Trutnov: Další krok přeshraniční spolupráce

30.07.2011 20:11

Přeshraniční spolupráce s partnerským městem Kamienna Góra, převážně v kulturní oblasti, bude pokračovat i letos a příští rok.

Trutnov: Další krok přeshraniční spolupráce

Přeshraniční spolupráce s partnerským městem Kamienna Góra, převážně v kulturní oblasti, bude pokračovat i letos a příští rok a naváže na již realizovaný projekt "VIA BELLI 1866 - 2006 - naučné stezky a cyklotrasy po bojištích z roku 1866, oživení areálů bojišť z roku 1866 na Trutnovsku". Tento projekt byl realizován v roce 2006 a hlavním smyslem bylo formou 28 informačních tabulí, osazených v terénu od Kamiennej Góry přes Lubawku, Bernartice, Poříčí, Trutnov, Starý Rokytník, Studenec, Střítež, Staré Buky, Vlčice, Pilníkov, Kocbeře a Choustníkovo Hradiště informovat populárně naučnou formou obyvatele města a návštěvníky od nás, z Polska, Německa a dalších zemí o bitvách u Trutnova a u Starého Rokytníka v neklidném roce 1866 a jejích důsledcích přímo v místech, kde zanechaly dodnes výrazné stopy a památky, např. hroby s pomníky, zapsané vzpomínky apod.

S ohledem na to, že celá naučná stezka má délku přibližně 60 km, tak poznání všech míst a stanovišť vyžaduje několik dní času. Přitom zatím chybějí tyto informace uceleně zpracované v tištěném průvodci. Také ne každý zájemce, hlavně turisté, kteří k nám přijíždějí z větších vzdáleností, mají dostatek času, aby si prošli nebo projeli na kole celou trasu.

Tuto mezeru se bude snažit vyplnit projekt, realizovaný ve spolupráci s partnerskou Kamiennou Górou a Svazkem obcí Východní Krkonoše, a to vydáním tištěného průvodce po všech 28 místech naučné stezky. Kromě textových informací bude průvodce doplněn barevnou obrazovou a mapovou přílohou v obvyklém měřítku turistické mapy s podrobnějším zobrazením okolí větších měst.

Vydání průvodce v české, polské a německé jazykové mutaci je plánováno na přelom června a července 2012, tedy u příležitosti 146. výročí bitvy u Trutnova. Jeho zveřejnění bude spojeno s ukázkou historické vojenské jednotky v dobových uniformách s koňmi v Kamiennej Góre a v Trutnově. V našem městě budou přitom instalovány také výstavní panely, pořízené Komitétem 1866 v rámci mikroprojektu "Oživení historických památek v česko-polském pohraničí".

Připravovaný projekt má název „Průvodce po cestě bez hranic" a reg. č. CZ.3.22/3.3.02/11.02379.

Další zprávy z Trutnova čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: trutnov.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

10:29 Plzeň: Slavnosti svobody omezí provoz ve městě

Během Slavností svobody, které se konají od 3. do 6. května, bude v centru Plzně omezený provoz. Náv…