stran ANO a SPD – tento úmysl se nelíbí ani značné části české společnosti.

Zvyšování věku odchodu do důchodu na plénu Sněmovny hájil také vicepremiér Vít Rakušan. „Jedna věc nás tady v Poslanecké sněmovně spojuje; všichni chceme, aby se občané této země mohli spolehnout na tak základní jistotu, jakou je pobírání důstojného důchodu ve stáří. Pan vicepremiér Jurečka připravil, podle mne i podle expertního týmu hnutí Starostové a nezávislí návrh, který základní nároky na důchodovou reformu, jež jsem zmínil, splňuje. Navrhuje systém spravedlivý, spolehlivý a udržitelný.

Návrh nepřináší žádné změny pro stávající starobní důchodce, těch se nijak nedotkne. Návrh zajistí, že průměrná výše nově přiznaných důchodů stabilně poroste a přinese opatření pro zranitelné skupiny lidí, kteří pracují v extrémně náročných podmínkách. Je potřeba v této chvíli ocenit i politickou odvahu nést kůži na trh a počítat s tím, že tohle téma laciné body nepřinese,“ řekl Rakušan od řečnického pultíku Poslanecké sněmovny.

Svůj projev nasdílel na platformě X a dodal, že v prosazování tohoto návrhu by rád využil doznívající euforickou náladu českých občanů ze získané zlaté medaile v mistrovství v hokeji. „Pomůžu si atmosférou z víkendového úspěchu českého hokeje: Pojďme moment, kdy nás spojoval jediný zájem a jediný cíl, ještě o něco prodloužit a i ve věci důchodů hrát ‚za nároďák‘, ne za naše kluby,“ vyslovil předseda hnutí STAN.

Až na pár výjimek, těch, kteří v diskusi pod ministrovým příspěvkem návrh ocenili, Rakušan svými slovy lidi spíše pobouřil.

„Proč jste si s demografy a s jejich prací vytřel zadek?“ ohradil se vůči Rakušanovi diskutér.

Vít Rakušan byl mj. označen za „šéfa propagandy“.

„Jen idiot a ten, kdo je absolutně mimo realitu, schválí vyšší věk na odchod do důchodu,“ nezdržel se použít ostřejších slov komentující Márty.

Mnohé zmíněná paralela mezi Fialovou vládou a českým národním hokejovým týmem pobavila: „Důchodová reforma jako hokejový nároďák. Prostě pojďme všichni fandit vládnímu týmu a schválit v euforii všechny jejich návrhy. Kdo neskáče jako vláda, není Čech, hop hop hop,“ glosoval posměšně slova ministra Marek Říčař.

„Viď, že si děláš prdel!“ vystartoval na Víta Rakušana také Pavel Kotraba, který sepsul vládní pětikoalici kvůli její neschopnosti. „Vy jste netušili, jak se inflace projeví na výdajích na důchody za půl roku, a zároveň jste si jisti, jak řešit výdaje na důchody v příštích desetiletích,“ vzkázal členům vlády.

Zmiňován byl i vývoj umělé inteligence a její vliv na vývoj trhu práce. Na problematiku se, podle některých názorů, současná vláda nedívá celostně. „Vyloženě řešíte něco, co se má stát za 25 let, ale vůbec neřešíte AI, která přijde do 3let a vyloženě úplně změní pracovní trh a hrozí, že zaniknou statisíce, ne-li milion pracovních míst,“ povzdechl si nad vládní politikou přispěvatel do diskuse.

Ostatní komentáře nebyly vůči Rakušanovi o nic míň kritické. Označován je v diskusi také za lháře, vyčítán mu je tzv. migrační pakt. A připomínány jsou kontroverzní kauzy hnutí STAN, jako je například Dozimetr.

Zatímco současný premiér Petr Fiala (ODS) se nechal slyšet, že důchodová reforma a jednotlivé změny už nemohou čekat, expremiér a šéf ANO Andrej Babiš bije na poplach: „Váš plán na zvyšování věku odchodu do důchodu je mimo realitu. Důležitá je doba dožití ve zdraví,“ hřímal opoziční politik v Poslanecké sněmově. Podle něho vláda okrádá důchodce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zlatá medaile!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusejana.d , 29.05.2024 9:48:49
Chleba ale levnější nebude. Ani pivo. Zato důchody budou ještě horší. Ale vláda prostě musí myslet na rok 2050, na rok 2024 už je myslet pozdě. A na rok 2025 ještě moc brzo. Je teprve květen.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…