Černochová (ODS): Pokud nebudeme naše spojenectví brát vážně, NATO nepřežije

12.03.2018 16:24

Komentář na facebookovém profilu k výročí vstupu ČR do Severoatlantické aliance

Černochová (ODS): Pokud nebudeme naše spojenectví brát vážně, NATO nepřežije
Foto: Archiv J. Černochové
Popisek: Jana Černochová

Dnes je tomu 19 let od chvíle, kdy jsme vstoupili do Severoatlantické aliance. Tento krok byl a je z hlediska naší bezpečnosti a obranyschopnosti klíčový. Občas máme tendenci význam NATO podceňovat, brát naše členství jako samozřejmost či se pokoušet budovat evropskou armádu jako něco nového a lepšího. Přitom to jednak není dosažitelné, ani potřebné, a navíc by to ohrozilo právě NATO.

Pokud nebudeme naše spojenectví brát vážně, pokud nebudeme platnými spojenci, pokud bude narušována důvěra mezi členskými státy, aliance nepřežije. To by pro nás bylo tragické. Zvláště v době, kdy čelíme vážným hrozbám z Východu i z Jihu. O to smutnější pro mně je, že neplníme své závazky, především finanční. Mrzí mě, že tato vláda odmítla uzákonění výdajů ve výši 2 % HDP na obranu, jak navrhovala ODS, a je špatně, že zaostává modernizace našich ozbrojených sil. Data ukazují, že čerpání rozpočtu Ministerstva obrany ČR bylo loni nejhorší za poslední čtyři roky.

Máme mnoho co zlepšovat. K 19. výročí našeho vstupu do NATO mohu snad popřát jen tolik, abychom zlepšili plnění našich závazků v oblasti obrany. Je to v našem zájmu!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…