Hašek (ČSSD): Věřím v budoucnost sociální demokracie

20.03.2021 10:59

Kdo sledujete můj profil, víte, že mne politika nepřestala bavit ani po odchodu z vrcholových veřejných funkcí - z poslaneckého mandátu v dubnu 2014 a z hejtmanského úřadu po volbách v listopadu 2016. Dal jsem si několikaletou pauzu a hodně přemýšlel, o sociální demokracii, o tom co se povedlo, ale hlavně o chybách, protože ty jsou v politice určující.

Hašek (ČSSD): Věřím v budoucnost sociální demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek, bývalý jihomoravský hejtman a exšéf Asociace krajů ČR

Stačí jedna, dvě chyby skutečné či virtuální a jste veřejným nepřítelem, a po letech tvrdé práce končíte. Tak to prostě chodí. Sociální demokracie už několik let zažívá těžké období a bojuje o přežití. Vloni jsem se rozhodl otestovat, zda mají lidé ještě zájem o moje angažmá ve veřejném životě a kandidoval jsem v krajských volbách na podle mnohých nevolitelném 18. místě kandidátky ČSSD na jižní Moravě.

Uznávám, byl to risk. Ale vyšel a díky preferenčním hlasům jsem se stal jedním ze čtyř sociálně demokratických krajských zastupitelů v Zastupitelstvu Jihomoravského kraje pro období 2020-2024. Jsem osobně za tuto příležitost vděčný a velice si jí vážím, protože chci dřívější 8 leté hejtmanské zkušenosti zužitkovat pro Jihomoraváky a náš nejkrásnější kraj v časech těžkých i těch lepších. Proč tohle píšu? Včera mne sociální demokracie okresu Brno-venkov zvolila svým předsedou. Přijímám tuto úlohu s pokorou. Přebírám po mých předchůdcích spoluodpovědnost za druhý největší okres v jihomoravské ČSSD v době, kdy mnozí prorokují sociální demokracii konec a mají ji za odepsanou. Já nikoliv. Jsem jejím hrdým členem 23 let, zažil jsem s ní časy dobré i ty horší, byl jsem při její nejúspěšnější novodobé éře a neutíkám, když teď bojuje o život. Nerad prohrávám a nerad chodím na funusy. Včera jsem spolustraníkům slíbil tvrdou práci, využití zkušeností z komunální, krajské i celostátní politiky k tomu, abychom společně sociální demokracii opět pozvedli.

Jsem přesvědčen, že sociální demokracie nepatří do starého železa a ani do muzea. Teď se musí soustředit na to, čím osloví lidi na období PO COVIDU. Nepůjde o prostý "návrat" do normálu. Řada věcí se mění a ještě měnit bude a čeká nás společně nová éra - změnit společnost, stát i ekonomiku.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

Důležité bude, aby se lidé nemuseli budoucnosti bát, bát se, že přijdou o práci a skončí na dlažbě. Sociální demokracie musí nabídnout PRÁCI místo DÁVEK a ochránit pracovní místa po covidové pandemii. Zároveň musí platit, že náklady covidové pandemie budou rozděleny ve společnosti spravedlivě a solidárně - covid NESMÍ ZAPLATIT JEN ZAMĚSTNANCI. Přichází čas na zvýšení DAŇOVÉ SOLIDARITY - více ZDANIT musíme BOHATÉ včetně korporací a jejich SEKTOROVÉHO zdanění, mluvím o bankách, IT firmách či energetice. Stejně tak musíme ZDANIT VÝVOZ KAPITÁLU z České republiky resp. nastavit takové podmínky, aby výhodnější bylo REINVESTOVAT ZISK v ČR.

To jsou jen některé z myšlenek, které jsem přednesl ve čtvrtek sociálním demokratům okresu Brno-venkov jako náměty programových bodů pro sociální demokracii opravdu LEVICOVOU a TRADIČNÍ. Lidem a jejich kazdodenním starostem se musíme opět začít věnovat, přijít s pokorou, přiznat chyby a pokusit se získávat zpět jejich ztracenou důvěru. Práce, bydlení, veřejné služby - silné moderní veřejné zdravotnictví, školství, přísná regulace exekučního "byznysu" a maximální podpora sportu jako důležitého prvku pro opětovné získání kondice a prirozené imunity našeho národa, takové moderní Tyršovo "ve zdravém těle zdravý duch"... Konec experimentování s třetími cestami a liberálními tématy typu manželství osob stejného pohlaví a jejich právo na adopci dětí (je to jistě téma k debatě, ale není to hlavní téma pro tradiční sociální demokracii). Musíme být opět hrdá levicová strana a necpat se do liberálního středu, to odehnalo v uplynulých letech desítky procent (!!!) našich bývalých voličů především do náruče ANO, částečně KSČM či SPD. O každého takového voliče se musíme porvat a získat jej zpět pro myšlenky a ideály sociální demokracie reprezentované ČSSD.

Bude to dlouhá a náročná cesta, na které mohu slíbit mým kolegům ze sociální demokracie jen Churchillovské "pot, krev a slzy". Přesto do toho jdu a pevně věřím, že nebudu sám nejenom v okrese Brno-venkov. Zapojit se může každý náš člen i sympatizant. Bez ohledu na věk, bez ohledu na délku členství v ČSSD, na zkušenosti ..., prostě každý, kdo má chuť pomoci zachránit a znovu nastartovat nejstarší demokratickou politickou stranu v naší zemi. Každý, kdo si myslí, že i v 21. století a po drsném období celosvětové covidové pandemie, má sociální demokracie lidem co nabídnout, postavit se za ně a zabojovat. O co? Třeba o nové Česko (samozřejmě Moravu i Slezsko), moderní, spravedlivé a solidární. Pokud se budete chtít přidat, jste vítáni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…