Babiš (ANO): Je to nesmysl. Všechno se rozprodalo. A vy z ODS jste u toho byli

03.05.2022 18:33

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 3. května 2022 k programu schůze.

Babiš (ANO): Je to nesmysl. Všechno se rozprodalo. A vy z ODS jste u toho byli
Foto: Repro: Facebook
Popisek: Andrej Babiš představuje českým občanům opatření, která zavedla vláda v Polsku

Nevím, já mám pocit, že jsem v blázinci. (Potlesk a smích poslanců hnutí ANO.) Můžeme se domluvit, že PIESTERITZ je v Německu? Souhlasíte, paní místopředsedkyně? Je PIESTERITZ v Německu? Je v Německu, ne? My jsme tady v Čechách. Vy mluvíte o plynu do německé chemičky a tady vykládáte o závislosti na ruském plynu České republiky. Tak já nevím, jsme tu jako malé děti. Tady nejsou děti, to jsou dospělé dámy, tak to snad pochopí, že Německo je Německo a Česko je Česko. Já nevím, rozumíte tomu, co říkám, že německá chemička kupuje plyn v Německu?

Paní místopředsedkyně lže. A ten, kdo jí to píše - ona to stále čte z toho mobilu, protože tomu samozřejmě nerozumí - lže. Znovu opakuji, že plyn se kupuje jako plyn a ta německá chemička neví, jaký dostává plyn. Je jí to šumafuk. Ona má plyn a dodává to VNG. Kdo je VNG? VNG je Handel & Vertrieb, která patří EnBW Energie Baden-Württemberg. Je kótovaná na burze a vlastní v ní podíly německé spolkové země. Takže vy vlastně říkáte. No, ti zlí Němci přes tu svoji firmu dodávají ruský plyn. To je lež. Tak už si to konečně uvědomte, jaké nesmysly tady vykládáte. Jaký metan? Kdo vám to píše, tyhle blbosti. To je nesmysl. Plyn se kupuje jako plyn.

Já jsem si nechal prověřit tedy, kde ten VNG dneska kupuje ten plyn a má dva dlouhodobé kontrakty. Jeden s Norskem. Vy vykládáte, že sem dostanete norský plyn. Vždyť to je dohromady všechno. Já už nevím, jak to mám vysvětlit. Takže mají Norsko, prioritně nakupují z Norska a USA. Jste spokojená? Doufám, jste spokojena. Výborně. A z Ruska jen, když nemají dost, nakupují. A oni si to rozhodují, ta VNG, ta firma, která patří de facto německému státu.

Takže já už nevím, jak to mám vysvětlit. Vy mícháte, že my jsme měli snižovat závislost na ruském plynu. Jak jsme to měli dělat? A argumentujete německou chemičkou. No, to je totální blábol, totální nesmysl. Prosím vás, už s tím přestaňte. Už nevím, kdo vám to tam píše, vy to čtete, nerozumíte tomu. Není to tak. A řekněte tedy, já už nevím, panu premiérovi, když bude mluvit se slovenským premiérem, nechť tedy zavře tu rouru z té Ukrajiny a Ruska.

Jo? To je SPP, ať to zavře, když tedy prosazujete, aby to bylo bez plynu. Jsem na to zvědav, co řeknou Slováci. A vy stále nechápete, že český stát nemá nic, protože to všechno... Prosím? (Reaguje na připomínku z pléna.) Jó pan premiér, no tak pan premiér by měl vědět, kdo tady prodává plyn. Já nevím, 40 % plynu prodává INNOGY. INNOGY patří tomu zlému Orbánovi, paní místopředsedkyně, to je skandál, co? (Obrací se k předsedající.) Co si to dovolil tady, takže... (Směje se.) Takže naši kolegové z ODS všechno rozprodali místo toho, aby šli do Singapuru a zeptali se, jestli není lepší místo kuponky si to nechat ve státních rukou? Tak to RWE to rozprodalo. A INNOGY má 40 % trhu s plynem v České republice. Maďarský stát, Viktor Orbán. A 20 % má ČEZ. Prosím?

Vy potřebujete moje rady, protože vy tomu taky nerozumíte, pane poslanče. Vy rozumíte něčemu jinému. (Předsedající Richterová: Mým prostřednictvím, prosím.) Jo, vaším prostřednictvím, jasně. Takže nevím, co tady vlastně řešíte. Tak zařiďte, aby Česká republika byla nezávislá na ruském plynu. Zařiďte to. Je to nesmysl. Je to nesmysl. Všechno se rozprodalo. A vy jste také u toho byli, vaše strana. Vy jste také ten politický kartel. Takže já už nevím, jak to mám vysvětlovat. Je to lež. Paní místopředsedkyně tady míchá jabka s hruškama, Polsko - to Havlíček vysvětlil. A znovu opakuji, že plyn se kupuje jako plyn. A rozhoduje ten, kdo to nakupuje. A to není určitě ta chemička. Tak už s tím přestaňte, s těmi lžemi, protože to fakt nemá cenu tady debatovat o tom. (Krátký potlesk zleva.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …