Třinec: Zdravé a bezpečné stromy jsou pro město prioritou

30.03.2019 20:06

Zimu střídá jaro, veřejná prostranství začínají oživovat krokusy a další drobné kvítky různých barev a s koncem března skončí i bezpečnostní kácení dřevin, které v Třinci probíhalo na různých místech od listopadu loňského roku.

Třinec: Zdravé a bezpečné stromy jsou pro město prioritou
Foto: archív autora
Popisek: Třinec

„Zeleň je nepostradatelnou součástí našeho města, proto jí věnujeme patřičnou pozornost. Uvědomujeme si, že stromy mají klíčový význam pro kvalitu života, proto se snažíme o dřeviny pečovat tak, aby byly zdravé a zároveň aby neohrožovaly kolemjdoucí. Stromy ve vlastnictví města jsou inventarizovány dendrology a arboristy, kteří stromy pravidelně kontrolují a navrhují u nich provedení potřebných opatření, tedy například i kácení. Žádné stromy ve městě se nekácejí zbytečně bez pádného důvodu,“ vysvětlil náměstek primátorky Ivo Kaleta.

Nejčastějším důvodem pro pokácení stromu je jeho špatný zdravotní stav a snížení jeho provozní bezpečnosti, což není možné posoudit pouhým laickým pohledem. „V drtivé většině se kácí stromy odumřelé, výrazně prosychající, výrazně napadené jmelím či stromy s infekcemi a dřevokaznými houbami. Právě infekce a dřevokazné houby laik často není schopen postřehnout a rozpoznat, a proto se může zdát, že se kácí strom zdravý, avšak výskyt těchto faktorů představuje pro strom výrazné riziko selhání jeho provozní bezpečnosti. Stejně je tomu i u stromů s nevhodným větvením koruny, kde hrozí například rozlomení tlakové vidlice či sekundárních korun. I v těchto případech laik není schopen rozpoznat riziko selhání statiky stromu. Tyto na první pohled „zdravé“ stromy se tedy nekácí z důvodů zdravotních, ale z důvodů bezpečnostních. Město jakožto vlastník pozemků, na kterém stromy rostou, zodpovídá za jejich bezpečnost, a proto je nucen tyto stromy odstranit,“ vysvětlila referentka odboru životního prostředí a zemědělství Halina Lisztwan. Dalším důvodem ke kácení může být také například rozvolnění výrazně přehuštěných skupin stromů nebo je kácení nutné také v případech, kdy stromy rostou v ochranném pásmu inženýrské sítě, která prochází rekonstrukcí.

„Záleží nám na tom, aby i příští generace mohly žít ve městě plném zeleně, proto je rámci náhradních výsadeb za pokácené stromy každoročně znovu vysazeno velké množství nových stromů a stejně tomu bude i letos,“ dodal Ivo Kaleta.

Stromy ve městě plní nenahraditelnou funkci a pro obyvatele ve městě mají klíčový význam pro kvalitu života. „Kromě toho, že plní mimo jiné funkci biotopu, zlepšují mikroklima, vyrovnávají teplotní výkyvy, zvlhčují vzduch, snižují hluk a odstiňují světelné znečištění, také účinně zachycují prach a jiné pro zdraví obyvatel škodlivé látky, což je v našem městě zcela jistě nezbytné. Nepostradatelný je také jejich estetický, psychický a rekreační význam,“ vysvětlila referentka životního prostředí a zemědělství Halina Lisztwan.

Při kácení stromů město samozřejmě postupuje v souladu se zákonem č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění. Stromy vyžadující povolení ke kácení dřevin rostoucích mimo les nemohou být pokáceny bez povolení vydaného orgánem ochrany přírody a krajiny.

V případě jakýchkoliv dotazů týkajících se kácení stromů na pozemcích města Třince je možné se obracet na odbor životního prostředí a zemědělství, který je schopen jednotlivé případy kácení stromů občanům objasnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…