Bašta (SPD): Smyslem války není vítězství, ale spravedlivý mír

24.02.2022 20:15

Projev na 13. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 24. února 2022 – Stanovisko Poslanecké sněmovny k ruské agresi proti Ukrajině

Bašta (SPD): Smyslem války není vítězství, ale spravedlivý mír
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedo vlády, vážený pane velvyslanče, dámy a pánové,

dnes tady vystupuji za hnutí SPD, abych vyjádřil náš postoj k této situaci. Hnutí SPD v tomto případě je naprosto solidární se zájmy České republiky, odhazuje jakékoliv své stranické tričko a bude nadále v této krizi jednat jenom v dresu České republiky. To je na úvod. (Potlesk poslanců SPD, ale i některých dalších.)

Jinak mi k tomu dovolte ještě mé osobní stanovisko. Za prvé, když jsem dnes po ránu slyšel zprávy o zahájení té války, tak jsem si vzpomněl na rok 1968, kdy jsme se také dlouho ubezpečovali, že to přece nemůžou udělat. A udělali. Dnes to bylo velmi podobné. A když od toho roku 2014, když vidím záběry z východní Ukrajiny, tak si právě vzpomínám na to, že jsem tam znal všechny ty lidi, kteří tam žijí, kteří tam pracují případně pracovali, protože to byla oblast, se kterou měla Česká republika asi největší obchodní a další styky. Byla to nejprůmyslovější oblast Ukrajiny před těmi lety a mě vždycky při tom pohledu na to krvácelo srdce.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

Ale proto, že ty sankce, o kterých tady mluvíme, jsou nutné, ale já si vždycky, když jde o tyhle záležitosti, vzpomínám na více než 1 500 let starý výrok svatého Augustina, který když hovořil o válce a o míru, tak řekl jednu hlubokou pravdu: smyslem války není vítěství, smyslem války je spravedlivý mír. To neočekávám od pana prezidenta Putina, ale měli bychom toto mít na mysli celou dobu.

A protože naše hnutí je v zásadě, jak již se to několikrát projevilo, zastáncem mírového urovnání, tak sice to nemůže přijít do usnesení, ale myslím si, že by to mělo zaznít. Dnes rozvázala Ukrajina diplomatické styky s Ruskou federací. Někdo tu Ukrajinu nadále v Ruské federaci, její zájmy, bude muset zastávat. Nabízel se třeba pan Lukašenko. Myslím si, že v tomto případě vzhledem k tomu, že jsme podle pořadí ne-přátelství na druhém místě ve vztahu k Ruské federaci, by bylo velmi dobré, kdybychom se této role ujali my a nadále mohli ovlivňovat nejenom diplomatická jednání, ale také jednání třeba o mírovém urovnání.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Pomáháme Ukrajině, aby se mohla bránit

6:16 Ministr Jurečka: Pomáháme Ukrajině, aby se mohla bránit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině.