Dvouletý (Soukromníci): Důležitá rozhodnutí není možné dělat za zavřenými dveřmi

14.10.2021 12:59 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke komunální politice v Uherském Hradišti

Dvouletý (Soukromníci): Důležitá rozhodnutí není možné dělat za zavřenými dveřmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Dvouletý

Máme velké štěstí. Žijeme v krásném a prosperujícím městě, jehož historii i současnost nám mnozí jen tiše závidí. Nic ale netrvá věčně a je naší společnou povinností, abychom tuto obrovskou devizu neztratili a naopak přispěli k tomu, aby se i příští generace mohly chlubit tím, že jsou obyvateli Uherského Hradiště.

I naše město čekají nelehké chvíle. Hospodářská krize vyvolaná pandemií covid-19, kterou již dnes tvrdě pociťují peněženky každého z nás, dřív nebo později dolehne také na město a jeho rozpočet. Peněz bude málo, nákupy všeho budou výrazně dražší a vedení města bude muset velmi dobře rozmýšlet, kam bude směřovat peníze daňových poplatníků. Jestli je rozhází na drobné, líbivé, ale pro budoucnost ne tolik významné projekty, nebo si konečně stanoví strategické a dobře promyšlené priority, které zajistí spokojený život občanů našeho města i do budoucna.

Já jsem rozhodně pro druhou variantu. Prioritu musí dostat náročné, avšak o to důležitější investice do dopravní infrastruktury, parkování, dostupného bydlení a kulturně-sportovního zázemí. Jenže skutek utek. Alespoň prozatím. Přestože se kanceláře na radnici stále plní nejrůznějšími koncepcemi, nemohu se zbavit dojmu, že to klíčové – peníze – se stále kutálí jiným směrem.

Jeden příklad za všechny: Radnice vynaložila a ještě vynaloží desítky milionů korun na opravu městských bytových domů v Kollárově ulici. Ano, stav budov byl katastrofální. Ale zároveň nechápu, proč má mít město ve svém portfoliu nadstandardně velké byty o rozloze cca 100 m2. Proč tak velké byty v centru města raději lukrativně neprodá a nesoustředí svou pozornost na budování menších, startovacích bytů pro mladé rodiny?

A ještě jedna neméně důležitá věc. Do budoucího směřování našeho města musíme maximálně vtáhnout jeho občany. Důležitá rozhodnutí není možné dělat za zavřenými dveřmi ani na tzv. „kulatých stolech“, které jsou (řekněme si to narovinu) jen hrou na veřejnou debatu. Že se hlasu lidu radnice bojí, to potvrzuje např. dění kolem záměru na vybudování spalovny komunálního odpadu pro asi 50 obcí z našeho okolí v rámci modernizace uherskohradišťské teplárny. Vedení města totiž opakovaně odmítlo jak vypsání místního referenda, tak alespoň zpracování oponentního posudku, díky čemuž by nejen zastupitelé, ale i veřejnost měla jistotu, že růžová čísla o ekonomické výhodnosti spalovny nejsou jen zbožným přáním lobbistů a manažerů CTZ, pracujících pro většinový nadnárodní německý koncern.

Ing. Michal Dvouletý, MBA

  • Soukromníci
  • zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště
  • krajský zastupitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.