Decroix (ODS): Není možné, aby někdo spletl parcelní číslo a opravoval ho

07.07.2022 21:16

Projev na 31. schůzi Poslanecké sněmovny 7. července 2022, k návrhu změny zákona o zeměměřictví, o územním plánování a stavebním řádu.

Decroix (ODS): Není možné, aby někdo spletl parcelní číslo a opravoval ho
Foto: Archiv Evy Decroix
Popisek: Eva Decroix

Děkuji vám, vážený pane předsedající. Je to tedy poprvé, co se mi stalo, že se se mnou někdo chce hádat, aniž bych řekla jenom slovo. Tak jsem malinko překvapená. 

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí
Omlouvám se za svá kukadla. A jenom pokud jsem byla překvapena vaším proslovem, tak já v zásadě asi nemám problém s věcným pozměňovacím návrhem. Pouze ty příklady, které vy jste uváděla, nejsou vůbec vhodné. Není možné, aby někdo spletl parcelní číslo a opravoval ho. To je podstatná náležitost celé smlouvy. Já vím, kam tím směřujete. Dlouhodobě jsem dělala nemovitostní smlouvy. Rozumím tomu, co vy se snažíte naznačit, že opravdu když se splete čárka... Znám případy, kdy má někdo slovenské jméno, je tam čárka, a nemá tam být, tak to opravdu je zamítnuto. Rozumím tomu. Ale váš příklad s katastrálním číslem, s parcelním číslem není možný. V tom okamžiku se nám zhroutí celý systém katastrálního úřadu. To je podstatná náležitost. Tu není možné měnit. To je bod číslo jedna.

A poté je také potřeba, to mi není zřejmé z vašeho projevu, kam tím směřujete. Buď chcete opravu, to je tak, jak to fungovalo dříve. Katastrální úřad když zjistil, že je nějaká menší chyba v kupní smlouvě, tak zavolal a řekl, přijďte to opravit. Obě dvě strany podepsaly nějakou menší chybu v té smlouvě, která nebyla podstatnou náležitostí, a katastrální řízení dále běželo. Prosím, nikdy to nefungovalo ohledně parcelních čísel. To si opravdu nedokážu představit. Už jenom proto, že když změníte parcelní číslo, tak od začátku tam přece běží nějaká výzva, je tam ta ochranná lhůta. Není možné v průběhu změnit parcelní číslo. Pokud se ale chcete vrátit k tomu systému, že pokud je chyba v nějakých náležitostech, které nejsou podstatné, a chcete, aby katastrální úřad umožnil v průběhu opravu, dobře, pojďme o tom diskutovat, jaké náležitosti je možné takto upravovat. Ad jedna.

Nebo chcete, aby bylo možné vzít zpět ten návrh. To ale je možné již dnes. To je běžné. Bohužel to není vůbec praktické, protože když je návrh vzat zpět, následně běží odvolací lhůta, která následně prodlužuje celé to řízení. (Předsedající: Děkuji.) To znamená, jenom kukadla. Pojďme si to vysvětlit, nemusíme zde. Ale má to další náležitosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…