Cibulka (ODS): Stromy, stromy a zase stromy

25.06.2019 15:17

Problém zadržení vody v krajině rozhodně města a obce jako Praha 8 nevyřeší. Většina opatření, která se v této souvislosti zmiňují, mají povahu pořekadla „jít s dělem na vrabce“.

Cibulka (ODS): Stromy, stromy a zase stromy
Foto: Facebook Martina Cibulky
Popisek: Martin Cibulka

Zadržení vody v krajině je spíše otázkou změn v českém lesnictví, zemědělství a rybníkářství. V současnosti se teploty v ČR pohybují na úrovni doby vlády císaře Josefa II. Krajinu a její schopnosti nám ale změnil způsob hospodaření, kdy systém dotací podporuje pěstování plodin na velkých územích. Když si k tomu připočteme, na jak obrovských výměrách se pěstují plodiny pro biopaliva, jako třeba pověstná řepka, je katastrofa dokonána.

O to paradoxněji pak vyznívá hysterie, s níž se někteří politici vrhají do vyhlašování různých klimatických krizí ve městech, místo aby řešili problém tam, kde opravdu je. Zatím to totiž vypadá tak, že naprostá většina opatření, která měla planetu zachraňovat, nám spíš životní prostředí ničí. Ale jsou skvělým kšeftem pro ty „šikovné“.

Problém měst je ve vzniku tepelných ostrovů, tj. míst, kde se drží vyšší teplota oproti okolí a neklesá ani v noci. Města nemají moc možností, jak s tímto fenoménem bojovat. Jediným, ale za to opravdu účinným prostředkem, je výsadba stromů. Ty vytvářejí stín, zachycují prach a do svého okolí vypouštějí vlhkost. Pomáhají i zelené střechy. Mají podobný efekt jako stromy, ale současně jsou i dlouhodobě ekonomicky výhodné, protože fungují jako tepelná izolace domu. Další podpůrným prostředkem jsou ozeleněné fasády budov. Propustné povrchy chodníků a cest, tedy dlažba místo asfaltu, už pak jsou jen drobným doplněním celé mozaiky.

Příjemné léto přeje

Martin Cibulka pro forum časopisu Osmička
předseda komise pro životní prostředí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…