Zlín: Péče o pacienty bude po 1. březnu zajištěna

16.02.2011 20:20

Zlínská Krajská nemocnice T. Bati, a. s. (KNTB), si je vědoma své odpovědnosti v zajištění péče ve specializovaných centrech zřizovaných Ministerstvem zdravotnictví ČR a prohlašuje, že od 1. března zajistí akutní péči ve specializovaných centrech v KNTB. Je připravena zabezpečit místně příslušnou péči, tedy pro pacienty z okresu Zlín.

Zlín: Péče o pacienty bude po 1. březnu zajištěna

Gynekologicko-porodnické oddělení zajistí péči o nastávající maminky. Novorozenecké oddělení zajistí péči v intencích práce superspecializovaného centra včetně transportní služby pro kriticky nemocné a předčasně narozené děti.

"Už k dnešnímu dni jsme podnikli nezbytné organizační kroky, aby náběh k zajištění akutní péče od 1. března byl plynulý a co nejméně stresující jak pro pacienty, tak i pro personál, který bude péči zajišťovat. Můžeme uklidnit především nastávající maminky, že o ně a jejich narozené děti se u nás postaráme. Jediné neonatologické centrum ve Zlínském kraji bude funkční," ujistil ředitel KNTB Bohuslav Škubal.

Nemocnice se samozřejmě postará také o pacienty, kteří budou akutně vyžadovat operaci nebo neodkladné vyšetření. "Ošetříme všechny občany s náhlou poruchou zdraví," zdůraznil ředitel. "To znamená, že neodmítneme například pacienta s infarktem, s mozkovou mrtvicí, s akutní břišní příhodou nebo jiným život ohrožujícím stavem," vysvětlil.
Zároveň upozornil, že provoz od 1. března bude nemocnice zajišťovat s podstatně menším počtem lékařů. Plánované operační výkony a vyšetření proto budou muset být odloženy na pozdější dobu.

"Na lékaře bude pochopitelně kladeno více pracovních povinností. Proto žádáme pacienty o pochopení a vstřícnost. Současně se omlouváme pacientům, kteří měli naplánované operace nebo vyšetření, za odložení těchto výkonů na pozdější dobu. Musíme samozřejmě upřednostnit péči o ty, kteří jsou v ohrožení života," sdělil ředitel Škubal.

Současnou situaci, kdy v KNTB bude zajišťována akutní a neodkladná péče pouze pro pacienty z okresu Zlín, způsobil odchod 120 lékařů, kteří dali výpověď v rámci akce "Děkujeme, odcházíme". V nemocnici tak zůstalo místo původních 291 jen 171 lékařů.
"Odchod lékařů se prakticky dotkl všech medicínských oborů. Největší úbytek evidujeme právě v gynekologicko-porodnickém, novorozeneckém, anesteziologicko-resuscitačním a dětském oddělení a u lékařů rentgenologů. Přesto se nám podařilo zorganizovat péči tak, abychom mohli akutní pacienty přijmout a ošetřit," uvedl ředitel Škubal.

Zajištění této péče si podle něho vyžádá některé přesuny lékařů jednotlivých oddělení tam, kde je to možné. Třeba z oddělení ortopedie do oddělení traumatologie. Do některých oddělení se nemocnici podařilo přijat nové lékaře, například do oddělení interní kliniky.
Jak dlouho může KNTB v těchto podmínkách fungovat, nelze podle ředitele Škubala odhadnout. "Věřím však, že se nám podaří co nejdříve doplnit stav lékařů tak, abychom mohli co nejdříve fungovat v normálních podmínkách a pečovat o všechny pacienty v plném rozsahu. Zájem o práci v KNTB projevilo již několik lékařů. Myslím, že se k nám mohou vracet i mnozí lékaři, kteří dali výpověď v rámci akce "Děkujeme, odcházíme" a změní svůj postoj tím, že u nás budou chtít dál pracovat," nastínil možnosti ředitel.

Další zprávy ze Zlína čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

16:31 Tábor ošetřuje stromy na třídě 9. května pneumatickým rýčem

Na třídě 9. května provádějí zaměstnanci Technických služeb Tábor (TST) od 2. května 2024 ošetření k…