Číp (KSČM): Registrační pokladny, účtenková loterie

10.02.2014 12:30

Komentář Reného Čípa, poslance PS PČR za KSČM, k nutnosti zavést registrační pokladny.

Číp (KSČM): Registrační pokladny, účtenková loterie
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Jedním z dlouhodobě nárazníkových témat na české politické scéně, byla snaha levicových stran o zavedení registračních pokladen. Pravicové strany vždy argumentovaly tím, že je to bezdůvodná perzekuce podnikatelů. Naopak levice upozorňovala, že při jejich zavedení dojde nejen ke zvýšení výběru daní, ale i k narovnání podnikatelských možností subjektů, které je mají a těch ostatních. Pravice navíc tvrdila, že se snažíme zavést presumpci viny v této oblasti a děláme z podnikatelů bez registrační pokladny automaticky člověka, který krátí daně. To je však zásadním způsobem chybný výklad naší snahy. Krom určité počáteční investice by zavedení těchto pokladen, bylo pro poctivé podnikatele přínosné, z důvodů zlepšení jejich pozice proti těm nepoctivým.

Podívejme se konkrétně na určité činnosti, o kterých se spekuluje, že v nich dochází k velkým daňovým únikům. Může se jednat například o poskytování kadeřnických služeb či služeb v oblasti pohostinství. Téměř každý z nás chodí k holiči a alespoň občas i do restaurace třeba na polední menu. Ze svých osobních zkušeností mohu říci, že s účtem za poskytnuté služby se v těchto podnicích nesetkám vždy automaticky. Myslím, že i Vaše zkušenosti jsou podobné. Bylo by velkou spekulací hovořit o počtech těch poctivých a nepoctivých. Člověk by musel vidět jejich daňová přiznání, aby si mohl udělat názor. Proč však nejsme schopni se napříč stranám dohodnout, že se toto děje. V zahraničí je běžné, že za jakoukoliv poskytnutou službu od podnikatele dostanete účet. Většinou je to navíc i s upozorněním: „Nedáme-li Vám účet, neplatíte.“

Bohužel u nás to tak není. Zásluhou předchozích koaličních vlád pravicových stran, to navíc není ani téma, které by občany primárně trápilo. Protože na korupčníky a další nepoctivce by ani toto zřejmě nedosáhlo. Je však třeba začít pracovat na nápravě i v této oblasti. My jsme vždy byli ochotni podpořit zavedení registračních pokladen a jsme i nadále. Často slýchám stížnosti podnikatelů ve stavebnictví, kolik je mezi nimi podvodníků, kteří pracují bez dokladu a ničí tak konkurenci. Navíc i pro občana, který sice ušetří tím, že je okraden stát, je zde riziko vymahatelnosti případné záruky díla. Poté se mu tato snaha ušetřit může velmi prodražit. Proto opět volám po registračních pokladnách. Je to cesta jak dát občanům jistotu a zajistit větší transparentnost při platbě daní.

V případě, že by se naši snahu podařilo realizovat je nasnadě využít i prvek, který úspěšně zavedlo Slovensko, což je účtenková loterie. Stát tím s minimálními náklady získá velký počet dobrovolných daňových kontrolorů, protože občané jsou motivováni účtenky vyžadovat a mají o důvod víc, vyžadovat účtenku za každou platbu.

Slovenský ministr financí Peter Kažimír už dříve řekl, že vysokým zájmem Slováků o účast v loterii je překvapen. Právě uspořádáním loterie chce vláda přimět občany, aby při nákupech požadovali od obchodníků pokladní doklad. Kvůli podvodům při evidenci tržeb prý stát přichází na daních o 150 milionů eur ročně (4 miliardy korun). Díky loterii už stát odhalil desítky nepoctivců.

Není důvod, aby se podobný výsledek nedostavil i v ČR. Jakým způsobem by byly nastaveny podmínky účasti v této loterii u nás, je věcí politické dohody. Zda by každá účtenka byla jedním losem, či zda by rozhodovala výše útraty na této účtence.

Věřím, že naši snahu pochopí i nová koaliční vláda. Sám ministr financí Babiš jako podnikatel musí dobře vědět, že každá firma funguje nejlépe při otevřeném a transparentním hospodaření. Stejné je to i u fungování státu. Věřme, že sněmovna bude pracovat pro občany a hodí za hlavu politikaření a různé vlivy lobistů, kterým není podobná snaha o co největší průhlednost výběru daní vůbec příjemná. Za poslanecký klub KSČM Vám mohu slíbit, že budeme stát stále na Vaší straně při naplňování našeho volebního programu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

14:07 Gregorová (Piráti): Obchod se zbraněmi bude pod lepší kontrolou

Europoslanci dnes schválili vylepšená opatření pro dovoz, vývoz a tranzit střelných zbraní, jejich k…