Balaštíková (ANO): Důchodci, miminka, nebo solárníci?

12.09.2023 13:09 | Komentář

Na stole je další signál, kterým hodlá tato vláda zvýšit inflaci. Plánuje obnovit placení příspěvku na obnovitelné zdroje energie, což bude každého odběratele stát zhruba 500 Kč za 1 MWh. Je to hodně peněz a budou to platit všichni.

Balaštíková (ANO): Důchodci, miminka, nebo solárníci?
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Kam ty peníze půjdou? Z podstatné části majitelům solárních elektráren, kteří pobírají miliardové podpory už od roku 2010! Ano, na začátku byly nutné poměrně velké investice a stát měl o solární elektrárny zájem. Dnes je to jinak. Solární elektrárny komplikují distribuci, vynucují si zvýšený provoz plynových elektráren a ještě dostávají za vyrobenou elektřinu bonus.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52390 lidí

Solární elektrárny zdražují elektřinu a jistě existuje cesta, jak tuto podporu zredukovat. Za dva roky to tuto vládu ani nenapadlo, natož aby něco v tomto smyslu připravila. Jedním z důvodů může být, že do solárního byznysu jsou zapojeni i někteří politici z té doby, kteří sice zůstávají ukryti, ale tahají za nitky.

Druhým, zcela nesporným důvodem, je, že zatím si vláda myslí, že může brát jiným. Zákonná pravidla na vyměření důchodů se změní ze dne na den. Kdyby změny vstoupily v platnost alespoň s ročním odkladem, stálo by to možná pár set milionů. Kdyby se zvýšený rodičovský příspěvek vztahoval na všechny děti, které jej v současné době pobírají, šlo by řádově rovněž o miliony, ne o miliardy.

Tyto "odvážné" kroky tato vláda udělá a ještě nám tvrdí, že je to nezbytně nutné, jinak by nastala katastrofa. Na peníze solárních baronů ovšem nesáhnou ani náhodou. To by asi byl pěkný šrumec, že? Kdežto důchodci a miminka se sotva ozvou.

Článek byl převzat z Profilu Margita Balaštíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…