Babiš (ANO): Nenakupuje se ruský plyn. Nakupuje se plyn. Ten je stejný. Katarský, LNG, norský, ruský

03.05.2022 17:02

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 3. května 2022 k programu schůze.

Babiš (ANO): Nenakupuje se ruský plyn. Nakupuje se plyn. Ten je stejný. Katarský, LNG, norský, ruský
Foto: Screen FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš

Paní kolegyně Richterová říká, že to, že německá chemička podle ní nakupuje ruský plyn, což je lež, ohrožuje závislost Česka na plynu. Vždyť to je totální nesmysl. Však se zamyslete nad tím, co povídáte za nesmysl. Však to je úplně jiná situace. A já bych se strašně rád zeptal, že kde jsme měli snižovat tu závislost tedy? My máme nějakou státní firmu na plyn, nebo rafinérii? Vždyť nemáme nic. Vždyť vy jste úplně mimo, vy tomu vůbec nerozumíte. Vůbec tomu nerozumíte. Vy říkáte, že jsme měli snižovat závislost. Ale my nic nemáme. Protože v rámci kuponky a před tím všechno šlo pryč. Tak už přestaňte lhát o tom. Sobotka, ano, podepsal nějaké memorandum, a Poláci to nechtěli. Poláci to nechtěli. A měla to stavět soukromá firma. Takže já nevím, můžeme se tady dohadovat.

No pan Míl samozřejmě, můžeme se bavit, proč nás pan Míl nemá rád. Tak samozřejmě, kdyby chtěl někdo, nevím, takové podmínky, jak chtěl od nás, tak samozřejmě jsme mu řekli, že mu děkujeme, že nemáme peníze na takové. Takže vy si vyberete nějaké lidi, tak Sobotka, to už jsem komentoval, takže je to celé nesmysl. Česká republika, česká vláda, vy máte kde vliv? Tak jděte za tím Innogy, jděte za Innogy a řekněte Orbánovi, aby Innogy nenakupovalo ruský plyn. No tak já jsem na vás zvědav. Vy jste úplně mimo mísu, vy tomu vůbec nerozumíte. A tady vám něco nadiktují a něco tady čtete, takže to je potom těžká debata, protože ty vaše absurdnosti, na to se nedá vůbec odpovídat.

Znovu opakuji, nakupuje se plyn. Nikdo nenakupuje ruský plyn. Nakupuje se plyn. Ten je stejný. Katarský, LNG, norský, ruský. Je stejný. Kontrakty jsou na plyn. Na plyn, ne na ruský plyn. Nemáte žádný vliv na nákup plynu v České republice. Nemáte žádný vliv. A pokud chcete zakázat distributorům ruský plyn, tak fajn. Ale potom si připravte stovky miliard, které oni prodělají na tom, aby jim to někdo kompenzoval. Vždyť to je nesmyslná debata. Vy nechápete to, že Česká republika už nic nemá, že nemáte žádný vliv, protože nemáte ty firmy, nemáte rafinérie, nemáte vodu, nemáte plyn a v ČEZu, tak dejte na papír Benešovi, že má skončit ten kontrakt s Gazpromem, který doteče do konce roku. Podepište, že prodělá 1,5 miliardy. Tak já jsem na vás zvědav.

Takže vykládáte nesmysly, jste úplně mimo mísu. Něco vám tam někdo diktuje, a teď to budete zase číst z mobilu. Protože nerozumíte vůbec, o co jde. No tak samozřejmě, má to tam připravené, bude to zase číst jak v televizi, to je jako peklo toto debatovat. Nechť to řekne ještě Havlíček. (Potlesk v levé části sálu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…