Bělobrádek (KDU-ČSL): Kosmický průmysl již v současné době dosáhl značných úspěchů

16.06.2014 4:32

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek se ve středu 11. června zúčastnil zahájení mezinárodní konference European Space Solutions 2014 v pražském Kongresovém centru.

Bělobrádek (KDU-ČSL): Kosmický průmysl již v současné době dosáhl značných úspěchů
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Oblast kosmických aktivit označil za klíčovou pro rozvoj průmyslu a zvyšování mezinárodní konkurenceschopnosti; jeho úřad věnuje této oblasti velkou pozornost. „Dnešní moderní svět včetně České republiky považuje kosmické aktivity za strategickou disciplínu s velkým hospodářským, společenským, politickým a bezpečnostním potenciálem,“ uvedl místopředseda Bělobrádek. Řada kosmických technologií a aplikací je již běžnou součástí každodenního života, využívají se například v letectví, komunikaci či automobilovém průmyslu.

Česká republika se v kosmických programech angažuje od 60. let minulého století, od roku 2008 je členem Evropské kosmické agentury ESA. Právě ESA je pro Českou republiku hlavním partnerem při rozvoji kosmických aktivit, jejichž koordinací je pověřeno ministerstvo dopravy. „Mohu s potěšením konstatovat, že český kosmický průmysl již v současné době dosáhl značných úspěchů, a to nejen na institucionálním trhu, ale i na trhu ryze komerčním,“ ocenil vicepremiér. Kromě českých institucí, podílejících se na zpracování a využití družicových dat, vyzdvihl Bělobrádek také práci agentury GSA, která se zabývá evropskými programy družicové navigace, a která má sídlo v Praze.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…