Gajdůšková: Navrhuji vytvoření pracovní skupiny, jakési tripartity pro vědu

14.11.2013 9:24

Reakce A. Gajdůškové na dnešní společnou tiskovou konferenci rektorů pěti pražských vysokých škol na téma financování vědy

Gajdůšková: Navrhuji vytvoření pracovní skupiny, jakési tripartity pro vědu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Gajdůšková

Vnímám stížnosti rektorů pražských vysokých škol na financování vědy.  Je pravda, že evropské peníze jsou směřovány spíše do regionů, protože jsou to peníze ze strukturálních fondů, jejichž cílem je vyrovnávání regionálních rozdílů.

Vědeckovýzkumné instituce, které jsou v Praze, neboť jde o špičkové vědecké instituce, by se měly aktivněji ucházet přímo o peníze z Evropské komise, které jsou přímo v evropských programech směřovány do výzkumu a inovací.

Je pravda, že k tomu je potřeba, aby stát a veřejná sféra vytvořily dobré podmínky vysokým školám a podpořila to, co je skutečně významné, výjimečné a excelentní.

Proto, abychom dokázali ale využít evropské fondy pro příští rozpočtové období, tj. na léta 2014 až 2020, navrhuji, a již jsem i navrhla, vytvoření pracovní skupiny, jakési tripartity pro vědu, kde budou zástupci vědeckých institucí, hospodářské a vědecké sféry včetně zástupců parlamentů, k využití evropského programu Horizont 2020. Ten je rámcem financování pro podporu vědy, výzkumu a inovací na evropské úrovni.

Alena Gajdůšková
Odborná mluvčí ČSSD pro oblast vědy a výzkumu

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Gajdůšková - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.