Baránek (Soukromníci): Ve víně je pravda a pravda se nezdaňuje

17.08.2021 17:50 | Komentář

Dne 3. srpna 2021 zveřejnil vedoucí katedry ekonomie VŠ Cevro Institut Dominik Stroukal studii aktuálních postcovidových doporučení se zaměřením na kategorii alkoholu, tedy spotřební daně z lihu, piva a vína. Jeho základním heslem je: „Spotřební daně z alkoholu neplní své cíle. Zdanění tichého vína přinese do státní kasy 1,8 miliardy Kč.“

Baránek (Soukromníci): Ve víně je pravda a pravda se nezdaňuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Strany soukromníků České republiky Rudolf Baránek

Okamžitě navrhl zvýšit základní sazbu spotřební daně u tichého vína z 0 Kč na úroveň vína šumivého, tedy 2 340 Kč/hl. Pro spotřebitele by to znamenalo zdražení 1 l vína o 23,40 Kč. Hlavně malí a střední vinaři při dnešní cenotvorbě a konkurenci nemají žádné rezervy a tak by novou daň museli promítnout do ceny. Kdyby snažení Stroukala bylo dotaženo do legislativní podoby, znamenalo by to přímé ohrožení malých a středních moravských a českých vinařských firem a také ohrožení dnešní velmi vysoké kvality vyráběných vín, o kterou se krok po kroku už 30 let soukromé firmy snaží. Ocenění z prestižních soutěží vín ve světě jsou toho důkazem.

Vždy si v takové situaci kladu otázku, co za věcí opravdu stojí? Doposud jsem si myslel, že v Cevro Institutu jsou chytří, převážně mladí ekonomové. Pokud by to tak bylo, nemohl by Dominik Stroukal napsat, že problémem nastavení spotřebních daní z alkoholu je v Česku dlouhodobá rezignace na stanovení jasných cílů. Je až zarážející, že se vedoucí katedry ekonomie VŠ Cevro Institutu v touze „zachránit“ státní rozpočet vědecky nezabývá rozkrádáním státního rozpočtu dnešní vládou ve stovkách miliard korun a vymýšlí, jak zlikvidovat nebo alespoň ochromit jeden obor podnikání, který se velkým úsilím prodral do evropské špičky.

Řekněme, že si nemyslím, že pan Stroukal pracuje pro konkurenci na trhu s alkoholem. Vycházím z toho, že tento vzdělaný ekonom musí vědět, že ve vyspělých evropských vinařských zemích jako je Itálie, Španělsko, Francie, Německo, Maďarsko atd. se spotřební daň z tichého vína neplatí! Platí se v Polsku, ale to není vinařská země. Věřím také, že tento vzdělaný muž také ví, že základní surovina pro výrobu vína – hrozny se sklízejí pouze jedenkrát za rok, a to když máte štěstí, že nezmrznou, nepřijdou kroupy nebo vám je nesežerou špačci. Teď ke škůdcům přibylo ještě tornádo. Věřím také, že tento nadějný ekonom také ví, že např. výroba piva není zdaleka tak ohrožena vnějšími vlivy. Pokud máte na skladě chmel, slad a kvalitní vodu, můžete pivo vařit, kdy se vám zachce.

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19279 lidí

Na závěr se chytím pasáže pana ekonoma, kde píše, že se jedná o aktuální postcovidové doporučení. Doufejme, že tedy ví, v jaké ekonomické situaci je Česká republika. Že také ví, do jaké dluhové propasti se řítíme. Že také ví, že neprůhledná politika dnešní vlády v době pandemie nejvíce poškodila drobné, malé a střední firmy a mnohé zlikvidovala. Proto jsem přesvědčen, že tak významná instituce jako je Cevro by nás měla zasypat promyšlenými národohospodářskými návrhy a ne vymýšlet, jak zlikvidovat jeden obor soukromého podnikání.

Můj vzkaz je následující. Pokud kandidáti Strany soukromníků České republiky budou na kandidátce politické formace Trikolora Svobodní Soukromníci zvoleni 8. a 9. října 2021 do parlamentu, nikdy tak nesmyslný návrh nebude schválen. Budeme to umět vysvětlit i jiným poslancům. Panu Josefu Valihrachovi staršímu, předsedovi Vinařské asociace ČR navrhnu, aby fotka pana Stroukala visela ve všech sklepích jeho členů. Co kdyby si chtěl přijet pro víno. Ať vinaři vědí, s kým mají tu čest.

Rudolf Baránek
Strana soukromníků České republiky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…